Δευτέρα 22.07.2024
More

  Στη μάχη της πρόγνωσης για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

  Άμεσα διαθέσιμες και σε πραγματικό χρόνο με συνεχείς ανανεώσεις των ενημερώσεων είναι οι πληροφορείς που παρέχει η διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και ΟΤΑ για την πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο.

  Η διαδικτυακή πλατφόρμα έγκαιρης ενημέρωσης και προειδοποίησης υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας του Τμήματος Φυσικής και από το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με υπεύθυνο καθηγητή τον Νικ. Χατζηαναστασίου.

  Το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα σεμιναρίων του Τμήματος Φυσικής πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πλατφόρμας στο κοινό και σε εκπροσώπους φορέων της πόλης και ευρύτερα.

  Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηαναστασίου, η πλατφόρμα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τη χωρική κατανομή των καιρικών φαινομένων με βραχεία πρόγνωση των δυνητικά επικείμενων καιρικών φαινομένων τις αμέσως επόμενες ώρες στην Ήπειρο. Ουσιαστικά, η επικέντρωση της πλατφόρμας γίνεται σε τρεις τομείς που είναι η έντονη βροχόπτωση και το ενδεχόμενο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων, οι υψηλές συγκεντρώσεις ερημικής (αφρικανικής) σκόνης και το ενδεχόμενο χαλαζοπτώσεων. Ειδικότερα για τις έντονες βροχοπτώσεις, η πλατφόρμα παρέχει και την προγνωστική πληροφορία για την επικείμενη εκδήλωσή τους εντός της προσεχούς ώρας.

  Η καινοτομία της πλατφόρμας, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηαναστασίου, έγκειται στο ότι παρέχει παρατήρηση και βραχεία πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων με τη χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας και των αντίστοιχων στοιχείων, σε πραγματικό χρόνο. «Η διαφορά είναι πως η πλατφόρμα λειτουργεί σε αντίθεση με τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού που ακολουθούν τη συνήθη πρακτική, μέσα από αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού», τόνισε ο κ. Χατζηαναστασίου.

  Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά σε κάθε ενδιαφερόμενο, στη διεύθυνση https://nowcast.physics.uoi.gr/, ενώ οι επισκέπτες/χρήστες μπορούν να εγγράφονται ώστε να λαμβάνουν αυτοματοποιημένα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), μηνύματα για την εκδήλωση έντονων φαινομένων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν και τις οποίες μπορούν να ορίσουν οι ίδιοι στην εφαρμογή.

  Η «Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και Ο.Τ.Α. για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο», είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ