Τρίτη 06.06.2023
More

  Συνέργεια μεταξύ υλικών πολιτιστικής κληρονομιάς

  Καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες από πέντε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας, Ποιοτικής Ανάλυσης Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Επικοινωνίας της Επιστήμης.

  Πρόκειται για μία δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την «Περιφερειακή Αριστεία» η πρόοδος της οποίας παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» από την ερευνητική ομάδα του έργου.

  Στο έργο μετέχουν ερευνητές από τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών και από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Την εισαγωγική ομιλία έκανε η Κοσμήτορας του Τμήματος Νηπιαγωγών Αικατερίνη Πλακίτση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, ο αντιπρύτανης Ξενοφών Μπίτσικας.

  Σε επίπεδο περιεχομένου, η ερευνητική ομάδα επικεντρώνεται στη συνέργεια μεταξύ πολυδιάστατων υλικών πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε με καινοτόμες τεχνικές να γίνου κατανοητές η δομή και οι ιδιότητές τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης αξιοποιούνται στη συνέχεια για τον χαρακτηρισμό, την ταυτοποίηση και τη σχεδίαση νέων προηγμένων υλικών με στόχο τη συντήρηση και προστασία τους. Η έρευνα στα υλικά, τέλος, ενδυναμώνεται με μια σειρά δράσεων για το μετασχηματισμό των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν ώστε επιλεγμένα υλικά πολιτιστικής κληρονομιάς σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους να λειτουργούν ως ισχυροί πόλοι έλξης για το ευρύ κοινό.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ