Τετάρτη 26.06.2024
More

    Το δημογραφικό είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης

    Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης, απάντησε σε επερωτήσεις των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για διάφορα ζητήματα. Για τη χαρτογράφηση του Δημογραφικού ζητήματος, απαντώντας σε Επερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», μεταξύ άλλων, ανέφερε:

    «Σήμερα το δημογραφικό και η συρρίκνωση των ορεινών – παραμεθόριων περιοχών, είναι δύο ζητήματα εθνικής επιβίωσης.

    Η πληθυσμιακή συρρίκνωση αφορά το σύνολο της Ηπείρου, είναι όμως πιο έντονη και εμφανής στην ύπαιθρο που κυριολεκτικά ερημώνει.

    Πρόκειται για μια πραγματικότητα, η οποία δεν χρειάζεται στατιστικά στοιχεία για να αποτυπωθεί.

    Τον χειμώνα υπάρχουν χωριά με μηδέν κατοίκους. Δεκάδες άλλα με μονοψήφιο αριθμό. Σε όλα, κάθε φορά που χτυπά πένθιμα η καμπάνα κλείνει και ένα σπίτι.

    Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

    Ασφαλώς και το δημογραφικό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συρρικνώνει πληθυσμιακά τα χωριά. Διαδραματίζει όμως σημαντικό αρνητικό ρόλο.

    Το δημογραφικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς διαπερνά το σύνολο σχεδόν των αναπτυγμένων χωρών.

    Η Ελλάδα όμως είναι μια από τις χώρες που πλήττεται σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα σε οικονομικό κυρίως επίπεδο για τις νέες οικογένειες, όπως είναι η χορήγηση και η αύξηση  των επιδομάτων για τις νέες γεννήσεις, όπως και το μέτρο για την απόκτηση στέγης από τα νέα ζευγάρια. Θετικά είναι επίσης και άλλα μέτρα που είχαν ληφθεί, όπως η αύξηση των γονικών αδειών, η λειτουργία των ΚΔΑΠ, η αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    Δεν αρκούν όμως αυτά.

    Τις θέσεις μας τις αναπτύξαμε τόσο στην αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής κ. Ζαχαράκη, όσο και στο συνέδριο της ΕΝΠΕ.

    Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις:

    1. Όσον αφορά τις φθίνουσες αγροτικές περιοχές, πρέπει να αρθούν όλα τα αντικίνητρα για την επαγγελματική απασχόληση νέων. Τέτοια είναι η διάθεση αγροτικής γης, η δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα και των δύο μελών της οικογένειας.

    2. Είναι η υγειονομική ασφάλεια που πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι. Η άνετη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, με την παράλληλη στήριξή τους, ώστε να μην απαιτείται η μετακίνηση στα αστικά κέντρα για φροντιστήρια κλπ.

    3. Οι τακτικές συγκοινωνίες, η ασφάλεια και η λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών. Οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες στην τεχνολογική εξέλιξη. Κατά προτεραιότητα θα πρέπει να αυξηθούν τα ασύρματα δίκτυα  και οι κάτοικοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο internet.

    Επειδή όμως το δημογραφικό, όπως προανέφερα, είναι γενικό πρόβλημα, η αντιμετώπισή του απαιτεί πολύ πιο σύνθετα μέτρα, σε συνδυασμό και με την αλλαγή κουλτούρας.

    • Περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες για την απόκτηση παιδιών, κλιμακούμενη από το 2ο και άνω.
    • Παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στις εργαζόμενες νέες γυναίκες
    • Προτεραιότητα στις προσλήψεις για τις πολύτεκνες μητέρες
    • Αύξηση των θέσεων και της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών
    • Μείωση του κόστους εκπαίδευσης
    • Χρηματοδότηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
    • Εθνική εκστρατεία για το δημογραφικό

    Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος που βάζει η επερώτηση, τον κίνδυνο μετανάστευσης στις ηλικίες 15-39, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν λύνεται με παροχή τεχνικής βοήθειας, αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα: Αυτά είναι οι επενδύσεις, τα κίνητρα εγκατάστασης και λειτουργίας ατομικών επιχειρήσεων (αγροτικών, τουριστικών κ.α), η βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων.

    Αν υπάρξουν αυτά, τότε ούτε άλλοι νέοι θα μεταναστεύσουν, αλλά και πολλοί από όσους ήδη έχουν φύγει θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και ειδικά στην Ήπειρο.»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ