Σάββατο 20.07.2024
More

  Οι προκλήσεις της περιφερειακής διακυβέρνησης

  Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας» ξεκίνησε την Πέμπτη στη Ρόδο στο ξενοδοχείο «Rodos Palace».

  Οι τρεις κύριες θεματικές ενότητες είναι:

  – Η μετάβαση των Περιφερειών στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Πέμπτη: 18.00′ – 20.30′).

  – Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη (Παρασκευή: 09.30′ – 12.00′).

  – Περιφερειακή Ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά Εργαλεία  (Παρασκευή: 15.00′ – 18.30′).

  Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Μάνος Κόνσολας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Βέτα Πανουτσάκου και ο πρόεδρος ΕΕΤΑΑ ΑΕ, Δημήτριος Μαραβέλιας.

  Ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων .

  Ο Στέλιος Πέτσας, ανέφερε:

  «Είναι σημαντικό να δούμε που βρισκόμασταν 3,5 χρόνια πριν τι κάναμε καλά τι μπορούμε να βελτιώσουμε και πως μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

  Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μία κυβέρνηση που πιστεύει στην αυτοδιοίκηση, την αγκαλιάζει και την κάνει πιο ισχυρή.

  Αποδείξαμε τα τελευταία χρόνια ότι με καλή συνεργασία μαζί σας καταφέραμε να κάνουμε βήματα μπροστά παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε πολλαπλές κρίσεις.

  Πιστεύω ότι μία αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή μπορεί να γίνει όταν είναι ανθεκτική στις κρίσεις με στήριξη από την πολιτεία με θεσμικές παρεμβάσεις όταν χρειάζονται και με χρηματοδοτικά εργαλεία».

  Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε:

  «Από τη Ρόδο όπου βρισκόμαστε στέλνουμε το μήνυμα ότι η επόμενη μέρα στην Ελλάδα μπορεί να χτιστεί μόνο με τις περιφέρειες στο επίκεντρο και αυτό μπορεί να γίνει με σχέδιο και πλάνο και μαζί με τους δήμους γιατί βρίσκονται κοντά στους πολίτες.

  Και επί τέλους να προχωρήσουμε στην κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων περιμένοντας να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης. Αυτό τον τόπο θα τον πάμε μπροστά»

  Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που μίλησε το απόγευμα αντέδρασε στα περί κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τόνισε ότι το κράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να ασκεί τη διοίκηση κατά το αποκεντρωτικό σύστημα, οφείλει να έχει αποκεντρωμένες δομές, όπως και το ότι ασκεί την εποπτεία επί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ