Κυριακή 29.05.2022
More

  Στο επίκεντρο οι δασικοί χάρτες του Πωγωνίου

  Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Σταύρου Καλογιάννη, με αφορμή υπόμνημα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Επαρχίας Πωγωνίου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη σύνταξη και την πορεία κύρωσης των δασικών χαρτών του Πωγωνίου.

  Στη διάσκεψη μετείχαν, από πλευράς Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Κ. Αραβώσης και ο δασολόγος κ. Γιαννακόπουλος, από πλευράς Ομοσπονδίας Πωγωνησίων ο Πρόεδρος κ. Γρ. Άρμπυρος και ο κ. Βελονάκης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης και ο Σταύρος Καλογιάννης.

  Συζητήθηκαν αρχικά τα προβλήματα που δημιουργούνται με ενστάσεις πολιτών επί αναρτημένων δασικών χαρτών για το μη δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης, θέματα εποικιστικών εκτάσεων οι οποίες στις πράξεις διανομής αναφέρονται ως αγροί ή αμπέλια, σήμερα έχουν κτηνοτροφική χρήση αλλά χαρακτηρίζονται ως πρώην αγροτικές και νυν δασικές εκτάσεις, ενώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κρίνονται επιλέξιμες για βόσκηση και για ξηρικές δενδρώδεις καλλιέργειες, θέματα που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με τον πρόσφατο Ν. 4685/2020 «περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας …». Τέθηκαν επίσης από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας θέματα των πρώην κοινοτικών και νυν δημοτικών βοσκοτόπων των αναδασμών και εποικιστικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν δασωθεί, θέματα δασικών συνεταιρισμών, και άλλα.

  Ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των δασικών θεμάτων που αφορούν το ακριτικό Πωγώνι και τίθενται τεκμηριωμένα από τους Φορείς του, αλλά αφορούν, σε γενικές γραμμές, ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Ο κ. Αραβώσης δήλωσε ότι στο Υπουργείο μελετούν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και ότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Δήμου Πωγωνίου και της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ