Τετάρτη 24.04.2024
More

  Σύλλογος ΟΤΑ – Αντίδραση για το κλείσιμο του ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας

  Συνέντευξη τύπου από την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων

  Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, Τίνα Ζέκα, με τον εκπρόσωπο εργαζόμενων του Πνευματικού Κέντρου και εργαζόμενο στο ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας, Μάκη Καραντωνίου, με θέμα το κλείσιμο του ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας και την εκδικητική, όπως ανέφερε, ανάθεση καθηκόντων στον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου από το Δήμαρχο Ζίτσας.

  Για το θέμα του ΚΔΑΠ της Νεοκαισάρειας στο Δήμο Ιωαννιτών, ανέφερε:

  «Μετά την απόλυση των 40 συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών ο Δήμος Ιωαννιτών προσθέτει νέο αντιλαϊκό παράσημο κλείνοντας το μοναδικό ΚΔΑΠ που κάλυπτε τις ανάγκες στις περιοχές Μπάφρας-Νεοκαισάρειας-Μπιζανίου.

  Οι δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν παιδιά στη Νεοκαισάρεια και γι’ αυτό κλείνει το ΚΔΑΠ είναι έωλες. Η διοίκηση του Πνευματικού επιλέγει να κλείσει το ΚΔΑΠ πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές και διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν παιδιά ή όχι. Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παιδιά για να γραφτούν.

  Ακόμα και να ήταν λίγα τα παιδιά συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα στη δημιουργική απασχόληση. Με την απόφαση του Πνευματικού Κέντρου όμως, όσα ΚΔΑΠ έχουν λιγότερα από 15 να κλείνουν, η Δημοτική Αρχή αποφασίζει ότι 15 παιδιά έχουν δικαίωμα στην δημιουργική απασχόληση ενώ 12 παιδιά δεν έχουν τέτοια δικαιώματα.

  Εμείς αυτό δεν τον δεχόμαστε! Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη Δημιουργική Απασχόληση. Δεν μπορούμε το 2022 να καταδικάζουμε τα παιδιά να είναι καρφωμένα πίσω από μια οθόνη τάμπλετ ή υπολογιστή ή να περιφέρονται άσκοπα στα σπίτια με τις γιαγιάδες και τους παππούδες.

  Η πραγματικότητα όμως είναι ότι παιδιά υπάρχουν στη Νεοκαισάρεια και για αυτό και έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι. Αυτό που αποκρύβει η Δημοτική Αρχή είναι ότι επειδή έχουν αλλάξει τα κριτήρια του ΕΣΠΑ έχουν μειωθεί τα παιδιά που έχουν voucher για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Voucher δεν υπάρχουν! Παιδιά υπάρχουν! Η δημοτική αρχή -εν όψει εκλογών- βρήκε το θέμα της δημιουργικής απασχόλησης για να κάνει κυβερνητική προπαγάνδα! Για να κάνει πλάτες στη ΝΔ για τις περικοπές την ίδια ώρα που επιδοτεί έργα βιτρίνας και ΑΠΕ, για να κάνει πλάτες στο ΣΥΡΙΖΑ που όσο ήταν κυβέρνηση διατήρησε το καθεστώς των voucher αντι να χρηματοδοτήσει Δήμους και δομές.

  Αυτό σημαίνει διοίκηση με βάση το γνώμονα το κόστος-όφελος και όχι διοίκηση με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

  Απαιτούμε να ανοίξει και φέτος το ΚΔΑΠ της Νεοκαισάρειας! Απαιτούμε να αναβαθμιστουν όλες οι δομές δημιουργικής απασχόλησης με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κρατική χρηματοδότηση για σύγχρονα κτίρια, για επάρκεια παιδαγωγικού υλικου για νέες προσλήψεις προσωπικού. Απαιτούμε ένα ΚΔΑΠ σε κάθε γειτονιά».

  Για το δεύτερο θέμα η κα Ζέκα σημείωσε ότι «μετά την πολύμηνη απαξίωση του συνάδελφου Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και την καταγγελία του Συλλόγου μας, ο Δήμαρχος Ζίτσας ανέβασε τον πήχη της τρομοκρατίας αναθέτοντας καθήκοντα στον συνάδελφο, 26 χλμ. μακριά από την έδρα του Δήμου, μακριά τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους.

  Ο Δήμαρχος θέλει να επιβάλλει σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς για να διαιωνίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία, για να συνεχίσουν να μην τηρούνται στοιχειώδεις όροι υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  Με τη συγκεκριμένη ανάθεση καθηκόντων, ο Δήμαρχος Ζίτσας εκτοπίζει κυριολεκτικά τον συνδικαλιστή κατηγορίας ΤΕ Διοικητικού Οικονομικού με μεταπτυχιακό και του αναθέτει «καθήκοντα σχετικά με το σύστημα και την είσπραξη εσόδων στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών», καθώς και την αναπλήρωση άλλου συναδέλφου κατά την απουσία για τις Δημοτικές Ενότητες Ευρυμενών και Εκάλης.

  Την ίδια στιγμή αναθέτει σε συνάδελφο ΔΕ Διοικητικού καθήκοντα στο εργοτάξιο σχετικά με διαγωνισμούς, προμήθειες, ενημέρωση του ΚΗΜΔΗΣ (του μητρώου δημοσίων συμβάσεων) με τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων για διαγωνισμούς και συμβάσεις.

  Το είπαμε και την προηγούμενη φορά η λεγόμενη «χρηστή διοίκηση» δεν είναι γνωστή λέξη στο Δήμαρχο Ζίτσας» ανέφερε και συνέχισε: «Μακάρι να ήταν απλή διαχειριστική ανεπάρκεια του Δημάρχου. Όταν αναθέτουν σε συνάδελφο με μεταπτυχιακό την είσπραξη των λογαριασμών του νερού και αφήνουν άλλο συνάδελφο απόφοιτο Λυκείου να συντάσσει γνωμοδοτήσεις για συμβάσεις, τότε έχουμε να κάνουμε με προσπάθεια απαξίωσης του συνδικαλιστή στα μάτια των συναδέλφων του.

  Η επιλογή του Δημάρχου Ζίτσας, να απομακρύνει το συνδικαλιστή από τους χώρους δουλειάς, δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα. Είναι εκδικητική πράξη απέναντι στον συνδικαλιστή επειδή αναδεικνύει τα προβλήματα των εργαζόμενων, καθώς ο συνάδελφός μας δεν είχε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα για να τον τιμωρήσουν, και ο Δήμαρχος δεν μπορούσε να τον απολύσει για να ξεμπερδεύει μια και καλή.

  Ταυτόχρονα όμως, η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να τον υποβάλλει σε οικονομική εξόντωση. Δεν αναγνωρίζει την υποχρέωση να του παρέχει υπηρεσιακό όχημα για την μετακίνηση του από χωριό σε χωριό, και τον καλεί να μετακινείται τόσα χιλιόμετρα καθημερινά για δουλειές της υπηρεσίας με το δικό τους αυτοκίνητο.

  Καλούμε τη δημοτική αρχή Ζίτσας να πάρει πίσω την εκδικητική δίωξη σε βάρος του αντιπροέδρου του Συλλόγου».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ