Τέθηκαν στον υφυπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος
Συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρα είχε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Αρισταίος».
Κατά την διάρκεια της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν τους μελισσοκόμους και που άπτονται της αρμοδιότητας του νέου υφυπουργού.
Ο κ. Ποντίκης ρωτήθηκε για τα θέματα και τα προβλήματα που έθεσε και για τα οποία ζήτησε παρέμβαση του κ. Αμυρά. «Μεταφέραμε τα προβλήματα του κλάδου μας που άπτονται της αρμοδιότητας του, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις.
Συγκεκριμένα τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν είναι :
α) Τοποθετήσεις κυψελών στα δάση.
β) Αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και επιπτώσεις στην μελισσοκομία.
γ) Ξήρανση των Πεύκων και αντιμετώπιση.
«Καταλαβαίνουμε πως οι αγρότες χρειάζονται τα φυτοφάρμακα, αλλά πρέπει να κάνουν σωστή χρήση. Οι συσκευασίες γράφουν ποια είναι τοξικά για τη μέλισσα και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν» λέει ο κ. Ποντίκης. Οι αγρότες καλούνται να ραντίζουν τα φυτά αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, όταν οι μέλισσες είναι στις κυψέλες, καθώς και να ενημερώνονται οι μελισσοκόμοι 48 ώρες νωρίτερα.
«Εάν τα χόρτα κάτω από τα δένδρα έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακο, όταν οι μέλισσες πηγαίνουν στα λουλουδάκια, πεθαίνουν ακαριαίως. Αν κάποια επιζήσει, θα μεταφέρει μαζί με τη γύρη το δηλητήριο στην κυψέλη, με αποτέλεσμα ή να θανατωθεί όλη η κυψέλη ή το μέλι που θα παραχθεί να έχει προβλήματα» λέει ο κ. Ποντίκης.
Ανάλογης σημασίας και τα άλλα εξίσου σοβαρά θέματα που τέθηκαν και για τα οποία ζητούνται λύσεις. Ειδικά, το θέμα της ξήρανσης των πεύκων είναι μεγάλης σημασίας καθώς αφορά πολλές περιοχές και όχι μόνο την δική μας. Επίσης, ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής είναι μέλι από άνθος πεύκου.
«Ο κ. Αμυρας είναι γνώστης των προβλημάτων μας καθώς πολλές φορές στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και ενημερωθεί για τα προβλήματα του κλάδου μας. Ευχόμαστε να βρεθούν λύσεις για τον μελισσοκομικό κόσμο» κατέληξε ο κ. Ποντίκης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ