Παρασκευή 14.06.2024
More

  Την Τρίτη η πανελλαδική απεργία

  Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 21 Μαΐου για τα ζητήματα της ακρίβειας και των μισθών.

  Επιτελείο της ΑΔΕΔΥ βρέθηκε στα Γιάννενα στα πλαίσια εκδήλωσης που προγραμμάτισαν ενώ απεύθυναν κάλεσμα στους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

  Όπως επεσήμαναν στο κάλεσμά τους η κυβέρνηση εμπαίζει τους δημόσιους υπαλλήλους «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ακρίβεια καλπάζει, εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425 ευρώ, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

  Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

  Συνεχίζοντας έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα προκειμένου να γίνει κατανοητό πόσο δύσκολο είναι για έναν δημόσιο υπάλληλο να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα: «Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων» υποστήριξαν.

  Ανάμεσα στα κύρια αιτήματα είναι:

  – Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

  – Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

  – Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

  – Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

  – Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

  – Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

  Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ