Τετάρτη 26.06.2024
More

    Τα κλειδιά για την ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας

    Επί τάπητος βρίσκεται το θέμα της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αμπελουργίας στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, από τον Κλαδικό Εθνικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου αντίστοιχα.

    Η αμπελοκαλλιέργεια στη χώρα παρουσιάζει αρνητικά δεδομένα με κύριο χαρακτηριστικό της, την πρωτοφανή μείωση των εκτάσεων που από το 1990 μέχρι σήμερα παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 26,88%. Η ανάλυση των αιτίων που προκάλεσαν αυτήν την εξέλιξη, αλλά και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της νέας ΚΑΠ αποτέλεσαν αντικείμενο των πρώτων τοποθετήσεων στο συνέδριο, μεταξύ αυτών και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση.

    Ο κ. Σταμενίτης στις δηλώσεις που έκανε όπως και νωρίτερα στην τοποθέτησή του επέμεινε στο ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να καθοριστεί μία στέρεη βάση συζήτησης με τον κλάδο της αμπελουργίας για τη μετάβασή της στη σύγχρονη εποχή. Έτσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στο πλευρό των παραγωγών και του κλάδου συνολικά, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξής του.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στα οικολογικά προγράμματα και τις τομεακές παρεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από τον 1Ο Πυλώνα, σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ, η αμπελοκαλλιέργεια ενισχύεται μέσω των οικολογικών προγραμμάτων, ενώ οι τομεακές παρεμβάσεις αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της τυποποίησης/πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης σε τρίτες χώρες.

    «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε ιεραρχήσει την  ανάπτυξη του οινικού και αμπελουργικού κλάδου πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Η αμπελουργία έχει μεγάλες προοπτικές, στις οποίες και πιστεύουμε και επενδύουμε. Υπάρχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης, και οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα, να αναπροσαρμόσουμε ενδεχομένως πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές, και να αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο τις αδυναμίες. Πάνω από όλα όμως να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε από άλλες χώρες. Και σε αυτήν προσπάθεια, το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι η συνεργασία», σημείωσε ο κ. Σταμενίτης.

    Τι ζητά ο κλάδος

    Ο πρόεδρος της Ζοίνος Α.Ε Ευάγγελος Αργύρης τόνισε χωρίς περιστροφές πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, αλλά άμεσα η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει, ώστε να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο συνθηκών ανάπτυξης της αμπελουργίας. «Ή θα λάβουμε σοβαρές αποφάσεις ή θα λέμε ότι κάποια χρόνια πριν, είχαμε αμπέλια στην Ελλάδα. Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση αλλά να δοθούν και κίνητρα ώστε το επάγγελμα που κληρονομήσαμε να είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό, παράγοντας ένα ικανοποιητικό οικονομικό αποτέλεσμα για τον παραγωγό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχει μέλλον η αμπελουργία στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Αργύρης.

    «Έλαμψε» δια της απουσίας της η Περιφέρεια

    Χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου απηύθυνε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ενώ αίσθηση δημιούργησε η παντελής απουσία εκπροσώπησης της Περιφέρειας Ηπείρου από το συνέδριο, παρουσία μάλιστα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη. Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης βρισκόταν στην Πάτρα όπου διεξάγεται το συνέδριο της ΕΝΠΕ, ωστόσο θα μπορούσε όπως ανέφεραν οι σύνεδροι να υπάρχει μία τυπική έστω εκπροσώπηση από κάποιον εκ των τεσσάρων χωρικών ή των 11 θεματικών αντιπεριφερειαρχών…

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ