Πέμπτη 25.04.2024
More

    Στοίχημα για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας

    Πέντε χρόνια συμπληρώνονται τον Φεβρουάριο από την έναρξη λειτουργίας των πρώτων Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ)

    Πέντε χρόνια συμπληρώνονται τον Φεβρουάριο από την έναρξη λειτουργίας των πρώτων Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ), οι οποίες έχουν ήδη φτάσει τις έξι στην περιοχή των Ιωαννίνων, καλύπτοντας σταδιακά ένα μεγάλο τμήμα του κενού που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει στην πρωτοβάθμια υγεία.

    Ο θεσμός του οικογενειακού – προσωπικού γιατρού μπορεί να ξεκίνησε με προβλήματα, και οι πολίτες να αντιμετώπισαν και αυτόν, όπως και τη λειτουργία των Τ.ΟΜ.Υ με δυσπιστία το πρώτο διάστημα, πλέον όμως η εικόνα έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό.

    Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της 1ης Τ.ΟΜ.Υ στην οδό Φιλ. Εταιρείας στο κέντρο των Ιωαννίνων, στην οποία πλέον έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός πολιτών (2.000) που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περισσότερες από τις άλλες Τ.ΟΜ.Υ.

    Όπως ανέφερε η Αλίκη Πανίδη, γενική ιατρός και συντονίστρια της 1ης Τ.ΟΜ.Υ Ιωαννίνων, πέντε χρόνια μετά, το μεγάλο στοίχημα για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας φαίνεται να έχει κερδηθεί, με τους πολίτες να αναγνωρίζουν ολοένα και συχνότερα την ανάγκη της λειτουργίας και της προσφοράς τους, όχι μόνο στον τομέα της κλινικής πράξης, αλλά και στον τομέα της πρόληψης.

    «Υπάρχουν οι ειδικότητες του γενικού ιατρού, του παθολόγου, του παιδιάτρου, του νοσηλευτή και ακόμη επισκέπτης υγείας και κοινωνικός λειτουργός, επομένως μιλάμε στην πράξη για τη δυνατότητα μίας ολιστικής προσέγγισης στον ασθενή, που μπορεί να απευθυνθεί στις Τ.ΟΜ.Υ χωρίς να χρειαστεί να μεταβεί σε κάποιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Χαιρόμαστε, γιατί έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και γιατί αυτό τελικά είναι το πλέον σημαντικό για όλους», ανέφερε η κα Πανίδη.

    Δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης

    Η 1η Τ.ΟΜ.Υ διοργάνωσε χθες μία δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου που έχει οριστεί η 4η Φεβρουαρίου. Οι δράσεις πρόληψης όμως πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους και μία από αυτές απέφερε ως αποτέλεσμα περίπου 1.000 νέους εμβολιασμούς για διάφορες ασθένειες, σε εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση πολίτες και εξυπηρετούμενους από την 1η Τ.ΟΜ.Υ.

    «Μας δόθηκε η δυνατότητα με τη βοήθεια όλου του προσωπικού, να αναζητήσουμε το εμβολιαστικό προφίλ όλων των εγγεγραμμένων και να δούμε ποια εμβόλια δεν είχαν κάνει, όπως για παράδειγμα για τον έρπη ζωστήρα ή για τον πνευμονιόκοκκο. Τους ενημερώσαμε τηλεφωνικά, τους προτείναμε να τα κάνουν και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.000 εμβολιασμοί, που πιθανότατα δε θα πραγματοποιούνταν ποτέ ή μπορεί να γινόταν με καθυστέρηση. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου με τις μαστογραφίες, γιατί ήδη έχουμε ενημερώσει τις 500 από τις 750 γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στην 1η Τ.ΟΜ.Υ και έχουν ανταποκριθεί οι περισσότερες, είτε κλείνοντας το ραντεβού τους είτε έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την εξέταση και έχοντας εντοπίσει και ευρήματα, ξεκινώντας την απαραίτητη θεραπεία», ανέφερε η κα Πανίδη.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ