Τρίτη 07.02.2023
More

  Στο σαρακοστιανό τραπέζι μπαίνουν τα θαλασσινά

  Δεκάδες καταναλωτές στα ιχθυοπωλεία για τα θαλασσινά

  Την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και ολόκληρη τη Σαρακοστή, τα θαλασσινά έχουν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας.

  Την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση επιβάλλει ένα διαφορετικό μενού στο τραπέζι, εφόσον η μέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και αποτελεί την απαρχή της Σαρακοστής για την ορθόδοξη εκκλησία.

  Το σαρακοστιανό τραπέζι περιλαμβάνει νηστίσιμα φαγητά και εδέσματα, καθώς ξεκινά η μεγάλη περίοδος της νηστείας. Στην Καθαρά Δευτέρα αναφερόμαστε και με τη λέξη “Κούλουμα”, εννοώντας τον υπαίθριο πανηγυρισμό της ημέρας αυτής, που συνδυάζεται με κάποια εξόρμηση και με το πέταγμα του χαρταετού.

  Στο σαρακοστιανό τραπέζι δεν επιτρέπονται τα ψάρια (με εξαίρεση την παύση της 25ης Μαρτίου), ωστόσο μπορούμε να έχουμε θαλασσινά και οστρακοειδή. Οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι σουπιές, αλλά και τα μύδια, έχουν την τιμητική τους στο μενού της Καθαράς Δευτέρας και μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορες συνταγές.

  Τα θαλασσινά είναι άλλωστε από τις πιο νόστιμες εναλλακτικές για να γεμίσουμε το τραπέζι μας τις μέρες της νηστείας. Ένας γενικός διαχωρισμός των θαλασσινών είναι σε:

  Μαλακόστρακα

  Στα μαλακόστρακα συγκαταλέγονται οι αστακοί, οι καραβίδες, οι γαρίδες και τα καβούρια.

  Κεφαλόποδα

  Δεύτερη μεγάλη κατηγορία θαλασσινών είναι τα κεφαλόποδα, υποκατηγορία των μαλακίων, που περιλαμβάνουν τα καλαμάρια, τα θράψαλα, τις σουπιές και τα χταπόδια.

  Όστρακα

  Τα όστρακα είναι μια τεράστια κατηγορία γεμάτη γνωστούς και άγνωστους γευστικούς θησαυρούς. όπως στρείδια, μύδια, καλόγνωμες, φούσκες, αχιβάδες, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, πορφύρες.

  Στα ιχθυοπωλεία της πόλης η ποικιλία ήταν μεγάλη. Όστρακα, χταπόδια, γαρίδες, σουπιές αλλά και καλαμάρι φρέσκο, ήταν αυτά που ζητούσαν οι καταναλωτές ενώ πολλοί έδιναν παραγγελίες για την Καθαρά Δευτέρα καθώς ουσιαστικά πολλοί είναι εκείνοι που θα πάρουν τις παραγγελίες τους έτοιμες.

  «Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να τα παραλάβουν έτοιμα είτε τα καλαμάρια είτε τις σουπιές είτε ότι άλλο παραγγείλουν» μας λέει ενδεικτικά εργαζόμενη σε κεντρικό ιχθυοπωλείο στην περιοχή του Άλσους.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ