Πέμπτη 09.07.2020
More

  Τατιάνα Καλογιάννη: «Μια θητεία … έτσι χωρίς πρόγραμμα»

  Οι θέσεις της παράταξης «ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη, για όσα συζητήθηκαν εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου.

  «Αναφορικά με την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, η παράταξη μας υποστήριξε την υποψηφιότητα του Δικηγόρου Χρήστου Πάνου. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της Δημοτικής Ομάδας της παράταξης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κ. Χρήστος Πάνος θα συνεχίσει τη μέχρι σήμερα αντικειμενικά άψογη θητεία του με απόλυτη τήρηση των νόμων και του δικαίου. Του ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο και ευπροσήγορη διάθεση στην αντιμετώπιση των αιτημάτων των πολιτών και των επιχειρηματιών.

  Επί των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξη μας κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις και απόψεις:

  1. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Σπύρος Γκίζας, σε ερώτηση εκτός ημερησίας διατάξεως, έθεσε ως θέμα τη συγχώνευση των ληξιαρχείων Νήσου, Περάματος και Μπιζανίου, τονίζοντας τα ακόλουθα: Το Νοέμβριο του 2019, μετά από ερώτηση της παράταξής μας εάν η Δημοτική Αρχή προτίθεται να προχωρήσει σε παύση λειτουργίας των ληξιαρχείων Νήσου, Περάματος και Μπιζανίου, ο κ. Δήμαρχος απάντησε με βεβαιότητα ότι ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως στο ΦΕΚ 332/Β της 7ης .02.2020, διαπιστώθηκε ακριβώς το αντίθετο, αφού εκεί αναφέρεται η συγχώνευση των προαναφερόμενων ληξιαρχείων, και μάλιστα για τη συγχώνευση αυτή λήφθηκε υπ’ όψιν η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου όπως κατατέθηκε εγγράφως στις 09-09-2019. Παρατηρείται λοιπόν μία ανακολουθία στις θέσεις του Δήμαρχου επί του θέματος και ζητούμε τις σχετικές διευκρινήσεις.

  2. Η Τατιάνα Καλογιάννη, σε ερώτηση εκτός ημερησίας διατάξεως, με αφορμή τη δημοσιοποίηση περί Δημιουργίας Μητρώου Περιβαλλοντικών Εθελοντικών Οργανώσεων από το Δήμο Ιωαννιτών, κατάθεσε τις παρακάτω θέσεις:

  i. Να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο προγραμματισμός των δράσεων & παρεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

  ii. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο εάν προκύπτουν δαπάνες για τις δράσεις αυτές.

  iii. Στις 15-05-2019 υπογράφτηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για τη Λίμνη Παμβώτιδα». Σε αυτό αναφέρονται πολλές δράσεις και ενέργειες για τις οποίες Δικαιούχος Φορέας (Κύριος του Έργου) είναι ο Δήμος Ιωαννιτών. Επειδή, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σχεδιασμό με διάφορες δράσεις άμεσης, βραχυπρόθεσμης αλλά και μακροπρόθεσμης εφαρμογής με αναφορά το ευαίσθητο οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας, είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί, μέχρι σήμερα, για την ωρίμανση των δράσεων που αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου, καθώς στον Προϋπολογισμό 2020 δεν υπήρξε καμία απολύτως αναφορά σε αντίστοιχη δράση.

  Για τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  3. Για το 1ο ΘΕΜΑ με τίτλο: Παραχώρηση  προς χρήση, τμήματος  του Πάρκου Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι) ιδιοκτησίας του κεφαλαίου αυτοτελούς διαχείρισης με την επωνυμία «Κληροδότημα Βασιλείου Πυρσινέλλα» στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, για τη διεξαγωγή Φεστιβάλ Γαστρονομίας, η Τατιάνα Καλογιάννη, κατέθεσε τα παρακάτω:

  Στις 20.01.2020, ενημερωθήκαμε ότι μετά την ανάρτηση της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής εξέτασης αντιρρήσεων επί του περιεχομένου του δασικού χάρτη τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων Ιωαννίνων, το Πάρκο Πυρσινέλλα εξαιρείται από τον χαρακτηρισμό του ως δάσος, και σε συνδυασμό με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο  Δήμος Ιωαννιτών είναι ο αποκλειστικός κάτοχος του ακινήτου, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή του υπό την αρμοδιότητα και ευθύνη του Δήμου. Ερωτάται η Δημοτική Αρχή σχετικά με την αξιοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα:

  i. Ισχύουν τα προεκλογικώς κατατεθέντα στις 20.03.2019 ως προτάσεις ή προθέσεις;

  ii. Έχει σήμερα ένα συγκεκριμένο σχέδιο έστω και σε αδρές γραμμές;, ή

  iii. Η αξιοποίηση θα περιοριστεί σε παραχωρήσεις σε οποιονδήποτε και για οτιδήποτε;

  4. Για το 5ο ΘΕΜΑ με τίτλο: Έγκριση Αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών, οικονομικού έτους 2019, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς, κατέθεσε τα παρακάτω:

  Στις 15.1.2020, ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020. Σήμερα, ένα μήνα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού αυτού από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκύπτει μία ευρύτατη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού. Δηλαδή προέκυψαν 114 διαγραφές ή μειώσεις εξόδων και 183 αυξήσεις εξόδων οι οποίες επιμερίζονται σε 100 για νέες εγγραφές δαπανών παρελθουσών χρήσεων και 83 σε νέες εγγραφές δαπανών που καταγράφονται για πρώτη φορά.

  Ερωτάται η Δημοτική Αρχή;

  i. Για ποιο λόγο είχαν εγγραφεί πριν ένα μήνα οι, σήμερα, 114 προς διαγραφή δαπάνες;

  ii. Τι άλλαξε άρδην και προέκυψαν οι 183 επικαιροποιήσεις δαπάνων είτε αφορούν παρελθούσες χρήσεις, είτε νέους σχεδιασμούς; Δεν είχατε έστω μία στοιχειώδη  αποτύπωση των αναγκών;

  iii.  Περί των νέων κωδικών με αύξοντες αριθμούς 42,43,44,45  στον πίνακα αύξησης εξόδων που αναφέρονται σε παλαιότερες οικονομικές χρήσεις, με κοινό τίτλο: ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, συνολικής δαπάνης 91.128,82€ για τέσσερεις δημοτικές ενότητες (Ανατολής, Παμβώτιδος, Μπιζανίου, Περάματος), επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  ①) Στις 30/8/2019 καταγράφονται τέσσερις αποφάσεις Δημάρχου για Απ’ ευθείας ανάθεση της υπηρεσίας με τίτλο: «ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ» και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες ήτοι Ανατολής, Παμβώτιδος, Μπιζανίου, Περάματος, σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων Δημάρχου από 9/8/2019.

  ②) Σήμερα, 19.02.2020, πρέπει να λάβουμε θέση επί των δαπανών αυτών, οι οποίες εισάγονται πρώτη φορά ως νέοι κωδικοί και ταυτοχρόνως καταγράφεται και γίνεται γνωστό σε όλους ότι κατά τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2019 και μέχρι εξαντλήσεως του συμβατικού ποσού, ήταν εγκατεστημένος  Εργολάβος ή Εργολάβοι που έκαναν περισυλλογή ογκωδών απορριμμάτων στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, γεγονός για το οποίο δεν ενημερώθηκε μέχρι σήμερα κανείς και από κανένα. Δηλαδή στη συζήτηση για την αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων για αυτές τις ίδιες δημοτικές ενότητες, τον Σεπτέμβριο του 2019, αποκρύφτηκε το γεγονός αυτό, ώστε να μην έχουμε πλήρη γνώση των δεδομένων. Καταγράφηκε τουναντίον ότι η αποκομιδή των ογκωδών γίνεται από την  Υπηρεσία Καθαριότητος του Δήμου.

  ③) Σήμερα καλούμεθα να συναινέσουμε στην εξόφληση των εργολάβων αυτών, δηλαδή σε συνολική δαπάνη 91.128.82€, για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν για περισυλλογή ογκωδών απορριμμάτων τρείς μήνες για τέσσερεις δημοτικές ενότητες.

  ④) Ψηφίζουμε υπέρ, κυρίως για απεμπλοκή των αντισυμβαλλόμενων εργολάβων, αλλά με σοβαρές  ενστάσεις – παρατηρήσεις – επιφυλάξεις, που προκύπτουν εκ των ανωτέρω αναφερομένων.

  5. Για το ίδιο θέμα η Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε τα παρακάτω:

  Θέλω να πω δύο λόγια για το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού.

  Η παράταξή μας επέλεξε να μην ασκεί δομική αντιπολίτευση (δηλαδή όχι σε όλα), αλλά μία προγραμματική, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις. Φαίνεται όμως, προϊόντος του χρόνου, ότι κινούμαστε στη σφαίρα του ρομαντισμού, αφού η Δημοτική αρχή πολιτεύεται σε ένα δυσδιάκριτο πλαίσιο, που αποτυπώνεται από μία παράφραση του τίτλου της πετυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής της μακαρίτισσας Μαρίας Ρεζάν: «Μια θητεία … έτσι χωρίς πρόγραμμα».

  Δεν αιτιολογείται, αλλιώς, ένα μήνα μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020, (στις 15.01.2020), να προτείνετε αναμόρφωσή του σε τέτοια μεγάλη κλίμακα! (δηλαδή αναμόρφωση σε 297κωδικούς). Επάγεται, και σε αυτή την περίπτωση, ότι είχατε συντάξει το καίριο για τη λειτουργία του δήμου προγραμματισμό εισροών- εκροών, απλώς για να βγείτε από την υποχρέωση. Το αντιμετωπίσατε σαν μία απαρίθμηση απλών αλγεβρικών πράξεων και όχι με τη δέουσα υπευθυνότητα.

  Ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε σύντομα σε αυτή τη δύσκολη θέση, να συναινέσουμε σε αυτοσχεδιασμούς.

  6. Για το 7ο ΘΕΜΑ με τίτλο: Ορισμός επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής της γενικής υπηρεσίας: «Υπηρεσίες παροχής Συμβούλου για την αδειοδότηση ίδρυσης του υδατοδρομίου λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων», η Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε τα παρακάτω:

  i. Σύμφωνα με το άρθρο 221 του Ν. 4412/2016, με απόφαση της αναθέτουσας αρχής (εν προκειμένου του Δήμου Ιωαννιτών) συγκροτούνται, για τις συμβάσεις που συνάπτει η αναθέτουσα αρχή, γνωμοδοτικά όργανα είτε για μία συγκεκριμένη σύμβαση, είτε για όλες σε ετήσια βάση.

  ①)  Πώς θα αντιμετωπίσετε τη συγκρότηση αυτών των γνωμοδοτικών οργάνων;

  ②)  Κατά περίπτωση και για κάθε μία σύμβαση ξεχωριστά ή θα καταθέσετε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για συγκρότηση των οργάνων αυτών σε ετήσια βάση;

  ii. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο 4412/2016 οι προμήθειες και οι δημόσιες συμβάσεις γενικών υπηρεσιών (όπως είναι η σύμβαση του θέματος που συζητάμε) γίνονται από τις Οικονομικές Υπηρεσίες.

  ③) Σήμερα όμως, το υπό συζήτηση θέμα, εισάγεται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας. Για ποιόν εξαιρετικό λόγο;

  ④) Τίθεται θέμα σύμφωνης γνώμης του Επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου για την πληρωμή της σύμβασης αυτής, με βάση τα ανωτέρω;

  iii. Επί της ουσίας:

  ①)  Ο Νόμος που διέπει τις αδειοδοτήσεις Υδατοδρομίων είναι από 12.02.2020 ο 4663.

  ②)  Ο Δήμος Ιωαννιτών, με ποια ιδιότητα υπεισέρχεται και λαμβάνει πρωτοβουλία, για την σκοπούμενη αδειοδότηση με βάση τα οριζόμενα στο Νόμο αυτόν:

  i. Ως «Φορέας Διοίκησης, Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης Λιμένα», σύμφωνα με την παρ. 29 του άρθρου 1;

  ii. Ως «Φορέας Διαχείρισης Τουριστικού Λιμένα», σύμφωνα με την παρ. 30 του άρθρου 1; ή

  iii. Ως «Φορέας Λειτουργίας Υδατοδρομίου», σύμφωνα με την παρ. 31 του άρθου 1;

  Στην περίπτωση που κάποιο στοιχείο από τα ανωτέρω δεν έχει ευθεία και τεκμηριωμένη απάντηση, σήμερα συζητάμε στο κενό και εσείς επιδιώκετε μία απόφαση του σώματος απλώς και μόνο για επικοινωνιακές εντυπώσεις.

  Εν κατακλείδι:

  Η παράταξή μας έχει θέσει, ως μία εκ των προγραμματικών αρχών της, την ίδρυση Υδατοδρομίου στα Ιωάννινα.

  Είμαστε θετικοί σε κάθε ενέργεια που εξυπηρετεί τον σκοπό αυτόν.

  Συναινούμε να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης ίδρυσης υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα, διατηρώντας:

  i. τις προαναφερόμενες επιφυλάξεις και

  ii. με ερωτηματικό εάν η τακτική της δημοτικής αρχής εξυπηρετεί με σωστό τρόπο, στον σωστό χρόνο τη διαδικασία αυτή.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Καταργείται το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι και η μάσκα στα εμπορικά

  Αλλαγές στα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τον κορωνοϊό με χαλάρωσή τους στα εμπορικά κέντρα και εστιατόρια.

  20 χρόνια κάθειρξη στον γυμναστή που ασελγούσε σε ανήλικους

  Την ποινή της 20ετούς κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Κέρκυρας στον 65χρονο γυμναστή από την Ηγουμενίτσα, που κατηγορούνταν για το αδίκημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων και πορνογραφία ανηλίκων.

  Πανελλαδική στάση εργασίας ενάντια στο νόμο για τις διαδηλώσεις

  Πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο πραγματοποίησε σήμερα η ΑΔΕΔΥ. «Σήμερα η κυβέρνηση συζητά και φέρνει έναν νόμο χουντικής προέλευσης και έρχεται να θωρακίσει τα δικαιώματα...

  Τέλος στα γκισέ με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

  Την «απομάκρυνση» των πολιτών από τα γκισέ της εφορίας για αρκετές διαδικασίες φέρνει εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

  Η Γέφυρα της Πλάκας υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού

  Στη γέφυρα της Πλάκας θα βρεθεί το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης που θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την ολοκλήρωση του έργου αναστήλωσης της ιστορικής γέφυρας.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.