Παρασκευή 19.08.2022
More

  Στη δημόσια συζήτηση και οι φοιτητές

  Ενδιαφέρουσα προσέγγιση αποφοίτων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου

  Η δημόσια συζήτηση για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη έχει φέρει στο προσκήνιο τον τελευταίο χρόνο προτάσεις και προοπτικές για το ιστορικό κτίριο αλλά και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

  Μία από τις παραμέτρους που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι έχει προκαλέσει αυτή η συζήτηση, σχετίζεται και με το κοινωνικό ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα του ιστορικού κτιρίου.

  Το εξαιρετικά σημαντικό και παρήγορο είναι ότι εκτός από τους επίσημους φορείς, ενδιαφέρον για την προοπτική ανάδειξης του κτιρίου εκδηλώνεται και από νέα παιδιά, που δίνουν με τις προτάσεις τους την οπτική που θα μπορούσε να αποκτήσει το κτίριο στο μέλλον.

  Δύο από αυτά τα παιδιά, ο Παναγιώτης Αντωνέλλος και η Αρσινόη Νάσιου, τελειόφοιτοι του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσίασαν την πτυχιακή τους εργασία με αναφορά και επίκεντρο το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου.

  Η πτυχιακή τους είχε τίτλο «Κόμβος: Επανάχρηση και αποκατάσταση του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» και καταλήγει στην πρόταση που είναι η δημιουργία φοιτητικών εστιών, μαζί με παράλληλους χώρους φιλοξενίας άλλων δράσεων με αναφορά και στο Πανεπιστήμιο και τη φοιτητική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία.

  Η Αρσινόη και ο Παναγιώτης μίλησαν στο ITV για την αφορμή αρχικά να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο  θέμα στην πτυχιακή, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό προέκυψε μέσα από την άσχημη αισθητική εικόνα του κτιρίου σε συνδυασμό με την δημόσια συζήτηση.

  «Έχοντας ζήσει τα τελευταία χρόνια την καθημερινότητα του Πανεπιστημίου και συζητώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, ένα από τα κυριότερα είναι η εξεύρεση φοιτητικής στέγης. Έτσι, καταλήξαμε στην πρότασή μας που είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης φοιτητικής εστίας, παράλληλα όμως με ενδιάμεσους χώρους όπως βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, καφετέριες και άλλες που ενεργοποιούν εκ νέου το κτίριο και ενισχύουν τη διασύνδεσή του με την πόλη», ανέφερε η Αρσινόη Νάσιου.

  «Προφανώς έπαιξε ρόλο και η δημόσια συζήτηση για το θέμα, είδαμε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο, αλλά εντοπίσαμε και μία παλαιότερη πρόταση (σ.σ. της Περιφέρειας Ηπείρου) για την δημιουργία φοιτητικής εστίας και καταλήξαμε στο ότι αυτή είναι η πλέον ενδιαφέρουσα και αξιόλογη από τη δική μας σκοπιά», ανέφερε ο Παναγιώτης Αντωνέλλος.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ