Πέμπτη 06.10.2022
More

  Τεστ μνήμης και ενημέρωση για την άνοια

  Ενημερωτικές δράσεις αύριο στην Περιφέρεια για τον πληθυσμό από την Ε.Ψ.Ε.Π.

  Η άνοια είναι ο όρος για πολλές ασθένειες που στο σύνολο τους εξελίσσονται επηρεάζοντας τη μνήμη και άλλες λειτουργίες και δεξιότητες του ανθρώπου και μεταβάλλουν σε καθοριστικό βαθμό την ικανότητα του ασθενή να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Η νόσος  Alzheimer είναι η πιο συνήθης ασθένεια που συναντάται στο 60-70% των περιπτώσεων.

  Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια ανθρώπων ζουν με άνοια. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια έως 2030 και τα 139 εκατομμύρια έως το 2050.

  Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας για την νόσο Αλτσχάιμερ το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π. πραγματοποιεί ενημέρωση με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την πληροφόρηση των πολιτών.

  Στο ισόγειο του διοικητηρίου της περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιούνται αύριο Πέμπτη από τις 9:30 το πρωί έως τις 1:30 δωρεάν τεστ μνήμης και ενημέρωση ενώ γίνεται διανομή έντυπου υλικού σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την άνοια του Ο.Κ.Π.Α.ΠΑ. του Δήμου Ιωαννιτών.

  Η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη Μαρία Κούλα κάλεσε τους πολίτες και ειδικά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης ή όσους φροντίζουν άτομα με άνοια να απευθύνονται στο Κέντρο Ημέρας προκειμένου να ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις που υπάρχουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2651034200, στο email kenanoias_ioa@yahoo.com ή αυτοπροσώπως στη διεύθυνση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, ΚΕΠΑΒΙ, γραφεία 122-123.

  Τέλος κάλεσε όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στον αγώνα Run Greece «Τρέχω για την άνοια» που διοργανώνεται φέτος στις 9 Οκτωβρίου.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ