Τετάρτη 29.05.2024
More

  Τα κλειδιά για την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων

  Τα ανταποδοτικά οφέλη, ο συντονισμός των κινήσεων και οι χώρες που ενδιαφέρουν

  Το κατάλληλο τάιμινγκ και τις κατάλληλες συμφωνίες, με ανταποδοτικό χαρακτήρα φαίνεται πως αναζητούν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, αλλά όχι μόνον αυτές, για να εντάξουν το αεροδρόμιο Ιωαννίνων στα προγράμματα των δρομολογίων τους, από χώρες του εξωτερικού.

  Το ενδιαφέρον είναι ζωηρό, η πίεση που ασκείται από τους τοπικούς φορείς και παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου και της αγοράς δεδομένη, πλην όμως το ζήτημα της επίτευξης μίας ή περισσότερων συμφωνιών, φαίνεται πως «κολλάει» στα ανταποδοτικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι εταιρείες ως μία ελάχιστη εγγύηση για να ξεκινήσουν τις πτήσεις, μειώνοντας το δικό τους οικονομικό ρίσκο.

  Οι συζητήσεις γίνονται σε διάφορα πεδία, αν και είναι σαφές, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ένας συντονισμός όλων των φορέων και ο καθένας λειτουργεί σε αυτό το στάδιο αυτόβουλα και αυτόνομα, μεταφέροντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας στις αεροπορικές εταιρείες.

  Το Ισραήλ

  Αν κάτι έχει ξεκαθαρίσει ίσως με μεγαλύτερη ευκρίνεια, αυτό είναι οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, που είναι η Κύπρος, η Γερμανία και το Ισραήλ, με την επισκεψιμότητα της περιοχής να καταγράφει αφίξεις ρεκόρ από το κράτος του Ισραήλ το φετινό Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

  Όπως είπε ο δήμαρχος στην κατεύθυνση αύξησης της επισκεψιμότητας έχουν αξιοποιηθεί και οι Γιαννιώτες που ζουν στο Ισραήλ.

  Το ενδεχόμενο της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης του Τελ Αβίβ με τα Ιωάννινα ή ακόμη και το ενδεχόμενο αεροπορικής σύνδεσης μέσω ανταπόκρισης με την Αθήνα, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νoan Katz τόσο με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, όσο και με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

  Η επισκεψιμότητα άλλωστε στην περιοχή από το Ισραήλ αυτήν την περίοδο, που συνδέεται και με την θρησκευτική γιορτή του εβραϊσμού, το «Γιομ Κιπούρ», αποτυπώνεται σε πολύ υψηλές πληρότητες τόσο στην πόλη, όσο και στους ορεινούς προορισμούς.

  Το ξαναβλέπει η Aegean

  Ο κ. Ελισάφ ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της πόλης με το Ισραήλ και αναφορικά με τις συζητήσεις που δε γίνονται μόνο με τις εταιρείες χαμηλού κόστους, επισήμανε, πως καμία πόρτα δεν πρέπει να κλείσει, αναγνώρισε όμως, ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, με πολλές οικονομικές κυρίως παραμέτρους.

  Έτσι, έκανε γνωστό πως εκτός των εταιρειών χαμηλού κόστους, ενδιαφέρον για την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Τελ Αβίβ έχει δείξει και η Aegean, με ανταπόκριση μέσω Αθήνας, δρομολογώντας περισσότερες πτήσεις και με μεγαλύτερα αεροσκάφη για τα Ιωάννινα, σε καθημερινή βάση.

  «Υπήρξε μία συμφωνία από ισραηλινή αεροπορική εταιρεία για να ξεκινήσει πτήσεις τον Αύγουστο από το Τελ Αβίβ, η οποία όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε. Οι αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πολλές ζημιές στον καιρό της πανδημίας και είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε τέτοιες κινήσεις και γι’ αυτό ζητούν και κάποια ανταπόδοση.

  Να δούμε λοιπόν εμείς σε τοπικό επίπεδο τι μπορούμε και με ποιον τρόπο να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε κυρίως για τις πτήσεις από Κύπρο, Ισραήλ και Γερμανία. Δεν είναι όμως μόνον οι χαμηλού κόστους, εταιρείες, που ενδιαφέρονται γιατί και η Aegean έχει κάνει μία πρόταση να αυξήσει τον αριθμό πτήσεων προς τα Γιάννενα και με μεγαλύτερα αεροσκάφη, αλλά με ανταπόκριση μέσω Αθήνας», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Προηγούμενο άρθρο
  Επόμενο άρθρο

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ