Κυριακή 19.01.2025
More

    Το χρονικό της υπόθεσης της λεηλασίας των εκκλησιών

    Με τη μαρτυρική κατάθεση του Περιφερειάρχη, Αλ. Καχριμάνη, συνεχίστηκε η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

    Ένα ιστορικό της λεηλασίας των εκκλησιών και μοναστηριών της Ηπείρου αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, με το χρονικό αυτών από τις πρώτες διαρρήξεις, μέχρι τον σταδιακό εντοπισμό των εικόνων στο εξωτερικό, όπως και με την αποκάλυψη των σκοτεινών διαδρομών των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας, θα μπορούσε να πει κάποιος πως αποτέλεσε η μαρτυρική κατάθεση του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων.

    Μία μαρτυρική κατάθεση που κράτησε τρεις ώρες, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί σήμερα, από τον Αλ. Καχριμάνη, που λόγω του προσωπικού του ενδιαφέροντος και της ιδιότητάς του, έγινε κοινωνός πολλών πληροφοριών από το 2010 και έπειτα, αμέσως μετά την μεγάλη κλοπή στο Κουκούλι και που με τη βοήθειά του, οι αρμόδιες αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης.

    Η τρίτη ημέρα διεξαγωγής της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο Ιωαννίνων, χαρακτηρίστηκε από πολλές στιγμές έντασης μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και του κ. Καχριμάνη, όπως όμως και με τον προηγούμενο μάρτυρα από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών του υπ. Πολιτισμού κ. Πανουτσόπουλο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρεις διακοπές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να πέσουν οι τόνοι.

    Παρουσίασε το χρονικό

    Ο κ. Καχριμάνης στην κατάθεσή του ξετύλιξε αναλυτικά το κουβάρι της υπόθεσης από τις πρώτες διαρρήξεις στην Ήπειρο και ειδικότερα μετά την απόφασή της περιφέρειας να δημιουργήσει μία ανοιχτή και προσβάσιμη στον καθένα, ψηφιακή βάση δεδομένων, με το φωτογραφικό υλικό των κλεμμένων εικόνων, όπου αυτό ήταν διαθέσιμο. Όπως φάνηκε, η κίνηση αυτή ήταν που άνοιξε το διάδρομο για τον εντοπισμό των διαδρομών που ακολούθησαν οι κλεμμένες εικόνες από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της χώρας για να εντοπιστούν σε γκαλερί της Μεγ. Βρετανίας και σταδιακά και μέχρι σήμερα στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, μέχρι και τον Λίβανο.

    Αναφορικά με την εμπλοκή των κατηγορουμένων ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως μέχρι ο ίδιος να βρει και να αγοράσει, μία από τις κλεμμένες εικόνες στο Μοναστηράκι, δεν είχε καμία σχετική πληροφορία, όμως εκεί άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του ενός εκ των κατηγορουμένων από τον πωλητή της εικόνας και το κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

    Ακολούθησε ο εντοπισμός των εικόνων στην Μεγ. Βρετανία και στην Temple Gallery και η μαρτυρική κατάθεση του ιδιοκτήτη της, και η έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ, που άρχισε να φέρνει στο φως τις εικόνες που ήδη είχαν συντηρηθεί και «έβγαιναν» προς πώληση.

    Μεταξύ άλλων, απένειμε τα εύσημα στον κ. Πανουτσόπουλο αλλά και στην Ακόλουθο της πρεσβείας στο Λονδίνο κα Σολομωνίδου για την εξαιρετικά μεθοδική δουλειά που έκαναν, ταυτοποιώντας τις εικόνες με αυτές που είχαν κλαπεί από την Ήπειρο και ξετυλίγοντας σιγά – σιγά το κουβάρι.

    Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, η συμμορία είναι τεράστια με παρακλάδια σε πολλές χώρες της Ευρώπης και πως οι κατηγορούμενοι που βρίσκονται στο εδώλιο, αποτελούν μέλη της, με ευθύνη την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

    Εμφανίστηκε βέβαιος για την ενοχή τους, όχι όμως όπως είπε με την ίδια βαρύτητα για όλους, για να προσθέσει, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, ότι από τότε που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και να δίνεται δημοσιότητα στην υπόθεση, σταμάτησαν οι διαρρήξεις και οι κλοπές αντικειμένων μεγάλης αξίας από την Μητρόπολη Ιωαννίνων.

    «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κλείσει η γάγγραινα αυτή. Το κύκλωμα είναι ενιαίο και κάποιοι φαίνεται πως είχαν την ευθύνη για την περιοχή της Ηπείρου και ευρύτερα», ανέφερε σε ένα σημείο της κατάθεσής του ο κ. Καχριμάνης.

    Νωρίτερα, ο κ. Πανουτσόπουλος, ολοκλήρωσε τη δική του κατάθεση, με την εξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, επιμένοντας σε όσα είχε αναφέρει από την πρώτη ημέρα της εξέτασής του.

    Αιτήματα της υπεράσπισης

    Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορούμενου κατέθεσε εκ νέου αιτήματα στο δικαστήριο ώστε αφενός να ζητηθεί να καταθέσει στην υπόθεση η κα Σολομωνίδου, η οποία εργάζεται στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και αφετέρου να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη από εξειδικευμένους επιστήμονες με αντιπαραβολή των εικόνων που βρέθηκαν στην Temple Gallery, με αυτές που κατείχε – νόμιμα  όπως υποστήριξε – ο δεύτερος κατηγορούμενος και ο οποίος κατονομάστηκε από τον ιδιοκτήτη της γκαλερί του Λονδίνου, ως ο προμηθευτής των εικόνων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ