Παρασκευή 14.06.2024
More

  Τα σημεία κλειδιά για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

  Μία δύσκολη μάχη με δύο αντιπάλους θα κληθούν να δώσουν οι τοπικοί φορείς και το υπουργείο Περιβάλλοντος

  Μία δύσκολη μάχη με δύο αντιπάλους θα κληθούν να δώσουν οι τοπικοί φορείς και το υπουργείο Περιβάλλοντος αντίστοιχα, προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2025 για την ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Ιωαννίνων.

  Ο πρώτος αντίπαλος είναι οι συνήθεις, χρονοβόρες διαδικασίες που κινείται η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη φάση των γνωμοδοτήσεων και στη διαβούλευση.

  Ο δεύτερος αντίπαλος όμως είναι η ίδια η νοοτροπία της ιδιοκτησίας τόσο των φορέων, όσο κυρίως των πολιτών, με τον Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη να στέκεται κατά κύριο λόγο σε αυτήν την ανάγκη της απομάκρυνσης από τις παλιές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις.

  Ο κ. Μπακογιάννης που βρέθηκε στα Γιάννενα για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού κ. Καλογιάννη, μίλησε στα τοπικά μέσα για το Τοπικό Πολεοδομικό των Ιωαννίνων χαρακτηρίζοντάς το ως μεγάλο στοίχημα για την τοπική κοινωνία που θα καθορίσει σαφώς τις χρήσεις γης, στην ουσία όμως θα καθορίσει το μέλλον της πόλης τα επόμενα 30 χρόνια.

  Εντός του Απριλίου αναμένεται η συμβασιοποίηση για το ΤΠΣ των Ιωαννίνων και αφού αυτό γίνει, θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση των φορέων για την έναρξη της διαδικασίας της διαβούλευσης. Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε, ότι εκείνο που προέχει, δεν είναι τόσο η ενεργοποίηση και η κατάρτιση των τεχνικών γραφείων της χώρας, όσο ο χρόνος που θα χρειαστεί η διοίκηση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

  «Ο τεχνικός κόσμος της χώρας και τα πολεοδομικά γραφεία έχουν την επάρκεια να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους, όμως το κρίσιμο ζήτημα είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για αυτό η διοίκηση, δηλαδή οι φορείς της τοπικής κοινωνίας ώστε να γνωμοδοτήσουν», ανέφερε αρχικά.

  Το στοίχημα της ατομικότητας

  Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη στο βαθμό που θα έπρεπε να δεχθεί τόσο μεγάλες αλλαγές, πλην όμως αυτό είναι κάτι που παρατηρείται και στην Ευρώπη, γιατί «ακουμπά» την ατομική ιδιοκτησία του καθενός.

  «Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια την κοινωνία καθώς θα καθορίσει και το μέλλον της πόλης. Κι αυτό γιατί θα βάλει τις βασικές αρχές για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, θα ορίσει τους κοινόχρηστους χώρους, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η δόμηση, την προστασία της παραλίμνιας περιοχής και τις επεκτάσεις των οικισμών.

  Το πλέον κρίσιμο ζήτημα όμως είναι να μην κρυφτούμε πίσω από την ατομική μας περιουσία και να μη βάλουμε αγκυλώσεις στον σχεδιασμό των επόμενων δεκαετιών. Τα σχέδια γίνονται για το δημόσιο συμφέρον, την αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων και το μέλλον των πόλεων. Άρα, θα πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω στα ιδιωτικά μας “θέλω” για το κοινό καλό, βλέποντας την συνολική προοπτική και όχι την ατομική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ