Πέμπτη 21.10.2021
More

  Θ. Μπέγκας: «Μεγάλο φιάσκο με τον διαγωνισμό οδοφωτισμού»

  «Ακόμα ένα μεγάλο φιάσκο για τη Δημοτική Αρχή, αποκαλεί η παρατάξη «Ενότητα Πολιτών» την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED.

  Όπως αναλυτικά αναφέρει:

  «13-09-2019: H νυν Δημοτική Αρχή ακυρώνει το διαγωνισμό για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας LED, που είχε προκηρύξει η δική μας Δημοτική Αρχή.

  29-10-2019: Με τυμπανοκρουσίες η Δημοτική Αρχή διακηρύττει ότι σε διάστημα τριών μηνών θα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πλήρη στοιχεία που προαπαιτούνται, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη ενεργειών που η ίδια δήλωνε ότι θα ακολουθηθεί, ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου μέσω του προγράμματος ELENA.

  Φτάσαμε κάπως έτσι, με αρκετή καθυστέρηση, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 5 Μαΐου όπου η Δημοτική Αρχή αναγκάζεται να μεταθέσει τη συζήτηση του θέματος μετά τις αιτιολογημένες αντιδράσεις οι οποίες υπήρξαν αναφορικά με την έλλειψη πληρότητας της εισήγησης.

  Προς απόδειξη των ανωτέρω, καταθέτουμε ότι στο παρά πέντε της έναρξης της συνεδρίασης η Δημοτική Αρχή τροφοδοτούσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής με συμπληρωματικά στοιχεία της τελευταίας στιγμής.

  Το πιο χαρακτηριστικό δε για την ανευθυνότητα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής αποτελεί το κείμενο της επιστολής της Περιφέρειας Ηπείρου με ημερομηνία 5-5-2020, σε απάντηση επιστολής του Δημάρχου, που στάλθηκε μια μέρα νωρίτερα, απόσπασμα της οποίας παραθέτουμε:

  «Σε απάντηση της επιστολής σας με αρ.πρωτ. 22661/2210/04-05-2020, αναφορικά με στοιχεία ωρίμανσης του ενεργειακού προγράμματος ELENA που αφορούν τον Δήμο σας, θα προετοιμάσουμε και θα αποστείλουμε τεκμηριωμένα στοιχεία της καταγραφής του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, εμπεριστατωμένο χρηματο-οικονομικό μοντέλο καθώς και στοιχεία του υπό εξέταση νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού LED που προτείνεται. Τα πλήρη στοιχεία της ανωτέρω ωρίμανσης θα είναι διαθέσιμα σε εσάς μετά την μεταξύ ημών υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης για το έργο».

  Με λίγα λόγια η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά από το Δήμο Ιωαννιτών να υπογράψει μια λευκή επιταγή σε μορφή προγραμματικής σύμβασης και στη συνέχεια να της παραδώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την ωρίμανση της μελέτης η οποία θα έπρεπε πρώτα να αξιολογηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως συμφέρουσα και στην συνέχεια να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση.

  Οφείλουμε να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι η εισαγωγή για συζήτηση του θέματος στην οικονομική επιτροπή έγινε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ξεκάθαρα για επικοινωνιακούς λόγους, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι κάτι κινείται, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η απόφαση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου ανήκει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Παρόλα αυτά, αυτή η επικοινωνιακή της προπαγάνδα της γύρισε μπούμερανκ αφού προδίδεται για μια ακόμη φορά από την επιπολαιότητα η οποία τη διακατέχει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου.

  Ας θυμηθούμε όμως τι δήλωνε η Δημοτική Αρχή δια στόματος του αρμοδίου αντιδημάρχου με βάση την 542/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

  «Σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών πριν την κατάθεση της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης:

  1. Αποτύπωση του δικτύου (τότε μιλούσε για 33.000 φωτιστικά, ενώ σήμερα κατεβάζει τον αριθμό αυτό στις 17.600) σε επίπεδο οδών. (Αλήθεια πόσα τελικά είναι κατά την άποψη της Δημοτικής Αρχής τα φωτιστικά τα οποία θα αντικατασταθούν;)

  2. Προτεινόμενη μέθοδο (ΣΕΑ ή ΣΔΙΤ)

  3. Αναλυτικό τελικό κόστος του έργου

  4. Τεχνικά χαρακτηριστικά και φυσικό αντικείμενο του έργου.

  5. Χρηματοοικονομική μελέτη για την τεκμηρίωση του οφέλους για τον Δήμο με αναλυτικά στοιχεία για το πόση θα είναι η εξοικονόμηση ρεύματος και χρημάτων.

  Κανένα απ’ αυτά τα στοιχεία δεν ήταν σε γνώση των μελών της οικονομικής επιτροπής πριν τη συνεδρίαση.

  Γνωρίζουμε άλλωστε, ότι η παραπάνω διαδικασία ακολουθήθηκε από όλους τους Δήμους της Περιφέρειας (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα), στα Δημοτικά Συμβούλια των οποίων προηγήθηκε η παρουσίαση της αντίστοιχης μελέτης και των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων, προτού αποφασίσουν για τη σύναψη ή όχι Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια για την δημοπράτηση και υλοποίηση αντίστοιχων παρεμβάσεων.

  Μας είναι επίσης γνωστή η συνέχεια των απορριπτικών αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων.

  Κι αντί να ισχύσουν όλα τα προαναφερθέντα έρχεται σήμερα η Δημοτική Αρχή, παραβιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, να εισηγηθεί τη σύναψη ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, παραχωρώντας της ουσιαστικά εν λευκώ ΟΛΕΣ τις αρμοδιότητες για την μελέτη, ωρίμανση, επιλογή διαδικασίας και δημοπράτησης του έργου.

  Προτείνεται δε η σύσταση 5μελους επιτροπή παρακολούθησης με 3 μέλη της Περιφέρειας και 2 του Δήμου που θα είναι αρμόδια για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης και η οποία απλά θα ενημερώνει τον ΚΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ (Δήμος Ιωαννιτών) για τις ενέργειες της.

  Απορίας άξιο είναι ακόμη το γεγονός από ποια ανάλυση προκύπτει ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ύψους 19,1 εκ. ευρώ.

  Η παράταξή μας θεωρεί ότι πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση.

  Για άλλη μια φορά, συνειδητά απαξιώνονται από τη Δημοτική Αρχή τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και οι πολίτες.

  Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την έγκριση μιας Προγραμματικής Σύμβασης η οποία είναι κατάφωρα κατά των συμφερόντων του Δήμου μας, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για όλες τις λεπτομέρειες ΕΝΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να εμφανιστεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της επόμενης Τρίτης ως συνεχιζόμενη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί ένδειξη καλών προθέσεων εκ μέρους της απέναντι στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά απόπειρα συγκάλυψης του φιάσκου.

  Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να επιδείξει έστω και τώρα στοιχειώδη υπευθυνότητα και να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος έως ότου η Περιφέρεια δια του Τεχνικού Συμβούλου της παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα τεχνικοοικονομικά στοιχεία της πρότασης.

  Με τα χρήματα του γιαννιώτικου λαού δεν μπορεί να παίζει κανείς.

  Όλα στο φως.

  Τέλος, να σημειώσουμε ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής της 5ης Μαΐου η παράταξή μας κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της, ζητώντας την αναβολή της συζήτησης του θέματος, το οποίο κοινοποίησε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ