Κυριακή 27.09.2020
More

  Θετικά μέτρα, με μικρές επιπτώσεις όμως στην τοπική παραγωγή

  Με θετική διάθεση υποδέχθηκε στο σύνολό του ο αμπελοοινικός κλάδος τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης από την πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και την παράλυση για ένα τρίμηνο τουλάχιστον της εγχώριας αγοράς.

  Η πολιτική ηγεσία κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις, στον πράσινο τρύγο αρχικά και στην απόσταξη κρίσης στη συνέχεια, που εκτιμάται, ότι θα δώσουν ανάσα στα περισσότερα οινοποιεία της χώρας.

  Από την άλλη, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ζοίνος Α.Ε Βαγγέλης Αργύρης, τα μέτρα αυτά κινούνται μεν στη θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά όμως στην τοπική αμπελοοινική παραγωγή, έχουν ή πολύ μικρή ή καμία θετική επίπτωση.

  Η δυνατότητα που δίνεται σε αμπελοκαλλιεργητές να τρυγήσουν από τώρα και να αποζημιωθούν αναλόγως, αφορά 25 συγκεκριμένες ποικιλίες, όχι όμως τις ντόπιες της Ντεμπίνας, ούτε το Βλάχικο και το Μπεκιάρι.

  «Έτσι κι αλλιώς, οι τιμές που παίρνουμε εμείς είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των αποζημιώσεων που δίνει το υπουργείο», ανέφερε αρχικά ο κ. Αργύρης.

  Το δεύτερο μέτρο που αφορά στην αξιοποίηση των αποθεμάτων, που πρέπει να επιστρέψουν από την αγορά και να περάσουν στη διαδικασία της απόσταξης, με το υπουργείο να δίνει ένα ποσό 25 εκ. ευρώ,

  ο κ. Αργύρης τόνισε, ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, να λειτουργήσουν επαρκώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και αφετέρου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τα 1200 περίπου οινοποιεία.

  Η πορεία της αγοράς

  Το τελευταίο 20ήμερο παρατηρείται μία σταδιακή ανάκαμψη στην ζήτηση απόρροια της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και του ανοίγματος του τουρισμού. Επίσης όμως, η χρονιά διαφαίνεται καλή για τη φετινή παραγωγή, παρά τις περίεργες καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων. «Ως εταιρεία δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα, παρότι κάναμε χρήση των δανειοδοτικών ευκαιριών προκειμένου να ενισχύσουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης για την αγορά των σταφυλιών. Προσδοκούμε, ότι θα είναι μία καλή χρονιά και θα έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

  Ενίσχυση των νέων παραγωγών

  Στο μεταξύ, η γενική συνέλευση της Ζοίνος έλαβε την απόφαση να διαθέσει το 20% του εταιρικού της μετοχικού κεφαλαίου σε νέους παραγωγούς, σε μία προσπάθεια να εντάξει νέους αμπελουργούς στη διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής. Παράλληλα, ένα τμήμα των μετοχών θα διατεθεί σε παλιούς εισκομιστές, που δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό της εταιρείας και το οποίο θα διατεθεί με μία συμβολική τιμή.

  «Σταδιακά, αυτό που έχουμε σχεδιάσει και θεωρούμε, ότι έτσι πρέπει να γίνει, είναι η Ζοίνος να φτάσει σε ένα αντίστοιχο επίπεδο με αυτό της «Πίνδου», με τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα», κατέληξε ο κ. Αργύρης.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ανοιχτές προοπτικές για την επέκταση και εκτός Ηπείρου

  H Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου εμφανίζεται έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα για την επέκτασή της και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Ηπείρου.

  Διασπορά κρουσμάτων σε ορεινό χωριό των Ιωαννίνων- Αύριο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

  Ανησυχία προκαλεί η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων των Ιωαννίνων, που παρουσιάζουν αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες

  315 νέα κρούσματα- Έξι στα Ιωάννινα

  315 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

  Ψυχρό μέτωπο: Στην Ήπειρο οι μέγιστες βροχοπτώσεις

  Ένα ψυχρό μέτωπο, που διασχίζει την Ελλάδα από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προκαλεί βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά  

  Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια στα Λακκώματα

  Πλημμύρισαν υπόγεια πολυκατοικιών και καταστημάτων από τη σφοδρή βροχόπτωση

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.