Πέμπτη 13.06.2024
More

  Τα LED θα φέρουν (;) και μείωση ανταποδοτικών

  Ταμειακή εξοικονόμηση πλέον του ενός εκ. ευρώ ετησίως υπολογίζει η δημοτική αρχή, ότι θα προκύψει με την υλοποίηση του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού

  Ταμειακή εξοικονόμηση πλέον του ενός εκ. ευρώ ετησίως υπολογίζει η δημοτική αρχή, ότι θα προκύψει με την υλοποίηση του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού, και μάλιστα με τις σημερινές τιμές που είναι ιδιαίτερα αυξημένες κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να προχωρήσει στη μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες.

  Δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Ελισάφ τη Δευτέρα και μία ημέρα μετά το μπαράζ ανακοινώσεων από δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, σχετικά με την ανάδειξη του αναδόχου με ποσοστό έκπτωσης 1%, η δημ. αρχή πήρε θέση, επιμένοντας, ότι το έργο είναι ωφέλιμο και για οικονομικούς λόγους και όχι μόνο για λειτουργικούς και αισθητικούς. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της ο δήμος Ιωαννιτών δεν χρεώθηκε ούτε ένα ευρώ για να εκπονηθούν οι μελέτες και να ωριμάσει το έργο, καθώς το κόστος καλύφθηκε από τον μηχανισμό ELENA.

  «Ο δήμος δεν χρεώθηκε ούτε ένα ευρώ για την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης. Ο δήμος δεν θα χρεωθεί ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, που θα αφορά σε όλη την έκταση του δήμου και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

  Με την ολοκλήρωση του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού θα δοθεί η δυνατότητα για άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών.

  Όσοι μιλούν για ποσοστά και εκπτώσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός σε ένα έργο ΣΕΑ (Σύστημα Ενεργειακής Αναβάθμισης) δεν καθορίζεται με ποσότητες εργασιών και τιμές μονάδας ενός κλασικού δημόσιου έργου αλλά προκύπτει από την Ελάχιστη Εκτιμώμενη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας που για το διαγωνισμό του δήμου Ιωαννιτών προσδιορίστηκε στο 62,42% επί της τρέχουσας ενεργειακής κατανάλωσης του οδοφωτισμού.

  Το ποσοστό αυτό κρίνεται ικανοποιητικό και μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με άλλες περιοχές όπου προσδιορίζεται από 57% μέχρι 60%.

  Σε όλη την περίοδο λειτουργίας του έργου -12 έτη- ο δήμος θα έχει ταμειακή εξοικονόμηση, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως με βάση τις σημερινές τιμές.

  Αυτά τα χρήματα θα επιστρέφουν στους δημότες με μείωση των ανταποδοτικών τελών.

  Είναι σαφές ότι με την ολοκλήρωση του έργου μόνο οφέλη θα προκύψουν, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου η ενεργειακή κρίση εντείνεται και ταυτόχρονα αναζητούνται λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον», σημειώνεται.

  «Ας συνεχίσουν να σκιαμαχούν…»

  Στο τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης η δημ. αρχή ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση του δήμου, χωρίς να την κατονομάζει πάντως, κάνοντας λόγο για λάσπη που πετούν κάποιοι και για θλίψη που μία σειρά έργων και παρεμβάσεων προχωρούν και υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς.

  Η δημοτική αρχή κατανοεί τη θλίψη ορισμένων γιατί προχωρά το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού.

  Κατανοεί την θλίψη τους γιατί η πόλη απέκτησε το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου, όπου θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο.

  Κατανοεί την θλίψη τους γιατί εγκρίθηκε η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.

  Κατανοεί την θλίψη τους γιατί το κέντρο της πόλης αλλάζει.

  Κατανοεί την θλίψη τους γιατί εξελίσσονται έργα σε κάθε γωνιά του δήμου.

  Κατανοεί την θλίψη τους γιατί η σημερινή δημοτική αρχή βάζει το συμφέρον των πολιτών πάνω από όλα.

  Ας συνεχίσουν λοιπόν να σκιαμαχούν», καταλήγει.

  Ίδια θέση και από τον Αλ. Καχριμάνη

  Για τον διαγωνισμό και την ανάδειξη οριστικού αναδόχου στα έργα του οδοφωτισμού ρωτήθηκε στο μεταξύ και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, που υποστήριξε και αυτός, ότι οι δήμοι Ιωαννιτών και Πρέβεζας αντίστοιχα μόνον οφέλη θα έχουν από την υλοποίηση του έργου. Επέμεινε μάλιστα, ότι αυτό προέκυπτε από τον υπολογισμό του κόστους που θα είχε ο δήμος σε βάθος 12ετίας, που με τις σημερινές τιμές και συνθήκες θα ήταν πολλαπλάσιο, σε σχέση με το οικονομικό αντικείμενο του έργου και το σύνολο του εξοπλισμού που θα παραμείνει προς χρήση, μετά την πάροδο της 12ετίας και στην ιδιοκτησία του δήμου.

  «Όταν βγήκε η διακήρυξη του έργου με τις τότε τιμές της κιλοβατώρας, το κόστος του δήμου Ιωαννιτών χωρίς Φ.Π.Α. για δώδεκα χρόνια ήταν 24.797.641,587 ευρώ. Το συνολικό κέρδος του δήμου Ιωαννιτών από την αντικατάσταση είναι 3.747.682,56 ευρώ συν τον εξοπλισμό που θα αλλάξει όλος. Δεν βάζει ευρώ και βρίσκεται σε ένα έργο τελειωμένο, στο οποίο στο τέλος των 12 ετών θα λάβει 3.747.682,56 ευρώ, με βάση τις τιμές κατά την διαμόρφωση της διακήρυξης και όχι τώρα που η μεγαβατώρα έχει ξεφύγει. Το 1% είναι από αυτά που η εταιρεία κερδίζει και δίνει αυτό στο δήμο Ιωαννιτών».

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ