Τετάρτη 28.02.2024
More

  Θ. Μπέγκας: Τρία χρόνια χαμένα για τον τόπο

  Η τοποθέτηση του Θωμά Μπέγκα στη συνεδριάση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2021

  «Μπορεί το κείμενο που μας στείλατε με τον απολογισμό του έργου της δημοτικής σας αρχής να είναι πολυσέλιδο, δεν μπορεί να κρύψει όμως το γεγονός πως τρία χρόνια στη διοίκηση του δήμου πήγαν χαμένα για τον τόπο».

  Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2021.

  «Είναι ένα κείμενο γενικόλογο με ελάχιστα μετρήσιμα μεγέθη, όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η απουσία σχεδιασμού και οράματος», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

  Παράλληλα, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για έλλειψη σεβασμού στην έννοια της συνέχειας της διοίκησης, τονίζοντας ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή δεν επέλεγε να ακυρώσει ότι παρέλαβε από την προηγούμενη, της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», θα ήταν πιο αποτελεσματική.

  Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, παρέθεσε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα σε τρεις διαφορετικούς τομείς:

  «Στον τομέα των έργων υποδομών η περίπτωση της κεντρικής πλατείας είναι η πιο χαρακτηριστική. Η δημοτική αρχή επέλεξε να σαμποτάρει το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μόνο και μόνο για να χάσει τους πόρους του ΕΣΠΑ και με δύο και πλέον χρόνια καθυστέρηση να εντάξει το έργο στο πρόγραμμα «Τρίτση» στερώντας πόρους από άλλες παρεμβάσεις

  Στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης. Καμία δημοτική αρχή δεν ακύρωσε εν εξελίξει διαγωνισμό ενός σημαντικού έργου, όπως αυτός της αντικατάστασης των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η οποία μας έχει οδηγήσει τρία χρόνια μετά να μην έχει αλλάξει ούτε ένας λαμπτήρας.

  Στον τομέα του πολιτισμού. Η σημερινή δημοτική αρχή κατήργησε δύο θεσμούς που βρήκε έτοιμους. Μιλάμε για το φεστιβάλ αρχαίου δράματος Δωδώνης, μαζί με το θερινό μαντείο που θα μπορούσε μέσω του τοποσήμου της αρχαίας Δωδώνης να διαφημίσει τα Γιάννενα στα πέρατα του κόσμου, αλλά και για το φεστιβάλ του Ιτς Καλέ, το οποίο ακόμα δεν έχω καταλάβει με τι το έχει αντικαταστήσει».

  Κλείνοντας, ο κ. Μπέγκας τόνισε πως μέσα και από τον απολογισμό του 2021 γίνεται φανερή η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα έργα.
  «Φέρνω ως παράδειγμα την αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Στη δική μας θητεία υπήρχε ένα πλάνο. Ξεκινήσαμε με τους μεγάλους κεντρικούς άξονες της πόλης, ενώ παράλληλα κάναμε παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά και χωριό. Ας μας πει σήμερα κάποιος από τη δημοτική αρχή ποιος είναι ο σχεδιασμός στον τομέα αυτό;», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

  Για τον συμπαραστάτη του δημότη

  Νωρίτερα και μετά τον απολογισμό του συμπαραστάτη του δημότη, ο επικεφαλής της παράταξης, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο θεσμός αυτός βρήκε εφαρμογή στη δική του θητεία με τη συναίνεση της τότε αντιπολίτευσης.

  Ακολούθως, τόνισε ότι το κεντρικό κράτος δεν αγάπησε την αυτοδιοίκηση γιατί θέλει να είναι συγκεντρωτικό, προσθέτοντας ότι για να αντιστραφεί αυτό οι δήμοι μεμονωμένα αλλά και η ΚΕΔΕ ως το συλλογικό Όργανο πρέπει να είναι διεκδικητικοί.

  «Θα ήταν λάθος να πούμε ότι φταίει για όλα η δημοτική αρχή. Δεν υπάρχει στελέχωση και το γνωρίζουμε όλοι, αλλά πόσο διεκδικητική ήταν στο να δυναμώσουμε τις υπηρεσίες μας η σημερινή διοίκηση του δήμου;», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

  Σε ό,τι αφορά το θέμα των αδέσποτων που τέθηκε ως ένα διαρκές πρόβλημα από τους πολίτες στον απολογισμό του συμπαραστάτη του δημότη, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», επισήμανε ότι ως αντιπολίτευση ποτέ δεν έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα αυτό, παρότι η πόλη είναι γεμάτη αδέσποτα, γιατί γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία διαχείρισης από το δήμο λόγω της κακής νομοθεσίας.

  Θύμισε δε ότι ως δημοτική αρχή είχε κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση με νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους λόγω πιέσεων.

  Απαιτείται η συνεργασία όλων για μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

  Κατά τη διάρκεια της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης ο κ. Μπέγκας ζήτησε τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και ειδικά του δήμου Ιωαννιτών, που είναι ο μεγαλύτερος της Ηπείρου, με τον ΦΟΔΣΑ προκειμένου η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων να περάσει στην επόμενη μέρα, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα και την τροπολογία που ξεκαθαρίζει το ζήτημα της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Μπέγκας, τόνισε πως πρέπει επιτέλους να πέσουν οι τόνοι και με ευθύνη όλων να περάσουμε στη νέα φάση με στόχο την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και την ποιότητα ζωής των δημοτών.

  «Γνωρίζουμε όλοι πως το μεταβατικό στάδιο που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολο. Ειδικά από τη στιγμή που στο διάστημα που προηγήθηκε έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, όπως αυτό του προστίμου των 3,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία ο ΦΟΔΣΑ είναι καθολικός ανάδοχος όλων των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που είχε μέχρι τώρα η Περιφέρεια, οπότε καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Η παράταξή μας, δηλώνει παρούσα για να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, όπως έκανε πάντα άλλωστε στο ζήτημα της σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

  Η Ανεξαρτησίας

  Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», ζήτησε εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή για την αθέτηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει εντός του δημοτικού συμβουλίου για την επιλογή, μετά από συνεννόηση με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, επιστημονικής ομάδας που θα αξιολογούσε τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της πεζοδρόμησης της οδού Ανεξαρτησίας.

  «Είχατε δεσμευτεί πως πριν την οποιαδήποτε εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν θα υπήρχε μια συνάντηση εκπροσώπων όλων των παρατάξεων προκειμένου να επιλεγεί η επιστημονική ομάδα η οποία θα αξιολογούσε τα μέτρα αυτά και θα παρουσίαζε τα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού ξεκινήσατε ήδη την πιλοτική εφαρμογή της πεζοδρόμησης και αναρωτιέμαι ποιος θα την αξιολογήσει», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

  Για τα ΚΔΑΠ

  Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ του δήμου, μετά τις πληροφορίες που θέλουν τη δημοτική αρχή να προσανατολίζεται στο κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών.

  «Ήδη τα ΚΔΑΠ από 8 έχουν γίνει 6 και μαθαίνουμε ότι σκέφτεστε να τα μειώσετε ακόμα περισσότερο. Θέση της παράταξής μας είναι πως όλες οι δραστηριότητες αρμοδιότητας του Πνευματικού Κέντρου του δήμου σχετίζονται με την παιδεία και τον πολιτισμό. Ειδικά για αυτές που έχουν να κάνουν με τα παιδιά οφείλουμε να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη ευαισθησία . Σας καλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα προκείμενου να μην κλείσει κανένα ΚΔΑΠ και να διασφαλιστούν τόσο οι θέσεις εργασίας όσο και η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων γονέων», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ