Παρασκευή 14.06.2024
More

  Συνεργασία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

  Η δυνατότητα της στενής και πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από τη μία και του δήμου Ιωαννιτών και των κοινωνικών του υπηρεσιών του από την άλλη, για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης στο δημαρχείο της πόλης, η υφυπουργός Μαρία Κεφάλα με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, παρουσία της αντιδημάρχου κας Μαρκούλα.

  Η συνάντηση στο δημαρχείο της πόλης ήταν η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής με τον Θ. Μπέγκα να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την κα Κεφάλα για το ενδιαφέρον της για τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ο δήμος Ιωαννιτών.

  Από την πλευρά της η κα Κεφάλα στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν και να διαδραματίσουν οι υπηρεσίες και δομές του δήμου στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μαζί όμως με το Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ και σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο και τον Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

  «Εκείνο που έχουμε τονίσει με κάθε σαφήνεια είναι πως η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή και πως το θύμα δεν έχει ποτέ την ευθύνη. Και στα Ιωάννινα λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες το Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ και σε συνεργασία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου με το Συμβουλευτικό Κέντρο και τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας, υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε ψυχολογικά, κοινωνικά και νομικά μία γυναίκα ώστε να απομακρυνθεί με ασφάλεια από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζει», ανέφερε η κα Κεφάλα.

  Πρόταση για μετονομασία των Πειραματικών

  Στην ίδια συνάντηση επίσης συζητήθηκαν οι θετικές εξελίξεις για το έργο της ανακατασκευής του παλαιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, η ένταξη του δήμου Ιωαννιτών στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης ως το 2030, ενώ η κα Κεφάλα έθεσε υπόψιν του δημάρχου την πρότασή της, ώστε στα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία που θα μετεγκατασταθούν σε χώρο εντός της πανεπιστημιούπολης μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Υπ. Εσωτερικών να δοθεί το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Μ. Ελισάφ ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο μεγάλο αγώνα που έδωσε για την επίτευξη της μετεγκατάστασης.

  «Οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον κ. δήμαρχο για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Ήταν μία συνάντηση με συμβολικό αλλά κυρίως με ουσιαστικό περιεχόμενο για θέματα που άπτονται της λειτουργίας και των προοπτικών του Δήμου και τόνισα πως όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα είμαι παρούσα να στηρίξω με κάθε τρόπο την προώθηση ζητημάτων της πόλης και των δημοτών», ανέφερε η κα Κεφάλα.

  Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

  Λίγο μετά, η κα Κεφάλα επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου συναντήθηκε με την Περιφερειακή Διευθύντρια κα Μαρ. Μπέση και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων ΠΕ της Ηπείρου.

  Η έξαρση της ενδοσχολικής βίας απαιτεί ριζοσπαστικές λύσεις και ήδη η Κυβέρνηση όπως ανέφερε η κα Κεφάλα, υλοποιεί ένα πλέγμα μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως είναι η λειτουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr στην οποία μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να αναφέρουν περιστατικά βίας ώστε να προτεραιοποιούνται και να αντιμετωπίζονται.

  «Η εκπαίδευση ωστόσο δεν παύει να αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Η οικογένεια ήταν και παραμένει ο πρώτος πυλώνας και στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εκεί έχουμε στρέψει ακόμη περισσότερο την προσοχή μας, ώστε να ενισχύσουμε τους γονείς παρέχοντάς τους υποστήριξη για να συζητούν περισσότερο με τα παιδιά τους, να διακρίνουν σημάδια και συμπεριφορές που σχετίζονται με τη βία, παράλληλα όμως ενισχύουμε και το ρόλο του εκπαιδευτικού στο σχολείο», τόνισε η κα Κεφάλα.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ