Τετάρτη 29.05.2024
More

  Συναντήσεις με τα τοπικά συμβούλια της Δ.Ε. Μπιζανίου

  Τις συναντήσεις στις τοπικές κοινότητες της Δ.Ε. Μπιζανίου ολοκλήρωσε η επικεφαλής της παράταξης ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023, Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία στις συναντήσεις αυτές συνοδευόταν από τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Αργύρη και τα στελέχη της παράταξης Νίκο Ντάσιο και Γιώργο Στεργιούλη. Τα τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τους συνδημότες των περιοχών αυτών συζητήθηκαν σε θερμό κλίμα. Τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν, είναι:

  Πεδινή: Η αναγκαιότητα δημιουργίας νέων σχολικών αιθουσών καθώς η Πεδινή είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή που εκτός από τους μαθητές των οικογενειών που διαμένουν στην περιοχή, εξυπηρετεί και μαθητές γειτονικών κοινοτήτων, η δημιουργία κόμβου με σαφή διαχωρισμό των κινήσεων πεζών και οχημάτων επί της οδού Ιωαννίνων-Δωδώνης στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος, για να εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών, καθώς και η δρομολόγηση των αναγκαίων ενεργειών για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των αδέσποτων σκυλιών, ώστε να μην δημιουργούνται αισθήματα ανασφάλειας στους κατοίκους. Ιδιαίτερη σημασία, τέλος, πρέπει να δοθεί στην επίλυση του προβλήματος που ανακύπτει λόγω της ελαττωματικής διαχείρισης των ογκωδών αποβλήτων.

  Μπιζάνι: Το κύριο και διαχρονικό αίτημα των συνδημοτών στην τοπική κοινότητα Μπιζανίου είναι η τροποποίηση και επικαιροποίηση του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου, που θα ολοκληρωθεί με την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

  Μεγάλη ώθηση στην περιοχή θα δοθεί με την ανάδειξη των Οχυρών Μπιζανίου, που είναι μία από τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, ενώ βελτίωση της καθημερινότητας θα επιφέρει η επίσπευση των ενεργειών για την ολοκλήρωση της υποδομής ηλεκτροδότησης της παιδικής χαράς που κατασκευάστηκε προσφάτως.

  Ασβεστοχώρι: Το -πάγιο μεν, χωρίς ανταπόκριση δε- αίτημα των δημοτών για την κατασκευή νέας δεξαμενής αποθήκευσης νερού, ενώ βραχυπρόθεσμα είναι επιβεβλημένο να γίνει ο καθαρισμός και ανακατασκευή της υπάρχουσας.

  Η έλλειψη διαχείρισης ογκωδών αποβλήτων και η δυσλειτουργία του εργοταξίου του Δήμου, καθώς δεν υπάρχει παρακαταθήκη υλικών με τα οποία θα επιτυγχανόταν η αποκατάσταση μικρής κλίμακας προβλημάτων, αναδείχθηκαν ως σημαντικά ζητήματα για την καθημερινότητα των δημοτών.

  Κόντσικα: Η επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή των νέων δικαστικών φυλακών στην παραχωρηθείσα δημοτική έκταση. Για το θέμα αυτό καταδείχθηκε η καθοριστική συμβολή της παράταξης ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023, στο να συμπεριληφθούν στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συγκεκριμένοι όροι στη σύμβαση παραχώρησης που θα διασφαλίζουν ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους της Κόντσικας αλλά και των γύρω περιοχών.

  Ακόμη οι συνδημότες προτείνουν την ανάπτυξη ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην πλαγιά απέναντι από την έκταση στην οποία χωροθετήθηκαν οι φυλακές, ώστε τόσο η Κόντσικα όσο και τα γύρω χωριά να τύχουν μείωση των ανταποδοτικών τους τελών αλλά και να επωφεληθούν ενεργειακά και οι εγκαταστάσεις των φυλακών. Τέλος, κρίνεται αναγκαίο να γίνει ο καθαρισμός του περιφερειακού άξονα, να διευθετηθεί η διαχείριση ογκωδών αποβλήτων, ενώ η αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου Κόντσικας θα τονώσει δραστικά την πολιτιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα των κατοίκων.

  Αμπελιά: Η τροποποίηση και επικαιροποίηση του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου που θα συντελεστούν μόνο με την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η υλοποίηση και θεσμοθέτηση του οποίου πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα για το Δήμο.

  Με τον τρόπο αυτόν, θα ολοκληρωθεί η επέκταση του σχεδίου του οικισμού, η οποία είναι θεσμοθετημένη με ΦΕΚ από το 1998 και θα ταυτιστεί η γραμμή του ορίου του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου με το όριο της διανομής Αμπελιάς. Άλλα πάγια αιτήματα των δημοτών στην τοπική κοινότητα αυτή, είναι οι επεκτάσεις δικτύου Φ.Ο.Π. (φωτισμός οδών και πλατειών), η αντικατάσταση τμημάτων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και η κατασκευή τοιχείων αντιστήριξης στον παιδικό σταθμό και στον κεντρικό δρόμο.

  Κοσμηρά: Η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και τη διευθέτησή του -μέσω σχετικής αναγνωριστικής μελέτης- του κεντρικού ρέματος που διασχίζει το χωριό, αφορούν τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει η Κοσμηρά. Ακόμη, ο καθαρισμός του δασυλλίου και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης είναι επιβελημένα για λόγους πυρασφάλειας. Η επίσπευση της ασφαλτόστρωσης του χώρου στάθμευσης στο κέντρο του χωριού, η ολοκλήρωση της ανακατασκευής του εσωτερικού χώρου του δημοτικού σχολείου και η επίλυση του προβλήματος λόγω ογκωδών αποβλήτων αλλά και η άμεση προμήθεια πράσινων (για τα σύμεικτα απορρίμματα) και μπλε (για τα ανακυκλώσιμα) κάδων, είναι αναγκαία έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών.

  Μανωλιάσσα: Η επίσπευση των διαδικασιών για την ανόρυξη γεώτρησης για μικτή υδρευτική χρήση, καθώς αυτή έχει αδειοδοτηθεί από το καλοκαίρι του 2021. Άλλα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της κοινότητας είναι η συντήρηση και επισκευή των οβροδεξαμενών και των αγροτικών δρόμων, η έλλειψη παιδικής χαράς, η οποία πλέον  δεν υφίσταται, μετά από την πρόσφατη αφαίρεση και των υπολοίπων παιχνιδιών, η διαχείριση των ογκωδών αποβλήτων, αλλά και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο εργοτάξιο του δήμου με αποτέλεσμα μικρά έργα καθημερινότητας να μην ολοκληρώνονται άμεσα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ