Τετάρτη 16.04.2025
More

    Στην αντεπίθεση με νομικά επιχειρήματα

    Στην αντισυνταγματικότητα ενός Νόμου του 2022 ένα άρθρο του οποίου δίνει τη δυνατότητα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών για την κατασκευή ανεμογεννητριών – στα πρότυπα των απαλλοτριώσεων για λόγους εθνικού συμφέροντος – θα πρέπει σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή, να βασιστεί η προσφυγή του δήμου Μετσόβου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της εγκατάστασης μίας ανεμογεννήτριας στη θέση «Τσούμα» και σε υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.

    Η υπόθεση που απασχολεί με ένταση τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα, αποτέλεσε όπως και αναμενόταν αντικείμενο της συζήτησης στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής το πρωί της Μεγ. Τρίτης με τον Αλ. Καχριμάνη να αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, παραδεχόμενος σε δύο σημεία της ιστορικής πορείας του έργου, ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας «πιάστηκαν στον ύπνο» γιατί έμεναν στο προφανές και σε αυτό που ίσχυε μέχρι τότε, για τους λόγους της απόρριψης μίας τέτοιας πρότασης.

    Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε πως με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά στην Περιφέρεια δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική παρά να υπογράψει την άδεια εγκατάστασης, αντιμετωπίζοντας και ο ίδιος το πιθανό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

    «Υπό την πίεση αυτή υπέγραψα, ενημέρωσα την δήμαρχο Μετσόβου και της δήλωσα ότι θα είμαι δίπλα τους για προσφυγές σε Διοικητικό Πρωτοδικείο και Συμβούλιο της Επικρατείας αντίστοιχα», τόνισε ο Αλ. Καχριμάνης για να προσθέσει πως κομβικό σημείο στην υπόθεση ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η πρόβλεψη σε Νόμο του 2022 με βάση την οποία επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

    «Το ΣτΕ μπορεί να κρίνει ως αντισυνταγματικό το Νόμο για την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών για την κατασκευή ανεμογεννητριών.  Είναι το πιο απλό. Έπρεπε ή πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Εγώ θα είμαι αλληλέγγυος στο δήμο. Αν βρούμε καινούργια στοιχεία, θα αναπέμψω την υπόθεση, αλλά το βασικό στοιχείο για μένα είναι να πέσει ο Νόμος ως αντισυνταγματικός», κατέληξε.

    Νωρίτερα ο κ. Καχριμάνης είχε ερωτηθεί από το σύνολο των επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής, συνολικά καλώντας τον περιφερειάρχη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσει την πολιτική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου με βάση την οποία δε θα επιτραπεί η εγκατάσταση καμίας ανεμογεννήτριας σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων. Όπως φαίνεται όμως πέρα από την έκφραση πολιτικής βούλησης η συγκεκριμένη αναφορά παρά το ότι υπήρξε και ως δημόσια πρωθυπουργική δέσμευση για την περίπτωση του όρους Λάκμος και την πρόταση για αιολικό πάρκο σε μεγάλο υψόμετρο, δεν αποτελεί και αντικείμενο που προβλέπεται ως απαγόρευση στην ελληνική νομοθεσία.

    Προσφεύγει στο ΣτΕ ο Δ. Μετσόβου

    Ο δήμος Μετσόβου στο μεταξύ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη Δημοτική Επιτροπή να λαμβάνει στην τελευταία συνεδρίασή της, απόφαση για νομική συμπαράσταση. Παράλληλα, ο δήμος Μετσόβου προχωρά και στη συλλογή υπογραφών από κατοίκους που καλούνται να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στο συγκεκριμένο σημείο όπως όμως και σε κάθε άλλη περιοχή σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι όπως αναφέρεται στο ψήφισμα πως η περιοχή που προτείνεται για το αιολικό πάρκο ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου Μετσόβου και η θέση της Δημ. Αρχής ήταν και παραμένει ξεκάθαρη απέναντι στα σχέδια από όπου κι αν προέρχονται, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

    «Η περιοχή εγκατάστασης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορεινά οικοσυστήματα της Ελλάδας, με μοναδική περιβαλλοντική, τουριστική, γεωλογική, υδρογεωλογική, λαογραφική και πολιτιστική αξία, κάτι που αποτελεί από μόνο του σημαντικότατο λόγο αντίθεσης στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου.

    Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στην συγκεκριμένη περιοχή διαταράσσει τη  σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον φυσικό της χώρο, σχέση η οποία αποτελεί ταυτόχρονα το κεφάλαιο πάνω στο οποίο έχει επενδύσει την οικονομική της ύπαρξη.

    Γύρω από την περιοχή εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου, δραστηριοποιούνται κτηνοτρόφοι που εκμεταλλεύονται τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τα νερά των πηγών της περιοχής εδώ και αιώνες. Από το λόφο «Τσούμα» ξεκινάνε σημαντικές πηγές που τροφοδοτούν τους ποταμούς Αώο και Άραχθο και σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά συμπεράσματα του Πανεπιστημίου Πατρών, «η κατασκευή του αιολικού σταθμού στην κορφή του λόφου Τσούμα θα καταστρέψει τον υδροφόρο των συγκεκριμένων πηγών και θα στερήσει τις κτηνοτροφικές μονάδες από το χρησιμοποιούμενο νερό για τις ανάγκες των μονάδων τους». Για μας είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να αφήσουμε να συντελεστεί αυτή η καταστροφή», αναφέρεται στο πρώτο σκέλος του ψηφίσματος και στη συνέχεια γίνονται αναφορές στην ανάγκη συγκράτησης των πληθυσμών στην περιοχή με την υποστήριξη ήπιου ορεινού εναλλακτικού τουρισμού, παραδοσιακής κτηνοτροφίας, αξιοποίησης του δασικού πλούτου και άλλα. Επίσης γίνεται λόγος για την πολιτισμική κληρονομιά που πρέπει να αναδειχθεί στην περιοχή, όπως είναι τα χαρακώματα από την περίοδο του Εμφυλίου, αλλά και η ύπαρξη ερειπίων κτισμάτων προγενέστερης περιόδου. Το μεγαλύτερο σκέλος φυσικά αφορά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προκαλέσει το έργο και η οποία θα είναι μη αναστρέψιμη, αφού:

    «Η τεράστια ανεμογεννήτρια, ύψους τουλάχιστον 150 μέτρων που προτείνεται να εγκατασταθεί σε υψόμετρο άνω των 1.400 μέτρων σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα, όχι μόνο δεν συνάδουν με το τοπίο των ορεινών όγκων, αλλά κυρίως θα προκαλέσουν μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση του εδάφους και υπεδάφους, διάβρωση, κατακερματισμό και καταστροφή των οικοτόπων, των φυσικών ενδιαιτημάτων των σπάνιων ειδών της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και του φυσικού  τοπίου της περιοχής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και την πολιτιστική μας ταυτότητα

    Δηλώνουμε λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Μετσόβου, ενωμένοι σαν μια γροθιά, ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά, συντονισμένα και οργανωμένα με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, Συλλόγων και των Κινήσεων Πολιτών, για να δείξουμε ενεργά ότι η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη με έργα που υπονομεύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και υποβαθμίζουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μελλοντικών γενεών», καταλήγει το σχετικό ψήφισμα.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, από την εφημ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 16-4-2025

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ