Ένα πρωτοποριακό έργο στο Πανεπιστήμιο για την ανάδειξη των ηπειρωτικών προϊόντων και τη βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας
Η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων προϊόντων της Ηπείρου και της χώρας γενικότερα αφενός και η βελτίωση του ελέγχου ασφάλειας των αγροδιατροφικών προϊόντων αφετέρου, είναι οι βασικοί στόχοι του έργου με ακρωνύμιο «Ευ – Αγροδιατροφή», που υλοποιεί στο πρόγραμμα «Περιφερειακής Αριστείας» το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Προϊόντα ποιότητας που παράλληλα φέρουν και την ταυτότητα της Ηπείρου, εντασσόμενα στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών, το κρέας, αλλά και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του έργου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων.
Για το έργο, που αποτελεί μία φιλόδοξη προσπάθεια ανάδειξης των ηπειρωτικών προϊόντων και βελτίωσης από την άλλη των προδιαγραφών ασφαλείας, όπως αυτές αποτυπώνονται στα υλικά συσκευασίας και στις συνθήκες συντήρησης μίλησε ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, που είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.
«Εκτός από τη συνεργασία των συμμετεχόντων για κάτι πρωτοποριακό, ο τελικός στόχος είναι η ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών της πρωτογενούς παραγωγής και άλλων προϊόντων τροφίμων, η επικύρωση νέων αναλυτικών πρωτοκόλλων – μεθοδολογιών, η αναζήτηση της ταυτότητας συγκεκριμένων ελληνικών τροφίμων και η εδραίωση των ελληνικών προϊόντων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Η εδραίωση αυτή επιτυγχάνεται μέσω:
α) του προσδιορισμού της αυθεντικότητας,
β) της βελτίωσης των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων (ποιότητα, ασφάλεια, συστατικά),
γ) της βελτίωσης της θρεπτικής αξίας,
δ) του χαρακτηρισμού ζωοτροφών για την ανάδειξη επιθυμητών χαρακτηριστικών βελτιωμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης, και
ε) του ενδελεχούς ελέγχου για την παρουσία ρύπων, τοξινών η άλλων ανεπιθύμητων συστατικών.
Για την υλοποίηση του έργου συμμετέχουν και συνεργάζονται πέντε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τα Τμήματα Χημείας, Γεωπονίας, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Ιατρικής, και
το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Α.) του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στο έργο θα συμμετέχουν 32 καθηγητές, 10 μέλη Ε.ΔΙ.Π. και 68 νέοι ερευνητές (μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές).
Ανάδειξη της ποιότητας των τροφίμων
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επίσης συμμετέχει στην παρουσίαση της ερευνητικής υποδομής FoodOmicsGR-RI για την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τα Τμήματα Χημείας (επιστημονικοί υπεύθυνοι Καθηγητές Τ. Αλμπάνης και Ι. Κωνσταντίνου) και Γεωπονίας (επιστημονικοί υπεύθυνοι Καθηγητές, Α. Τζώρα και Ι. Σκούφος) συμμετέχουν στην παρουσίαση της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής FoodOmicsGR-RI, για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων, με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων που θα γίνει από τον συντονιστή του έργου, το BIOMIC του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕ.Δ.Ε.Κ.) του Α.Π.Θ.
«Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων έχει ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του έργου και είμαστε βέβαιοι, ότι αυτό θα γίνει και από άλλους φορείς», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αλμπάνης.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ερευνητικών υπηρεσιών τόσο για ερευνητές όσο και παραγωγούς με στόχο:
• τον έλεγχο της αυθεντικότητας, της ιχνηλασιμότητας, της γεωγραφικής και γενετικής προέλευσης τροφίμων μέσω του γενετικού/μοριακού χαρακτηρισμού του ελαιόλαδου, των οίνων και αποσταγμάτων του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, του μελιού, καθώς και άλλων τροφίμων και προϊόντων, με στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής,
• την ανάδειξη της ταυτότητας και αυθεντικότητας των ελληνικών τροφίμων, όπως και τη βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας. Οι αναλύσεις θα προωθήσουν την αξία της διατροφικής παρέμβασης σε ειδικές ομάδες, όπως παχύσαρκων, ηλικιακών ομάδων ή χρονίως πασχόντων, τη μελέτη της αξιοποίησης αποβλήτων της βιομηχανίας για ανάκτηση δραστικών συστατικών, χρήσιμων για την υγεία: τυροκομία, οινοποιία, ελαιουργία, χυμοποιεία, τυποποίηση φρούτων,
τον ενδελεχή έλεγχο για παρουσία ρυπαντών, τοξινών και ανεπιθύμητων συστατικών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ