Κυριακή 21.07.2024
More

  ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ – Πρόταση προώθησης ή παρακώλυσης της διαδικασίας;

  Διαφορετική πρόταση από αυτήν που συζητά ο δήμος με το ΤΕΘΑ προωθεί ο Στ. Καλογιάννης

  Πολλά και εύλογα ερωτήματα προκάλεσε η χθεσινή «επίσκεψη» του Στ. Καλογιάννη στο δημαρχείο, απόντος του δημάρχου Μ. Ελισάφ λόγω του προβλήματος υγείας που αυτός αντιμετωπίζει, ώστε να συναντηθεί με τον αντιδήμαρχο κ. Πήχα και τον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου κ. Παπαγεωργίου, καταθέτοντας την πρότασή του για το στρατόπεδο Βελισαρίου. Μία πρόταση, η οποία είναι ίδια με αυτήν που πολλάκις στο παρελθόν έχει καταθέσει δημοσίως και για την οποία δεν υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές, αφού επιμένει για συνολική παραχώρηση της έκτασης και για τη μετατροπή του σε χώρο Πρασίνου και Αναψυχής, όπως επίσης και για μεταφορά του διοικητικού κέντρου με τη μετεγκατάσταση του διοικητηρίου της Περιφέρειας και του Αστυνομικού Μεγάρου.

  Με τη διαδικασία των συζητήσεων όμως μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών, της περιφέρειας Ηπείρου, που επίσης μετέχει ενεργά σε αυτήν, του υπουργείου Άμυνας και του ΤΕΘΑ που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, να εξελίσσεται με την υπογραφή μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου «πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης», η χθεσινή παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ μπορεί να θεωρηθεί από άστοχη και άσκοπη έως και… πονηρή.

  Το περίεργο είναι, ότι το δικαίωμα να θεωρηθεί ως τέτοια το έδωσε και η δημοτική αρχή ή οι δύο εκπρόσωποί της τουλάχιστον, με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ, επιχειρώντας ίσως να «παγιδεύσει» τη δημοτική αρχή ώστε να αποδεχθεί μία διαφορετική πρόταση από αυτήν που όχι μόνο επεξεργάζεται αλλά έχει ανακοινώσει κιόλας η ίδια από τις αρχές Δεκεμβρίου, μιλώντας για παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου.

  Μόλις άλλωστε στις αρχές Δεκεμβρίου ο δήμος Ιωαννιτών με επίσημη ανακοίνωσή του αναφερόταν στην επίσημη έναρξη της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου.

  Μία εξέλιξη που ήρθε μετά από πολύμηνες συζητήσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά.

  «Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία έχουν την πρόθεση να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου στον δήμο, εκείνο που είναι ανενεργό, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο «πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης» που εκπονήθηκε. Η έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης αποτελεί καθοριστικό βήμα, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την παραχώρηση και τους όρους με τους οποίους θα γίνει», αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών.

  Διαφορετικές προτάσεις

  Η πρόταση της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας Ηπείρου που συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις απέχει μακράν της πρότασης του κ. Καλογιάννη και είναι σαφές, ότι στην περίπτωση που η δεύτερη θεωρούνταν ως αφετηρία για κάτι νέο, τότε αυτόματα όλη η προηγούμενη διαδικασία και συζήτηση θα πήγαινε χαμένη, με τεράστιο κόστους σε χρόνο – και όχι μόνο – για την ολοκλήρωση της ιστορίας.

  Προτείνει τέλος ο κ. Καλογιάννης τη συνάντηση με τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο για να ληφθεί απόφαση παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, γνωρίζοντας ωστόσο, ότι αυτό που δεν έχει γίνει εδώ και 22 χρόνια, δεν πρόκειται να γίνει και τώρα, σε μία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, λίγους μήνες προς τις εκλογές και μάλιστα με μία άλλη διαδικασία πολλών μηνών να εξελίσσεται.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ