Σάββατο 26.09.2020
More

  Τ. Καλογιάννη: «Ο Δήμος διοικείται από νέα ήθη, διάτρητες διαδικασίες και αδιαφανείς μεθοδεύσεις»

  Την δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης (data room) στον οποίο θα βρίσκονται τα πλήρη στοιχεία που αφορούν το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η παράταξη της Τ. Καλογιάννη, «ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023».

  Όπως αναφέρει:

  «Χθες, 13.05.2020, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μας ενημέρωσε για τα παρακάτω:

  Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας και στα πλαίσια της πλήρους διαφάνειας σας ενημερώνουμε για τα εξής: Κατόπιν σχετικού αιτήματος προς την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία είναι ο νόμιμος κάτοχος του συνόλου των μελετών και παραμέτρων του έργου, δημιουργείται, σε κατάλληλη αίθουσα του κεντρικού κτιρίου της, χώρος ελεγχόμενης πρόσβασης (data room) στον οποίο θα βρίσκονται τα πλήρη στοιχεία που αφορούν το έργο. Εν όψει αυτού σας γνωρίζουμε ότι, από αύριο Πέμπτη 14-05-2020 θα είναι στην  διάθεση των παρατάξεων του Δήμου μας τα λεπτομερή και αναλυτικά στοιχεία της ωρίμανσης του έργου ενεργειακής αναβάθμισης, όπως επίσης οι αποτυπώσεις ανά  ιστό και  τύπο φωτιστικού (17.000 περίπου μοναδικά σημεία), η γεωαποτύπωση αυτών  με τις χωρικές συντεταγμένες, όλες οι τεχνικές μελέτες ωρίμανσης του έργου, το χρηματο-οικονομικό μοντέλο με τις αντίστοιχες παραδοχές και υπολογισμούς, καθώς και κάθε άλλη διαθέσιμη πληροφορία που παρήχθη στο πλαίσιο της προπαρασκευής. Κάθε παράταξη έχει δυνατότητα να ορίσει δύο εκπροσώπους της, οι οποίοι, αφού λάβουν την σχετική διαπίστευση, θα μπορούν να μελετήσουν τους φακέλους και  να υποβάλλουν ερωτήσεις στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι για τον σκοπό αυτό. Για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Δεδομένων των ανωτέρω:

  Η παράταξή μας, ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023, αισθάνεται δικαιωμένη, διότι με την, από 13.5.2020, επιστολή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την προγραμματική σύμβαση που αφορά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου μας, ομολογείται ότι δεν υπήρξε, έστω και η ελάχιστη ενημέρωση ούτε της οικονομικής επιτροπής, ούτε των δημοτικών συμβούλων. Αναγνωρίζεται δε, ότι η μοναδική ενημέρωση, με την αυτονόητη έννοια της πληρότητας, προϋποθέτει μελέτη των εγγράφων της διαδικασίας.

  Δυστυχώς όμως, εκεί, εξαντλείται και η ικανότητα της δημοτικής αρχής των όψιμων «εκσυγχρονιστών», να αντιλαμβάνεται τη δημοκρατικότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών και την αναγκαιότητα της εφαρμογής τους, διότι:

  • η περιορισμένη πρόσβαση των εκλεγμένων, από τον λαό, οργάνων στα έγγραφα της διαδικασίας, αποτελεί πισωγύρισμα σε απολυταρχικές πρακτικές.
  • ο περιορισμός των προσώπων και η απομάκρυνση των εκπροσώπων των συνδημοτών μας από το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα, αποτελούν πρωτοφανή περιορισμό της δημοκρατικής διαδικασίας.
  • η περιορισμένη πρόσβαση, κατά τόπο, κατά χρόνο και κατά αριθμό προσώπων, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης, στερεί από τη δημοκρατία τον έλεγχο της διαδικασίας και οδηγεί υποχρεωτικά σε ψήφο δια αντιπροσώπου.
  • όσον αφορά το δικαίωμα επί της πνευματικής ιδιοκτησίας, αυτό προσβάλλεται με την αντιγραφή και όχι με την γνώση. Ειδικότερα, για τα δημόσια έγγραφα, έγγραφα που συντάχθηκαν για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, κάθε αποκλεισμός από την πρόσβαση σε αυτά, προκαλεί ερωτηματικά.
  • η απόπειρα εποπτείας της δραστηριότητας των εκπροσώπων του λαού, με τον μανδύα της «διαπίστευσης», στην άσκηση της υποχρέωσής τους να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί καταστρατήγηση των συνταγματικώς κατωχυρωμένων.

  Τέλος, στην Δημοτική Αρχή, που ομολογεί αδυναμία άσκησης ουσιαστικής εξουσίας, αναθέτοντας σε τρίτους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δήμου, θυμίζουμε ότι η απομάκρυνση από την αρχή της διαφάνειας, που πρέπει να διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, αποτελεί ευθεία προσβολή της κοινοτικής νομοθεσίας και της εσωτερικής έννομης τάξης».

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Θετική στον covid19 γυναίκα που νοσηλευόταν στην Παθολογική του Χατζηκώστα

  Σε αυξημένη εγρήγορση το γενικό νοσοκομείο Χατζηκώστα καθώς 71χρονη που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου εντοπίστηκε θετική στον covid-19

  Πρώτο κρούσμα σε μαθητή-αθλητή στα Γιάννενα

  Το Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας σταματά τη λειτουργία του μετά από τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος σε νεαρό αθλητή ομαδικού αθλήματος

  286 νέα κρούσματα στη χώρα μας, 6 στα Ιωάννινα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία που θα πλήξει Ήπειρο και Ιόνιο

  «Καμπανάκι» της Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν στη δυτική Ελλάδα

  Δηλώσεις του δημάρχου για τα σχολεία και την κοπή πλατάνων

  Στην κοπή των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος θα προχωρήσουν εντός του Οκτωβρίου οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.