Δευτέρα 12.04.2021
More

  Θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα

  Ορίζοντας δύο ή τριών εβδομάδων για να φανούν αποτελέσματα

  Διάστημα δύο ή και τριών ακόμη εβδομάδων θα χρειαστεί για να αποδώσουν ή να φανεί αν αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα στην ΠΕ Ιωαννίνων, αφού η περίπτωσή τους καταγράφεται πλέον ως ένα εξαιρετικά επείγον φαινόμενο ταχείας αύξησης των κρουσμάτων.

  Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα ακόμη, η περιοχή παραμένει στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού φορτίου, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση της νόσου, αλλά ο βασικότερος παραμένει η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Ωστόσο στο επίπεδο αυτό της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες, διαπιστώνεται στην ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν ακολουθεί τις οδηγίες και συστάσεις και αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον περιορισμό της διασποράς.

  Το πιο ανησυχητικό πάντως, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη, είναι πως το φαινόμενο εξελίχθηκε ταχύτατα στην περιοχή και ακολουθεί τη φόρτιση των δομών υγείας, στις οποίες αναμένεται το διάστημα των επόμενων δύο – τριών εβδομάδων, να νοσηλευτούν βαριά περιστατικά. «Χρειάζεται επαγρύπνηση και επιφυλακή, για μικρό χρονικό διάστημα. Τα μέτρα μπορεί να φαίνονται δραστικά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν και τη διασπορά του ιού. Αυτά είναι ερωτήματα που απαντώνται στην εφαρμογή πολιτικών υγείας και στη φάση που είμαστε, μπορούμε και πρέπει να επιτηρούμε το φαινόμενο», ανέφερε η κα Ντζάνη.

  Έλλειμμα ατομικής ευθύνης

  Η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου – Δασούλα από την άλλη, επέμεινε στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη, επισημαίνοντας πως αποτελεί δυστύχημα η διαπίστωση, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης των επαφών των θετικών κρουσμάτων, ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, δεν ακολουθεί τις οδηγίες. «Δυστυχώς το παρατηρούμε αυτό, ότι παιδιά που απουσιάζουν από το σχολείο, με δέκατα για δύο ημέρες και χωρίς συμπτώματα για άλλες δύο, επιστρέφουν στη σχολική κοινότητα, χωρίς γνωμάτευση ιατρού η τεστ. Έχουμε περιστατικά όπου καταγράφονται συμπτώματα για ένα 10ήμερο και δεν υποψιαζόταν κανείς ότι μπορεί να είναι covid. Έτσι όμως χάνουμε χρόνο στην ιχνηλάτηση.

  Επίσης παρατηρούμε, ότι ενώ οι πολίτες προσέρχονται να εξυπηρετηθούν σε υπηρεσίες, τηρώντας μέτρα προστασίας, κάποιοι υπάλληλοι δεν τα τηρούν. Λυπάμαι που το λέω, αλλά χρειάστηκε να κλείσουμε υπηρεσίες, επειδή ένας εργαζόμενος νόσησε και οι υπόλοιποι δεν τηρούσαν τα μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Νάκου. Δυστυχώς, έχουμε σοβαρό έλλειμμα ατομικής ευθύνης και αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα», σημείωσε η κα Νάκου.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ