Κυριακή 17.01.2021
More

  Stop σε σκάφος που μετέφερε μετανάστες στην Ιταλία

  Ιστιοπλοϊκό που θα μετέφερε παράνομα από τις ακτές της Ηπείρου προς την Ιταλία περίπου 50 μετανάστες εμπόδισε το Λιμενικό την Πέμπτη

  Όπως ανακοινώθηκε χτες, στον εντοπισμό και τη σύλληψη 49 αλλοδαπών, οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος, καθώς και στη σύλληψη των πέντε αλλοδαπών διακινητών τους, ηλικίας 27, 28, 29, 31 και 30 ετών προχώρησαν, πρωινές ώρες της Πέμπτης, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας, της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή στελεχών του Λιμεναρχείου Πρέβεζας και σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, κατόπιν συστηματικής έρευνας και αξιοποίησης πληροφοριών συνεργαζόμενων Υπηρεσιών – Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης / Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, έγινε ευρείας κλίμακας επιχείρηση από ξηράς και θάλασσας, για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους, οχημάτων και δραστών που θα μετέφεραν παράνομα αλλοδαπούς προς τις ιταλικές ακτές.

  Την Πέμπτη, εντοπίστηκαν, στην ευρύτερη περιοχή στο «Αλωνάκι» της Πρέβεζας, ένα Ε.Ι.Χ. και δύο φορτηγά τύπου βαν, οχήματα από τα οποία αποβιβάστηκε ικανός αριθμός αλλοδαπών, με τους οδηγούς τους, καθώς και ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επιβιβάστηκαν οι αλλοδαποί διακινούμενοι, με το πλήρωμά του.

  Άμεσα περιπολικά σκάφη των Λιμενικών Αρχών Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, ακινητοποίησαν το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο διαπιστώθηκε, κατόπιν διενέργειας ελέγχου, ότι επέβαιναν 49 αλλοδαποί στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων και πλήρωμά του το οποίο συνελήφθη. Παράλληλα, στελέχη των οικείων Λιμενικών Αρχών, ακινητοποίησαν τα προαναφερθέντα Ι.Χ. οχήματα μεταφοράς-συνοδείας και συνελήφθησαν οι οδηγοί τους.

  Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ιστιοφόρο σκάφος, τα Ι.Χ. οχήματα, χρηματικά ποσά και πλήθος καρτών sim, συσκευών κινητών τηλεφώνων και συναφής τεχνικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για τις συνεννοήσεις των μελών τους και τη διοργάνωση της μεταφοράς.

  Τονίζεται ακόμα ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων συνέλλεγε και αξιολογούσε πληροφορίες που αφορούσαν σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών. Υπό το συντονισμό της ΔΑΠΘΑΣ διερευνάται η συμμετοχή περαιτέρω εμπλεκομένων μελών καθώς και η εις βάθος επεξεργασία – ανάλυση όλων των στοιχείων – πειστηρίων, καθώς διαφαίνεται, όπως σημειώνεται ότι δρούσαν «στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με σκοπό το παράνομο κέρδος, θέτοντας τη ζωή των μεταφερόμενων σε κίνδυνο».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ