Τρίτη 30.05.2023
More

  Στις κορυφαίες θέσεις στις επιστημονικές δημοσιεύσεις

  Σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στη χώρα κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφορικά με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες διακρίνονται για την ποιότητα και την πρωτοτυπία τους.

  Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου δημοσίευση στο πλαίσιο της παραγωγής των εθνικών στατιστικών τα στοιχεία για τις δημοσιεύσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε διεθνή περιοδικά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να καταλαμβάνει μία εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία, πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

  Η μελέτη αφορά στην περίοδο 2004-2018, με τους συνολικούς δείκτες και τη θέση της Ελλάδας να έχουν συνεχώς ανοδική πορεία, τις επιδόσεις των φορέων να βελτιώνονται και την απήχηση του ερευνητικού έργου σε εθνικό επίπεδο, να υπερβαίνει για πρώτη φορά τον παγκόσμιο μέσο όρο.

  Ως προς τις αναφορές, ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών αφορά τις δημοσιεύσεις των φορέων των Περιφερειών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Ποσοστά δημοσιεύσεων με αναφορές υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου (75,6%) επιτυγχάνουν οι φορείς της Περιφέρειας Κρήτης (78,6%), της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (78,2%), της Περιφέρειας Ηπείρου (77,9%), της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (76,2%), και της Περιφέρειας Αττικής (76,0%).

  Όσον αφορά τις δημοσιεύσεις υψηλής απήχησης, την περίοδο 2014-2018, στο 10% των δημοσιεύσεων με την υψηλότερη απήχηση παγκοσμίως περιλαμβάνονται επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν από φορείς από όλες τις ελληνικές Περιφέρειες.

  Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής (4.451 δημοσιεύσεις ή το 14% του συνόλου των δημοσιεύσεων της Περιφέρειας), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.677 δημοσιεύσεις ή το 12,8% του συνόλου των δημοσιεύσεων της Περιφέρειας), στην Περιφέρεια Κρήτης  (940 δημοσιεύσεις ή το 12,8% του συνόλου των δημοσιεύσεων της Περιφέρειας) στην Περιφέρεια Ηπείρου (708 δημοσιεύσεις ή το 16,2% του συνόλου των δημοσιεύσεων της Περιφέρειας) και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (596 δημοσιεύσεις ή το 10,4% του συνόλου των δημοσιεύσεων της Περιφέρειας).

  Από τις μεγαλύτερες διακρίσεις

  Σε δηλώσεις του στο ITV ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης έκανε λόγο για μία διάκριση από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών για το τοπικό ίδρυμα, που επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική του πορεία και το υψηλό ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο. «Δεν είναι τυχαίο, ότι η Ήπειρος, χάρη στις δημοσιεύσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταλαμβάνει στο ερευνητικό της έργο, μία πολύ υψηλότερη θέση σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, που έχουν διπλάσιο πληθυσμό», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

  Στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά δείκτες για τις βιβλιομετρικές επιδόσεις ανά Περιφέρεια. Οι φορείς που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής παράγουν τις περισσότερες δημοσιεύσεις (6.706) στη διάρκεια της περιόδου 2004-2018, ενώ έπονται οι φορείς στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (2.741) και Κρήτης (1.550).

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ