Κυριακή 16.05.2021
More

  Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των σχολείων

  Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα. Μία ειδική task force, ομάδα κρούσης του υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα υποστηρίζει τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας και διευθυντές σχολείων σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα σε σχολεία.

  Όπως ανέφερε χτες η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Κρίνεται αναγκαία η λειτουργία της Task Force με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, για να υπάρξει κεντρική καθοδήγηση στην πρώτη περίοδο λειτουργίας των σχολείων».
  Επίσης, μίλησε και για την ενημερωτική καμπάνια «Μαθαίνουμε Ασφαλείς», στην ιστοσελίδα της οποίας υπάρχει αναλυτικό υλικό για μαθητές όλων των ηλικιών και για εκπαιδευτικούς.

  Η υπουργός Παιδείας μίλησε για τις δύο κυβερνητικές προτεραιότητες για το άνοιγμα των σχολείων: Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία, Να προστατευτεί η υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.
  Με νέα νομοθετκή ρύθμιση, καθορίζονται οι αρμοδιότητες αναστολής τμήματος η σχολικής μονάδας σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα. Η αναστολή θα προκύπτει με απόφαση του διευθυντή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε συνεννόηση με τον υγειονομικό υπεύθυνο της περιοχής και με την αρωγή της Task Force.

  Το υπ. Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα και δυο εγκυκλίους για το πρώτο «κουδούνι». Οι μαθητές θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8:15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου. Η ίδια ώρα προσέλευσης (8:15) ορίστηκε και για τα νηπιαγωγεία.

  Οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα έδωσε, κατά τη
  διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.
  Σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 είπε και εξήγησε ότι θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κορωνοϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος.

  Όσον αφορά τις μάσκες, ήδη έχουν σταλεί σε πολλές περιοχές της χώρα οι μάσκες που θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), «ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή, αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής». Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους «σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία».

  Η Μερόπη Τζούφη

  Για ανικανότητα έγκαιρης διαχείρισης των προβλημάτων έκανε λόγο η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζουφη ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα.
  «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ακόμη και η δέσμευση για τις μάσκες δεν υλοποιήθηκε. Η υπουργός επέλεξε να νομοθετήσει την αύξηση μαθητών ενώ δεν έγινε τίποτα για την εξεύρεση χώρων ή την διαμόρφωση χώρων ώστε να είναι μικρότερα τα τμήματα. Άλλωστε αυτό θα απαιτούσε περισσότερες προσλήψεις» είπε η βουλευτής λέγοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί παντού το ίδιο δόγμα « βλέποντας και κάνοντας», ευχόμενη ωστόσο καλή δύναμη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  Αναφορά έκανε στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τα οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να στηριχτούν προσωπικό και χρηματοδότηση.

  Ο Δήμαρχος

  Την Δευτέρα, ημέρα αγιασμού στα σχολεία, το πρόγραμμα του Δημάρχου Μ. Ελισάφ είναι το ακόλουθο: 9:15, Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, 11:00, Συγκρότημα Ακαδημίας, 11:30, 4ο Λύκειο, 12:00, 7ο Λύκειο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ