Τετάρτη 17.08.2022
More

  ΤΕΕ Ηπείρου: Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση και πλάνο για το παλιό Πανεπιστήμιο

  Οι συζητήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και μαζί και οι προτάσεις φορέων της πόλης

  Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για την αξιοποίηση του κτηρίου στην οδό Δόμπολη εκεί που για χρόνια στεγάστηκε και λειτούργησε το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

  Το ΤΕΕ/ Τμήμα Ηπείρου δεν έχει ακόμη εκδώσει ανακοίνωση για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό όπως αυτό της αξιοποίησης του κτηρίου της Δομπόλη εφόσον φυσικά παραχωρηθεί και επίσημα στο δήμο Ιωαννιτών μετά και την προφορική δέσμευση του πρωθυπουργού σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ.

  Η τοποθέτηση του ΤΕΕ/ Τμήματος Ηπείρου όταν και εφόσον γίνει επίσημα αναμένεται να είναι χρήσιμη καθώς ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι σοβαρός αφού επίσημα αποτελεί τον Τεχνικό Σύμβουλο του κράτους και οι θέσεις του, στις περισσότερες περιπτώσεις καθορίζουν εξελίξεις σε έργα και παρεμβάσεις.

  Η ενεργός συμμετοχή του Επιμελητηρίου είναι άρρητα συνδεδεμένη με τους ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή για την ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση αλλά όλα δείχνουν ότι στο επόμενο διάστημα το ΤΕΕ/ Τμήμα Ηπείρου θα τοποθετηθεί για το θέμα.

  Ο Αλέξανδρος Λάμπρου, Πολιτικός μηχανικός και Πρόεδρος Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε./Τ. Ηπείρου, ρωτήθηκε για τα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την αξιοποίηση του κτηρίου.

  Ο κ. Λάμπρου ξεκαθάρισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο/ τμήμα Ηπείρου θέτει πρώτα απ’ όλα και πάνω από όλα τον σχεδιασμό ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση και πλάνο για το τι θέλουμε να κάνουμε στην πόλη αλλά και συνολικά στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

  Ειδικά, για παρεμβάσεις κομβικές όπως για παράδειγμα η μεταφορά του Δημαρχείου από την καρδιά της πόλης στην οδό Δομπόλη, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό σχεδιασμό και να μην αποτελούν αποσπασματικές ενέργειες. Ανέδειξε επίσης την αναγκαιότητα να συνεργασίας και διαλόγου όλων των επιμέρους φορέων ώστε μέσα από την διαβούλευση να ληφθούν αποφάσεις για σημαντικές παρεμβάσεις.

  «Το Τ.Ε.Ε. βάζει πάνω από όλα το σχεδιασμό. Πρέπει να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση και πλάνο για την πόλη και το λεκανοπέδιο. Κυρίως, όταν συζητάμε για παρεμβάσεις κομβικές δεν μπορούν να μην εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Ανάμεσα σε αυτά που θα πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε είναι η καταλληλότητα χρήσης αλλά και ο κυκλοφοριακός φόρτος. Ο σχεδιασμός πολλές φορές μπορεί να μην υλοποιείται – περίπτωση ρυθμιστικού – οι βασικές αρχές πρέπει να ακολουθούνται» είπε ο κ. Λάμπρου υπογραμμίζοντας ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της διοικούσας του ΤΕΕ/ Τμήμα Ηπείρου συζητήθηκαν τα τεκταινόμενα και αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί σε συζήτηση ώστε να υπάρξει και επικαιροποιημένη απόφαση/ πρόταση.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ