Σάββατο 23.11.2024
More

    Τι έφερε την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων

    Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Ε. Ντζάνη, για τις εξελίξεις της πανδημίας

    Η ανάγκη των πολιτών και η επιθυμία τους να κάνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων όσα δε μπορούσαν να κάνουν γρηγορότερα, σε επίπεδο υποχρεώσεων, η ανησυχία για την επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον» και η μείωση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών τεστ από μαθητές και φοιτητές, επέδρασαν καθοριστικά στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και πανελλαδικά και τοπικά.

    Τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται πλέον στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ με εκατοντάδες νέες μολύνσεις πλέον να αφορούν και την περιοχή των Ιωαννίνων και τις άλλες τρεις ΠΕ της Ηπείρου, έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία, με την κυβέρνηση να φέρνει μία εβδομάδα σχεδόν νωρίτερα την έναρξη ισχύος των μέτρων που είχε προαναγγείλει.

    Στην τοπική κοινότητα που αποδεδειγμένα και με βάση τους αριθμούς και τους δείκτες της επιδημιολογικής επιτήρησης τα κατάφερε αρκετά καλά σε όλα τα προηγούμενα κύματα, η ανησυχία είναι εύγλωττη, πλην όμως όπως ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη, δε θα πρέπει να υπάρχει πανικός.

    «Αντιθέτως, πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και ο καθένας από εμάς να σταθμίσει τις δραστηριότητές του, αλλά και να κάνει χρήση των self tests που όλοι πια έχουμε στο σπίτι μας», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει πως η έκρηξη των κρουσμάτων ήρθε σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

    «Δεν είναι όμως μόνον η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής του ιού, που επηρέασε καθοριστικά. Είχαμε και έχουμε μία έντονη δραστηριότητα και κινητικότητα όλες τις προηγούμενες ημέρες, αφού όλοι ήθελαν, να βγάλουν τις υποχρεώσεις που είχαν στο μυαλό τους, για να προλάβουν την «Όμικρον» και φυσικά ότι μία μεγάλη ομάδα πολιτών, οι μαθητές και φοιτητές σταμάτησαν να κάνουν τους ελέγχους που απαιτούνται, όταν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια λειτουργούν κανονικά».

    Το ερώτημα της νοσηρότητας

    Ένα μεγάλο ερώτημα που προς το παρόν μένει αναπάντητο ή δε μπορεί να απαντηθεί επακριβώς έχει να κάνει με τη νοσηρότητα της νέας παραλλαγής, που είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει, με την κα Ντζάνη να τονίζει, ότι τα στοιχεία από την Αφρική, λαμβάνονται υπόψιν, αλλά με την υποσημείωση, ότι εκεί υπάρχουν εντελώς διαφορετικά δημογραφικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. «Αυτό που έχουμε όμως από τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο είναι πως ακόμη κι αν η νέα παραλλαγή προκαλεί μικρότερη νοσηρότητα, δεν ξέρουμε αν αυτή αφορά το σύνολο των νοσούντων, των ανεμβολίαστων, των μερικώς ή των πλήρως εμβολιασμένων. Υπάρχει μία αρχική αναφορά από το Ην. Βασίλειο, ότι μειώνεται ο μέσος όρος των ημερών νοσηλείας για τους ασθενείς με «Όμικρον», όμως δεν ξέρουμε αν αυτό είναι ικανό να αντισταθμίσει την μεγάλη αύξηση του αριθμού των πολιτών που θα προσέρχονται στο σύστημα υγείας.

    Επομένως, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει το σύστημα υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν το χειρότερο δυνατό σενάριο. Επίσης, δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη, ότι η «Όμικρον» μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αντιθέτως ξέρουμε, ότι ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση λειτουργεί εξαιρετικά και απέναντι στην νέα παραλλαγή», ανέφερε η κα Ντζάνη, προσθέτοντας επίσης, ότι είναι μείζονος σημασίας ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

    Sourceele.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ