Η συζήτηση για το μέλλον του Δασικού Χωριού Κέδρος επανέρχεται συχνά, συνήθως συνοδευόμενη από μεγαλόπνοες ιδέες και μεγάλα νούμερα. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ακούγεται όλο και περισσότερο η προοπτική μιας επένδυσης που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Το ερώτημα όμως παραμένει απλό: πρέπει μια τέτοια επένδυση να γίνει με δημόσιο χρήμα;
Γιατί στην πραγματική οικονομία, όταν μια επένδυση θεωρείται πραγματικά ελκυστική, δεν χρειάζεται να την χρηματοδοτήσει το κράτος. Βρίσκονται ιδιώτες που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τα δικά τους κεφάλαια για να κερδίσουν.
Και στην Ήπειρο δεν λείπουν άνθρωποι που γνωρίζουν τον τουρισμό. Αντιθέτως. Υπάρχουν μάλιστα και πρόσωπα της δημόσιας ζωής που έχουν άμεση οικογενειακή σχέση με τον κλάδο.
Η οικογένεια του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον ξενοδοχειακό χώρο με μονάδες στα Ιωάννινα και στα Σύβοτα, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν και νέες επιχειρηματικές κινήσεις στον τουριστικό τομέα, ακόμη και σε συνεργασία με ξένα επενδυτικά σχήματα. Αντίστοιχα, και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου προέρχεται από οικογένεια που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, με παρουσία σε Πάργα και Πρέβεζα – και σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά, και πέρα από την περιοχή. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Ίσως λοιπόν να υπάρχει και μια πιο απλή λύση για το Δασικό Χωριό Κέδρος. Αν πράγματι πρόκειται για μια τόσο καλή επενδυτική ευκαιρία, θα μπορούσαν οι κ.κ. Καχριμάνης και Ιωάννου, να το αποδείξουν πρώτοι εκείνοι ,που έχουν γνώση του χώρου: να αναλάβουν την επένδυση, να την αναπτύξουν επιχειρηματικά και – γιατί όχι – να κερδίσουν και από αυτή. Η πιο καθαρή λύση είναι πάντα και η πιο απλή: αν το εγχείρημα αξίζει πραγματικά, ας προχωρήσει εξαρχής με ιδιωτικά κεφάλαια και με το επιχειρηματικό ρίσκο εκείνων που πιστεύουν σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες θα γλίτωναν μια ακόμη δαπάνη πολλών εκατομμυρίων από δημόσιους πόρους Γιατί στην οικονομία υπάρχει ένας κανόνας που δύσκολα διαψεύδεται: οι πραγματικά καλές επενδύσεις ξεκινούν με τα χρήματα του επενδυτή — όχι του φορολογούμενου.
Από την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου» 17-3-2026










