Πέμπτη 28.03.2024
More

    Στο Συνέδριο για την αξιοποίηση και διαχείριση των λιμνών συμμετείχε ο Στ. Καλογιάννης

    Ο Σταύρος Καλογιάννης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

    Στο Συνέδριο με θέμα «Αξιοποίηση και διαχείριση λιμνών» που συνδιοργάνωσαν στα Ιωάννινα στις 30 και 31 Οκτωβρίου ο Δήμος Ιωαννιτών και το Δίκτυο πόλεων με λίμνες μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

    «Η δημιουργία δικτύου πόλεων με λίμνες μας απασχόλησε για πρώτη φορά στο Υπ. Περιβάλλοντος, το 2008-2009, όταν σχεδιάσαμε τα πρώτα βήματα. Πολύ θετική ανταπόκριση είχε βρεί αμέσως η ιδέα μας από τον κ. Ανέστη Αγγελή, τότε Βουλευτή Καστοριάς και στην συνέχεια Δήμαρχο Καστοριάς. Όπως σχεδόν όλα στην Ελλάδα, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά 2-3 χρόνια αργότερα.
    Τα θέματα συζήτησης του Συνεδρίου είναι πολύ ενδιαφέροντα: η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των λιμνών, οι αθλητικές δραστηριότητες στις λίμνες, τα υδατοδρόμια, οι περιοχές προστασίας.

    Έχοντας χειριστεί αυτά τα θέματα επί μακρόν, ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος και ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, είμαι βέβαιος ότι οι ανακοινώσεις θα είναι σημαντικές.

    Επιτρέψτε μου να σταθώ σε 3 θέματα, τα οποία είναι μείζονος σημασίας.
    1ον. Αναμένουμε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των λιμνών οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Ειδικά για την Παμβώτιδα, η καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Δ/τος (ΠΔ) είναι μεγάλη.
    2ον. Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καθοριστεί ακόμη το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που διέπει τις παραλίμνιες περιοχές. Κι εδώ το παράδειγμα της Παμβώτιδας είναι τρανταχτό. Πως μπορεί όμως κανείς να προγραμματίσει όταν η απουσία σχεδιασμού είναι εκκωφαντική; Θέτω δε το ερώτημα: Πως θα καταστούν συμβατά το ΠΔ προστασίας της Παμβώτιδας και το ΠΔ έγκρισης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιωαννίνων, όταν αυτό ολοκληρωθεί;
    3ον. Οι Φορείς Διαχείρισης των λιμνών βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο. Πρέπει πλέον ο νέος Οργανισμός του Υπ. Περιβάλλοντος, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, να αναλάβει πλήρως το έργο του. Οι λίμνες θέλουν φροντίδα, οι σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες έχουν απαιτήσεις στην εφαρμογή τους (όπως οι στόχοι διατήρησης ειδών και οικοτόπων), το προσωπικό των Φορέων αδημονεί.

    Οφείλουμε να μελετάμε τα Σχέδια Διαχείρισης των ΛΑΠ και να υλοποιούμε τα μέτρα τους. Θέματα όπως η ανανέωση των υδάτων των λιμνών, η εξυγίανσή τους, ο περιορισμός της άντλησης την θερινή περίοδο, ο καθορισμός κατώτατης στάθμης, είναι μείζονος σημασίας για τα λιμναία οικοσυστήματα.
    Το Σχέδιο διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος της Ηπείρου προβλέπει συγκεκριμένα έργα και δράσεις για την Παμβώτιδα που παραμένουν στα συρτάρια, ενώ τα προβλήματα οξύνονται.

    Τα τρία προαναφερόμενα είναι τα μείζονα θέματα. Παράλληλα, προωθούνται όλα τα υπόλοιπα θέματα, όπως η άθληση, η αναψυχή, η ανάπτυξη υδατοδρομίων, κλπ.
    Πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις το συντομώτερο, με δεδομένη και την μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή. Ο χρόνος για δράση πιέζει σημαντικά. Η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP26, η οποία ξεκινά τις εργασίες της στην Γλασκώβη, πρέπει να θέσει ακόμα ψηλότερα τον πήχυ, όπως συμφωνήθηκε το 2015 στο Παρίσι.
    Κλείνοντας, προτείνω το δίκτυο να συνδεθεί με ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες έχουν καταστήσει τις λίμνες τους πρότυπα προστασίας και ανάδειξης. Ενδεικτικά θα πρότεινα το Annecy στην Γαλλία και την Λωζάννη στην Ελβετία, πόλεις από τις οποίες πολλά θετικά έχουμε να διδαχθούμε.

    Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο συνέδριο. Είμαι στη διάθεση των Δήμου Ιωαννιτών και του Δικτύου πόλεων με λίμνες για κάθε περαιτέρω συνεργασία».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ