Δευτέρα 20.09.2021
More

  Τα Γιάννενα αποχαιρετούν τον Αλέκο Σόφη

  Κηδεύεται σήμερα στις 11 στην Περίβλεπτο, ο Αλέκος Σόφης, διακεκριμένος νομικός, με μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήμαρχος της πόλης το 1967 με μεγάλη αντιδικτατορική δράση και ξεχωριστή προσωπικότητα.

  Τη θλίψη τους εκφράζουν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

  Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δήλωσή του αναφέρει:

  «Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου, ανυποχώρητου αγωνιστή και προσωπικού φίλου, του Αλέκου Σόφη. Μια σπουδαία προσωπικότητα, ένας σπουδαίος άνθρωπος. Αγωνιστής, οραματιστής, διανοούμενος, παρών σε όλες τις στιγμές της πόλης. Η σοφία του μας έκανε όλους καλύτερους. Η μαχητικότητά του θα εξακολουθεί να μας διδάσκει. Η πόλη γίνεται φτωχότερη χωρίς τον Αλέκο Σόφη. Οι φίλοι του γινόμαστε φτωχότεροι χωρίς την παρουσία του. Η παρακαταθήκη του σπουδαία , τα Γιάννενα θα του οφείλουν ένα κομμάτι της ιστορίας τους. Αντίο ακριβέ μου φίλε. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

  Τα συλλυπητήριά του εκφράζει ο Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης:

  «Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου, του Αλέκου Σόφη. Ενός «εργάτη» και οραματιστή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ανεκτίμητη προσφορά στην πόλη και τους ανθρώπους της. Η συνεργασία μου μαζί του ήταν πάντα ευχάριστη και παραγωγική, με γνώμονα την προσφορά και το κοινό καλό. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

  Στο συλλυπητήριο μήνυμα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη σημειώνεται:

  «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό αποχαιρετούμε τον Αλέκο Σόφη, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γιαννιώτικης αριστεράς. Με το έργο, τους αγώνες, τις θυσίες και τη δημόσια παρουσία του υπηρέτησε έμπρακτα τον τόπο και το λαό μας, παλεύοντας έμπρακτα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο Αλέκος Σόφης έφυγε από κοντά μας αφήνοντας παρακαταθήκη την εντιμότητα, την ανιδιοτέλεια, την παρρησία, τη βαθιά καλλιέργεια και το ήθος με τα οποία πορεύτηκε σε όλη τη ζωή του. Σε δύσκολους καιρούς περπάτησε δύσβατα μονοπάτια, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ευημερία.

  Σημάδεψε την ιστορία αυτού του τόπου και συνέβαλε στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, που είναι τόσο απαραίτητη ώστε να συνεχίζουμε να παλεύουμε ενωμένοι απέναντι σε κάθε λογής κινδύνους και προκλήσεις. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

  Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων αναφέρεται στη μακρά διαδρομή του Αλ. Σόφη:

  «Αποχαιρετούμε σήμερα έναν ακριβό σύντροφο, τον Αλέκο Σόφη, αφοσιωμένο αγωνιστή στα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Αριστεράς.

  Πάντα σταθερός και προσηλωμένος στις αρχές του, με ηθική συγκρότηση,  πλατιά μόρφωση, δεινή ικανότητα  να επιχειρηματολογεί, χωρίς να βάζει τον άλλον απέναντί του και μεγάλη γενναιοδωρία.

  Το μακρύ, συναρπαστικό και δύσκολο ταξίδι της ζωής του Αλέκου Σόφη ξεκίνησε στα Γιάννενα το 1938. Η μητέρα του Μαρούσω, μοδίστρα και ο πατέρας του Βασίλης, αρτεργάτης. Τελείωσε το σχολείο στα Γιάννενα και  σπούδασε στην Πάντειο και τη Νομική Σχολή Αθηνών. Ήταν στέλεχος της σπουδάζουσας της νεολαίας ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, καθώς και μέλος του προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Σε ηλικία 26 ετών εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό του Γιώργου Μελανίδη. Στις 10 Απριλίου του 1967 αναλαμβάνει Δήμαρχος Ιωαννίνων και 11 μέρες μετά, στις 21 Απριλίου, τα όργανα της χούντας τον συλλαμβάνουν μέσα στο Δημαρχείο, στο γραφείο του και τον στέλνουν εξορία. Ο Αλέκος Σόφης δικάστηκε από την χούντα για “αντεθνική” δράση, μαζί με τους Γιώργο Μάκη, Λαοκράτη Βάσση, Δημήτρη Κασιούμη, Κώστα Νουτσόπουλο, Λάκη Παπαϊωάννου και άλλους και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Ήταν από τους συντάκτες του παράνομου εντύπου των φυλακών “Τα τετράδια της Φυλακής”. Αποφυλακίστηκε το 1972 από τις φυλακές Κορυδαλλού και επέστρεψε στα Γιάννενα, όπου άσκησε τη δικηγορία για πολλά χρόνια. Στη μεταπολίτευση ανέλαβε καθοδηγητικά καθήκοντα στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού, καθώς και της ΔΗΜΑΡ. Διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, εκλεγμένος ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις με το ΚΚΕ Εσωτερικού, τον Συνασπισμό και τη ΔΗΜΑΡ. Αφήνει πίσω του και ένα σημαντικό συγγραφικό έργο. Η ζωή του, η δράση του, το ήθος και η δύναμή του διδάσκουν, συγκινούν και ατσαλώνουν τη θέλησή μας να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Αντλούμε δύναμη, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα γι’ αυτό τον αγώνα από τους ανθρώπους που γράψανε την ιστορία του τόπου και της πατρίδας μας με θυσίες και προσφορά. Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Καλλιόπη και στους γιούς του Βασίλη και Γιάννη».

  Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Αλέκου Σόφη καθώς και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  «Ο Αλέκος Σόφης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα.

  Ιστορικό στέλεχος της αυτοδιοίκησης, διακρίθηκε για το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά του στον τόπο. Οι αξίες και η δημόσια διαδρομή του σημάδεψαν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της πόλης με τρόπο ανεξίτηλο.

  Ο Αλέκος Σόφης ήταν δικηγόρος, στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς. Διετέλεσε δήμαρχος για μικρό χρονικό διάστημα πριν την κατάλυση της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 1967.

  Δικάστηκε και εξορίστηκε από τη χούντα λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης.

  Επέστρεψε στα Γιάννενα μετά την πτώση της δικτατορίας, και υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος και αργότερα, ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

  Ενεργός πολίτης με πολιτική σκέψη και άποψη μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Αλέκος Σόφης θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη όλων μας ως ένα λαμπρό παράδειγμα αγωνιστή που δεν σταμάτησε ποτέ να μάχεται για την πρόοδο του τόπου μας», αναφέρει.

  Ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμα η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γ. Ζάψα και η Αριστερή Παρέμβαση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ