Τρίτη 28.09.2021
More

  Στο επόμενο διάστημα χρήματα και προγράμματα ενίσχυσης των αγροτοκτηνοτρόφων

  Επίσκεψη της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε κτηνοτροφική μονάδα στην Καστρίτσα

  Ανταλλαγή απόψεων με γυναίκες κτηνοτρόφους θέλησε να κάνει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Αραμπατζή που βρέθηκε σε μονάδα κτηνοτροφίας στην Καστρίτσα.

  Η ώρα του καλέσματος, 2.30 το μεσημέρι, δεν βοήθησε ιδιαίτερα, καθώς λίγες γυναίκες  ανταποκρίθηκαν και βρέθηκαν εκεί για να συναντηθούν με την υφυπουργό.

  Η κα. Αραμπατζή συνοδευόμενη από τους βουλευτές ΝΔ Ιωαννίνων, Σταύρο Καλογιάννη και Μαρία Κεφάλα, μίλησε με τον ιδιοκτήτη της μονάδας αλλά και μια γυναίκα και αντάλλαξε απόψεις καταθέτοντας σειρά από θέματα που αφορούν την παραμονή στο επάγγελμα αλλά και την επέκταση των βιολογικών καλλιεργειών δίνοντας έτσι το στίγμα των όσων ήθελε να πει.

  Αναφέρθηκε επίσης στον ΕΛΓΑ λέγοντας ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αναπροσαρμογής του μοντέλου που ακολουθήθηκε για πολλά χρόνια. Αναπροσαρμογή που πήγε πίσω εξαιτίας της πανδημίας που καθυστέρησε συνολικά πολλά από τα σχέδια που υπήρχαν.

  Στην συζήτηση που έγινε μέσα στο στάβλο όπου είχαν τοποθετηθεί τελάρα, τέθηκαν θέματα που αφορούν αποζημιώσεις, δρόμους αλλά και δυνατότητες επέκτασης της αγροτικής δραστηριότητας και ένταξης νέων ανθρώπων.

  Η υφυπουργός υποστήριξε ότι σύντομα θα δοθούν χρήματα μέσα από το ταμείο ανάκαμψης για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και γενικά της αγροτικής παραγωγής.

  Στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην «ιστορική ευκαιρία» όπως είπε για την Ελλάδα καθώς  «μετά από πολλά χρόνια κλείνει με θετικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα».

  Η κα. Αραμπατζή ανέφερε: «Την συζήτηση μονοπωλεί το μέλλον για τον αγροδιατροφικό τομέα. Έχουμε θετικό ισοζύγιο εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών σε προϊόντα φρούτων και λαχανικών αλλά και στην αύξηση της ζήτησης της φέτας διεθνώς. Θα δοθούν χρήματα και θα τρέξει το πρόγραμμα της γενετικής βελτίωσης και της ενδυνάμωσης των παραγωγών. Επίσης,  υπάρχει σε εξέλιξη και  το νομοθετικό έργο και η αυστηροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Αυτά, οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης για το ελληνικό γάλα. Την ίδια ώρα θα τρέξει και το πρόγραμμα ενίσχυσης των σταβλικών εγκαταστάσεων. Το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει συμβάλλει στην ενίσχυση των πρόχειρων καταλυμάτων που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι», είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι «θα τρέξει εκ νέου το πρόγραμμα νέων αγροτών με αύξηση του ορίου παραμονής στο επάγγελμα για επτά χρόνια».

  Ερωτηθείσα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και ειδικά οι γυναίκες που βρίσκονται στον δύσκολο αυτό χώρο είπε ότι «τρέφω απεριόριστο θαυμασμό για τους ανθρώπους αυτούς και ειδικά για τις γυναίκες που έχουν και ένα αφανή ρόλο αυτό που έχει να κάνει με την οικογένεια. Χαίρομαι να μιλάω μαζί τους και να στέκομαι δίπλα τους» απάντησε η υφυπουργός που περιηγήθηκε μετά στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

  Δηλώσεις έκαναν και οι βουλευτές κ. Καλογιάννης και κα. Κεφάλα που ευχαρίστησαν την υφυπουργό και στάθηκαν στο κυβερνητικό έργο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και ενίσχυσης των τομέων της κτηνοτροφίας αλλά και της αγροτικής ανάπτυξης.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ