Κυριακή 19.01.2025
More

    Το Κοινό των Ηπειρωτών για την πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης

    Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

    «Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, με την ημερήσια διάταξη να εξαντλείται σε θέματα ρουτίνας (χαρακτηρισμός οδικού τμήματος σε δευτερεύουσα επαρχιακή οδό, κ.α.) και σε άλλα σημαντικά μεν όπως είναι η «Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Στρατηγικής Περιφέρειας Ηπείρου, χρονικής περιόδου 2021-2024», και η «Αναμόρφωση Πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, οικ. έτους 2020», στα οποία όμως δεν μπορεί να συμφωνήσει η Παράταξη μας και γι αυτό καταψηφίσαμε, αφού ουδέποτε κλήθηκε η Αντιπολίτευση να μετάσχει σε συζήτηση για τον σχεδιασμό και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού με τον οποίο συνδέονται και τα δυο θέματα.

    Και εάν η πραγματοποίηση δημόσιας συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας ναυάγησε λόγω του «κορωνοϊού» θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια άτυπη (αλλά πολύ ουσιαστική) διαβούλευση με εκπροσώπους από τους παραγωγικούς φορείς, τα Επιμελητήρια και τους επικεφαλής των Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ούτε αυτό αποτέλεσε προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής γιατί δεν συνηθίζει να πολιτεύεται με αυτόν τον τρόπο.

    Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην προ ημερησίας διατάξεως ενημέρωση του Περιφερειάρχη για τις εξελίξεις στο μέτωπο το κορονοϊού, τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας, την συνεργασία της Περιφέρειας με την Επιστημονική Επιτροπή του ΠΓΝΙ (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων), που είναι νοσοκομείο αναφοράς και με τις διοικήσεις των άλλων νοσοκομείων, όπως και για τις επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού στην περιοχή του Φαναρίου που είχε επίκεντρο το Καναλλάκι.

    Ο επικεφαλής της Παράταξης μας Γιώργος Ζάψας, με διάθεση σύνθεσης και συνεργασίας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα θέματα της επικαιρότητας και επικεντρώθηκε στα εξής:

    1. Εξακολουθούν τα προβλήματα στο μέτωπο του κορονοϊού:
    • Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες πηγές προμήθειας εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας.
    • Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν παντελή έλλειψη σε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά αναπνευστήρες, μόνιτορ κλπ., με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί και το προσωπικό υποστήριξης των νοσοκομείων να μπαίνουν στη μάχη απροστάτευτοι (είναι απαράδεκτες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ).
    • Η επέκταση ελέγχων δεν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και η Περιφέρεια μας δυστυχώς δεν επιχειρεί να πρωτοτυπήσει και να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση πραγματοποίησης περισσότερων ελέγχων αξιοποιώντας και την δημόσια τοποθέτηση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσέγγιση που υποστηρίζει σθεναρά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
    • Για την Παράταξη μας, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να (μπορεί να) πραγματοποιεί ιδιωτική κλινική test για τον κορονοϊό και όχι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η πολιτική επέκτασης των ελέγχων θα μας έδινε την δυνατότητα «επιθετικών ελέγχων», μέσω εξέτασης και επανεξέτασης του πληθυσμού, ασχέτως του αν εκδήλωσαν συμπτώματα.
    • Να μην εφησυχάσουμε, χρειαζόμαστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που θα έχουμε ένταση του φαινομένου της πανδημίας στην περιοχή μας. Στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας να συμπεριληφθεί η επίταξη ιδιωτικών δομών (ξενοδοχεία) αλλά και κλειστών χώρων (κλειστά γυμναστήρια κ.α.) σε ώρα ανάγκης. Συμβαίνει στην Μέκκα του καπιταλισμού όπου στήνονται υπαίθρια νοσοκομεία στο ΣΕΝΤΡΑΛ ΠΑΡΚ!
    • Για το ίδιο θέμα, προτείνουμε να εκπονηθεί πρόγραμμα αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στις υπάρχουσες προσφυγικές δομές αλλά και στις υπό κατασκευή.
    • Η περιφερειακή Αρχή να αναθεωρήσει την αρνητική της θέση για καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση από τα τέσσερα κανάλια της Ηπείρου, γιατί θα εξυπηρετούσε στην ενημέρωση των πολιτών, όπως να ξανασκεφτεί τον «ειδικό λογαριασμό» για τον κορονοϊό με άμεση χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, από δωρεές κ.α., όπως πρότειναν οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

    2. Η κρίση της πανδημίας έπληξε πολλούς κλάδους και παραγωγικούς τομείς που πρέπει να υποστηριχθούν. Επικεντρώνουμε στον αγροτικό τομέα και προτείνουμε:

    • Απαγόρευση εισαγωγών κρέατος και αυστηριοποίηση των ελέγχων.
    • Απορρόφηση της παραγωγής από τα νοσοκομεία, το στρατό και τα σχολεία κλπ.
    • Παροχή ρευστότητας με έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών.
    • Επιδότηση στην κατανάλωση εγχώριων αγροτικών προϊόντων.
    • Καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για τα ντόπια αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, από πόρους του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας, αφού οι διεθνής εκθέσεις ακυρώθηκαν ή θα ακυρωθούν.

    3. Τέλος, η κήρυξη της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του πρόσφατου σεισμού είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων που χρειάζονται στην περιοχή των δήμων Πάργας και Σουλίου. Πρέπει να ακολουθήσουν πρακτικά μέτρα στήριξης των πληγέντων!»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ