Κυριακή 19.01.2025
More

    Στο επίκεντρο η εκπαίδευση των προσφύγων

    Σε ημερίδα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλ. Κόπτσης

    Σε ημερίδα για την εκπαίδευση των προσφύγων συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος συνεχίζει και σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του η οποία περιλαμβάνει και επισκέψεις σε προσφυγικές υποδομές.

    Στην ημερίδα που έχει θέμα «Εκπαίδευση προσφύγων: Προκλήσεις και προοπτικές» αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει, αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν για την εκπαίδευση συνολικά επικεντρώνοντας και στην εκπαίδευση των προσφύγων που ζουν στην περιφέρεια της Ηπείρου.

    Αναφερόμενος συνολικά στην εκπαίδευση σημείωσε ότι «έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης στην εκπαίδευση, γιατί είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές παθογένειες, πολλά πράγματα που γίνονται σωστά και θα επιδιώξουμε να παραμείνουν έτσι και πολλές παθογένειες που πρέπει να αλλάξουν.  Όταν φέρνεις αλλαγές, είναι αναμενόμενο να έρθουν αντιδράσεις. Δεν μας φοβίζουν οι αντιδράσεις γιατί ο στόχος είναι κοινός και υγιής, να αλλάξουμε το σχολείο. Να το αναμορφώσουμε, να το αναβαθμίσουμε, να φτιάξουμε ένα σχολείο που θα είναι χρηστικό για τους μαθητές, εποικοδομητικό για τους εκπαιδευτικούς και χρήσιμο και αποδοτικό για τους γονείς».

    Τα στοιχεία για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων παρουσίασε ο διευθυντής της περιφερειακής διεύθυνσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης.

    Ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης σε δηλώσεις του για την πορεία της πανδημίας στα σχολεία τόνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο των σχολείων ενώ επανέλαβε ότι διενεργούνται διαγνωστικοί έλεγχοι και λαμβάνονται μέτρα για να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση των παιδιών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

    Για τις συμπτύξεις των σχολικών τμημάτων τόνισε ότι ακολουθείται η νομοθεσία και ότι υπάρχει «εξορθολογισμός» ενώ αναφέρθηκε και στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

    Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τόνισε ότι θα ξεκινήσει φέτος. «Πρωτίστως σημασία και στόχος είναι ο μαθητής. Πρέπει να φτιάξουμε την εκπαίδευση, να φτιάξουμε τους αυριανούς πολίτες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις συνθήκες της εποχής. Χρηστικό και χρήσιμο σχολείο. Όχι κουραστικό, όχι αποστήθιση, αλλά δραστηριότητες, εργαστήρια. Καμία τιμωρητική διάθεση για κανένα σχολείο, για κανέναν εκπαιδευτικό» ανέφερε. Ο κ. Κόπτσης στο πλαίσιο της επίσκεψής του είχε συνάντηση χτες το απόγευμα και στο Δημαρχείο.

    Νέα Προγράμματα Σπουδών

    Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών γενικής εκπαίδευσης, που θα ισχύσουν από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Λυκείου, παρουσίασε στο μεταξύ την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου.

    Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε «επανάσταση» του τρόπου διδασκαλίας των παιδιών, καθώς «η ουσία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης» στο σχολείο αλλάζει ριζικά, μέσω των 166 ΝΠΣ σε όλα τα γνωστικά πεδία: κοινωνικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μαθηματικά, ανθρωπιστικές επιστήμες, πρώτη σχολική ηλικία, τέχνες και πολιτισμός. Πρόσθεσε, πως η έμφαση δίδεται στη «μαθητοκεντρική προσέγγιση», σε θεματικά πεδία που παραμένουν σταθερά από τάξη σε τάξη και στην ψηφιακή διάσταση.

    Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών βασίζονται «στην επικαιροποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ευθυγράμμιση με τα νέα δεδομένα της επιστήμης και της παιδαγωγικής» και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, κάποια από τα έως τώρα προγράμματα σπουδών είναι από το 1998.

    Το μάθημα θα γίνεται μέσω βιωματικών και συμμετοχικών μεθόδων διδασκαλίας, «όπου τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν κριτικά, δημιουργικά και να εστιάσουν στην ουσία, όχι στην άκριτη αποστήθιση», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου στις 22 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η πιλοτική εφαρμογή στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, η οποία θα συνεχιστεί και του χρόνου. Αρχές του χρόνου θα προχωρήσει η επιμόρφωση ακόμα 35.000 εκπαιδευτικών.

    Η καθολική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών προβλέπεται για το 2023.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ