Παρασκευή 22.11.2024
More

    Στο επίκεντρο η προστασία του μελισσοκομικού κόσμου

    Στον Αν. Ποντίκη η πρώτη ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα

    Στο επίκεντρο τέθηκαν τα ανοιχτά θέματα των μελισσοκόμων με επίκεντρο ζητήματα όπως το ενεργειακό κόστος, η καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, τα κρουσμάτα νοθείας αλλά και η συνολική προστασία του κλάδου.

    Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμου Κεδίκογλου  στην οποία μετείχε ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.) Αναστάσιος Ποντίκης και άλλοι εκπρόσωποι του μελισσοκομικού κόσμου.

    Ο κ. Ποντίκης παρέλαβε την πρώτη ατομική ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα που ουσιαστικά στο επόμενο διάστημα θα αντικαταστήσει το μελισσοκομικό βιβλιάριο εντάσσοντας τον κλάδο των μελισσοκόμων στην ψηφιακή εποχή.

    Με τη συμβολική όσο και ουσιαστική αυτή κίνηση, ο κ. Σ. Κεδίκογλου θέλησε να καταδείξει όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του, τη σημασία που αποδίδει στον δυναμικό αυτό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και να επιβεβαιώσει ότι από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε μεταξύ των βασικών του προτεραιοτήτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, της ανάδειξης, προστασίας αλλά και επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου, κινήθηκε και η διευρυμένη σύσκεψη υπό τον κ. Κεδίκογλου που συγκάλεσε με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς.

    Όπως εξήγησε ο κ. Ποντίκης η παράδοση της πρώτης ψηφιακής κάρτας «ήταν μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση» καθώς με τον τρόπο αυτό ο υφυπουργός θέλησε να καταδείξει τη σημασία που αποδίδει στον συγκεκριμένο τομέα που είναι άλλωστε από τους πιο σημαντικούς της χώρας καθώς η Ελλάδα έχει ιστορία χρόνων στην παραγωγή μελιού.

    «Τους…  πνίγει» το ενεργειακό κόστος

    Ο κ. Ποντίκης αναφέρθηκε στην συνδρομή που ζητήθηκε ειδικά για τα θέματα ενέργειας καθώς είναι τρομερά δύσκολο για τους μελισσοκόμους να μετακινούνται από μέρος σε μέρος για τα μελίσσια τους. «Είμαστε νομάδες και μετακινούμαστε από την μια μεριά στην άλλη και αυτό σημαίνει ότι έχουμε αυξημένο κόστος στην μεταφορά. Ζητήσαμε να ενισχυθούμε και εμείς όπως άλλοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των παραγωγών για να μπορέσουν να αντέξουν την πίεση και να παραμείνουν στον κλάδο.

    Σειρά επίλυσης και για άλλα προβλήματα

    Στη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, τέθηκαν προς επίλυση σειρά θεμάτων που αφορούν: στην ευημερία και προστασία του κλάδου όπως η εμπορία, διάθεση, συσκευασία μελιού, στο ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην αναζήτηση περαιτέρω ενίσχυσης της εγχώριας μελισσοκομίας, στη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και στο ισοζύγιο. «Το ισοζύγιο είναι από τα χρησιμότερα εργαλεία για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και των κρουσμάτων νοθείας», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του και υπενθύμισε ότι η καθιέρωση του Ελληνικού σήματος επιτυγχάνεται με τον επιστημονικό -τα πρωτόκολλα αναλύσεων πιστοποιούν την Ελληνικότητα και την ιχνηλασιμότητα- και τον αγορανομικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου και του ισοζυγίου.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ