Κυριακή 19.01.2025
More

    Τι ισχύει για την Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο

    Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου την Πέμπτη, συζητήθηκε επερώτηση της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης»

    Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου την Πέμπτη, συζητήθηκε επερώτηση της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης» με θέμα: «Για το προσωπικό και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου».

    Την απάντηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό, έδωσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε, όπως περιλαμβάνεται σε σχετική ανακοίνωση:

    «Από την Κλιματική Αλλαγή, δεν επηρεάζεται μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες. Πυρκαγιές μεγάλης έκτασης εκδηλώνονται παντού. Ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν «αποδεκατισμένα δασαρχεία και πυροσβεστικές υπηρεσίες», όπως τις επικαλείται σήμερα η Λαϊκή Συσπείρωση.

    Αν όντως σε κάτι διαφέρουμε στην Ελλάδα, είναι  στο μεγάλο αριθμό  πυρκαγιών που προέρχονται από εμπρησμούς. Από τη «μάστιγα» αυτή δεν εξαιρείται η Ήπειρος, στην οποία επίσης καταγράφονται τέτοιες εγκληματικές πράξεις, ορισμένες μάλιστα τις τελευταίες ημέρες. Ευτυχώς όμως τις προλάβαμε μαζί με την Πυροσβεστική και δεν ζήσαμε καταστάσεις όπως αυτές που ζει η υπόλοιπη χώρα.

    Η άμεση δράση και η αποτελεσματικότητα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης δουλειάς που γίνεται σε βάθος χρόνου στην Ήπειρο, με τα μέσα που διαθέτουμε, τα νέα που προστίθενται- όπως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη- αλλά και την ενεργοποίηση  πολιτών».

    Και πρόσθεσε:

    «Στην Ήπειρο έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο έως σήμερα λειτουργούμε. Ελπίζουμε το ίδιο να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου.

    Με την ευκαιρία θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους, ώστε να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή πυρκαγιών.  Σε όσους περνάει η ιδέα εμπρησμού, να γνωρίζουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για αυτούς.

    Όπως γνωρίζετε, οι δομές Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς δημιουργούνται αυτοτελείς υπηρεσίες ανά Περιφέρεια, με τις προσλήψεις και τις αποσπάσεις να γίνονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

    Σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Περιφερειακές Ενότητες λειτουργούν τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό και συμπληρωματικά για βοηθητικές εργασίες με εποχιακό που προέρχεται κατά βάση από προγράμματα της ΔΥΠΕ, (πρώην ΟΑΕΔ).

    Στην Π.Ε. Ιωαννίνων το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 25 άτομα, στην Ηγουμενίτσα 5, σε Άρτα και Πρέβεζα από 1, (οι οποίοι  λειτουργούν  σε απόλυτη συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της κάθε Π.Ε.).

    Νέος μηχανικός εξοπλισμός δεν έχει αγοραστεί,  καθώς μετά την εφαρμογή του ν. Καλλικράτη, περιήλθε στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της πρώην ΔΕΣΕ.

    Τέλος, όσον αφορά το Δημόσιο Δάσος Θεσπρωτικού, την ευθύνη του, όπως και όλα τα δημόσια δάση   έχουν τα κατά τόπους Δασαρχεία.

    Η Περιφέρεια με το Δήμο Ζηρού έχει υπογράψει διαβαθμιδική σύμβαση για διάθεση δασολόγου, προκειμένου να επιβλέπει τα έργα πυροπροστασίας και δεν έχει περαιτέρω ανάμειξη στην υλοποίηση ή τη φύλαξη του συγκεκριμένου δάσους».

    Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι «Κανένα νέο μηχάνημα έργου δεν αγοράστηκε ποτέ για την πολιτική προστασία της Περιφέρειας  Ηπείρου. Όλα τα μηχανήματα είναι από την εποχή της ΔΕΚΕ.

    Κανένας εργαζόμενος δεν στελεχώνει την πολιτική προστασία των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Πρέβεζας. Έχουν μόνο προϊσταμένους χωρίς προσωπικό.

    Άγνωστη παραμένει η πορεία της διαβαθμιθικής σύμβασης με το Δήμο Ζήρου για την προστασία και ανάδειξη του δημοσίου δάσους της Κοινότητας Θεσπρωτικού.

    Αυτό πρέπει να κρατήσουν οι Ηπειρώτες και να γίνει κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό ομολόγησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντώντας στην επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ