Πέμπτη 25.07.2024
More

  Τέλος εποχής για ΟΚΠΑΠΑ και Πνευματικό Κέντρο

  Τέλος εποχής από χθες και επίσημα για τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου Ιωαννιτών και κυρίαρχα για τα δύο μεγαλύτερα αυτών, τον ΟΚΠΑΠΑ και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης (Πνευματικό Κέντρο) αντίστοιχα, καθώς το υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες την απόφασή του σχετικά με τα Νομικά Πρόσωπα που εξαιρούνται της διαδικασίας των συγχωνεύσεων και της ενσωμάτωσής τους στους Οργανισμούς των δήμων στους οποίους και ανήκουν.

  Ειδικά για τον ΟΚΠΑΠΑ πάντως, η απόφαση προκάλεσε μία σχετική έκπληξη καθώς θεωρούνταν πως ήταν πλήρως αιτιολογημένη η απόφαση και η επιχειρηματολογία που θεμελίωνε ισχυρά τους λόγους της εξαίρεσής του, πλην όμως όπως φαίνεται, το υπουργείο είχε λάβει συνολικά τις αποφάσεις του κάτι που αποδεικνύεται και από το αντικείμενο και την ταυτότητα των Νομικών Προσώπων τα οποία και εξαιρούνται της διαδικασίας.

  Συνολικά πρόκειται μόλις για 16 Νομικά Πρόσωπα και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τους, ότι στηρίζονται σχεδόν ή εξ ολοκλήρου σε χορηγίες και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των σκοπών τους.

  Ο Δ. Πάνου

  Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου σε δηλώσεις του τόνισε πως ήδη από τις διαρροές των τελευταίων ημερών είχε διαφανεί ότι κανένα Νομικό Πρόσωπο ή Κοινωφελής Επιχείρηση με αντίστοιχο ή παρόμοιο χαρακτήρα με αυτά των Νομικών Προσώπων του δήμου δε θα εξαιρούνταν, δεν έκρυψε όμως και τον προβληματισμό του για το πώς θα σταθούν όρθιες οι δομές αυτές, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες στα νέα οργανογράμματα των δήμων.

  Η Ελ. Ακονίδου

  Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών Ελένη Ακονίδου σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την απόφαση του υπ. Εσωτερικών για την ενσωμάτωση του συνόλου σχεδόν των Νομικών Προσώπων στη χώρα στους δήμους, έκανε λόγο για μία δύσκολη μετάβαση, η οποία όμως μπορεί να γίνει με σοβαρότητα και σωστούς χειρισμούς από τη νέα διοίκηση του δήμου Ιωαννιτών που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου.

  «Ενημερωθήκαμε σήμερα για την απόφαση του υπ. Εσωτερικών σχετικά με την ενσωμάτωση πλέον των Νομικών Προσώπων στον δήμο Ιωαννιτών. Δυστυχώς, κανένα από τα Νομικά Πρόσωπα που προτείναμε να διατηρήσει την αυτοτέλεια και αυτονομία του δεν παραμένει ως τέτοιο και όλα εισέρχονται στον οργανισμό του δήμου Ιωαννιτών. Εκτιμώ ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξει και με τη νέα μορφή, ουσιαστική αυτοτέλεια των Νομικών Προσώπων, αλλά σίγουρα πρόκειται για μία δύσκολη μετάβαση και απαιτείται σοβαρότητα και σωστούς χειρισμούς ώστε η μετάβαση αυτή να ολοκληρωθεί με τα μικρότερα προβλήματα», ανέφερε η κα Ακονίδου.

  Τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις που εξαιρούνται

  Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Θεόδ. Λιβάνιος, εξαιρούνται τα παρακάτω Νομ. Πρόσωπα των ΟΤΑ η δραστηριότητα των οποίων από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, τεκμηριώνεται πλήρως και δικαιολογεί την συνέχιση της λειτουργίας τους:

  1. «Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» του Δήμου Δράμας Π.Ε. Δράμας.
  2. «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ» του Δήμου Καλαβρύτων Π.Ε. Αχαΐας.
  3. «Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς-Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
  4. «Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς Δημήτριος και Σουλτάνα Πετσάλνικου Μπαϊρακτάρη» του Δήμου Καστοριάς Π.Ε. Καστοριάς.
  5. «Ίδρυμα Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου ’’ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ’’» του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Π.Ε. Εύβοιας.
  6. «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» του Δήμου Λαρισαίων Π.Ε. Λάρισας.
  7. «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας Γιώργος και Λένα Γουργιώτη» του Δήμου Λαρισαίων Π.Ε. Λάρισας.
  8. «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου» του Δήμου Ρόδου Π.Ε. Ρόδου.

  Επίσης εξαιρούνται οι κάτωθι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις:

  1. «Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης ∆ήμου Βέροιας» του Δήμου Βέροιας Π.Ε. Ημαθίας.
  2. «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» με διακριτικό τίτλο «Κ.Ε.ΔΗ.Κ.» του Δήμου Κασσάνδρας Π.Ε. Χαλκιδικής.
  3. «Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών» με διακριτικό τίτλο ΚΕΥΝΣ του Δήμου Νεάπολης-Συκεών Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
  4. «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ∆ΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ» του Δήμου Πατρέων Π.Ε. Αχαΐας.
  5. «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΣΥΡΟΥ» με διακριτικό τίτλο «ΔΗ.Κ.Ε.Ν.» του Δήμου Νισύρου Π.Ε. Κω.
  6. «Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά» με διακριτικό τίτλο ΚΟ.Δ.Ε.Π. του Δήμου Πειραιώς Π.Ε. Πειραιώς.
  7. «Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Περιστερίου» με διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.» του Δήμου Περιστερίου Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών.
  8. «Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά» με το διακριτικό τίτλο «Κ.Ε.ΔΗ.Π.» του Δήμου Πλατανιά Π.Ε. Χανίων.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ