Πέμπτη 29.02.2024
More

  Στοίχημα, η διατήρηση της καλής εικόνας

  Χωρίς ίχνη κορωνοϊού οι τελευταίες αναλύσεις στα λύματα των Ιωαννίνων

  ​Την επιστροφή στις συνθήκες και τα αποτελέσματα των καταγραφών του Σεπτεμβρίου σηματοδότησαν οι αναλύσεις των ακαθάρτων υδάτων της πόλης από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Για πρώτη φορά από τότε, η 15η σειρά των αναλύσεων ήταν τελείως καθαρή από ανίχνευση κορωνοϊού, ακολουθώντας την πορεία καταγραφής των κρουσμάτων σε καθημερινό επίπεδο στην περιοχή των Ιωαννίνων. Στην αμέσως προηγούμενη ανάλυση εντοπίστηκε θετικό σήμα μόνο στον Κατσικά, όπου και εκεί όμως, η επόμενη ανάλυση ήταν επίσης αρνητική.

  Έτσι, η χρονιά αυτή και τοπικά, κλείνει με ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, που έρχεται να ενισχύσει την αισιοδοξία που δημιουργεί η έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη, μιλώντας στο ITV.

  «Είναι μία ευνοϊκή συνθήκη, ότι η εικόνα αυτή στα ακάθαρτα λύματα των Ιωαννίνων συνδυάζεται με την έναρξη των εμβολιασμών. Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα που καταγράφουμε μηδενική ανίχνευση του ιού στα λύματα της πόλης και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά παράλληλα επιβεβαιώνει και ακολουθεί την τάση μείωσης των κρουσμάτων και της διασποράς της νόσου, στην κοινότητα, ειδικά τώρα που δεν έχουμε συρροές κρουσμάτων. Απαιτείται όμως προσπάθεια και συνεχής εγρήγορση για να διατηρηθεί η κατάσταση αυτή», ανέφερε η κα Ντζάνη.

  Ο φόβος της χαλάρωσης

  Ακόμη πιο σημαντικό όμως και από τις παραπάνω καταγραφές είναι σύμφωνα με την κα Ντζάνη, να μην περάσει η αίσθηση ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό και λόγω της μείωσης των κρουσμάτων και λόγω της έναρξης των εμβολιασμών. «Η κόπωση είναι σημαντική και υπάρχει σε όλους από τη δύσκολη κατάσταση εδώ και 10 μήνες. Στην περιοχή υπάρχει μία καλή εικόνα, η οποία λειτουργεί και ως επιβράβευση για τις προσπάθειες όλων. Και τέλος υπάρχει η προσδοκία για το εμβόλιο. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν μία αίσθηση ανεμελιάς, που είναι ανθρώπινο μεν, αλλά χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την εικόνα γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε το μάξιμουμ της ωφέλειας των εμβολιασμών. Αν ξαναμπούμε σε μία περίοδο έξαρσης, θα χάσουμε το πλεονέκτημα, να κάνουμε τους εμβολιασμούς σε συνθήκες ηρεμίας, όπως οι τωρινές, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να εμβολιαστεί», ανέφερε η κα Ντζάνη.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ