Πέμπτη 28.05.2020
More

  Η καραντίνα «καθαρίζει» την ατμόσφαιρα της Ευρώπης

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μειωθεί στις αστικές περιοχές της Ευρώπης μετά και την επιβολή καραντίνας λόγω του κορωνοΐού σε αρκετές χώρες.  

  Οι πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Βρυξελλών, του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και της Φρανκφούρτης, σημείωσαν μείωση των μέσων επιπέδων επιβλαβούς διοξειδίου του αζώτου κατά την περίοδο 5 έως 25 Μαρτίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες του Sentinel-5.

  Αυτό συμπίπτει με τα έκτακτα μέτρα για τον αυτοπεριορισμό των κατοίκων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχουν μειωθεί αισθητά οι οδικές μεταφορές, η μεγαλύτερη δηλαδή πηγή οξειδίων του αζώτου, ενώ παράλληλα έχει επιβραδυνθεί και η παραγωγή εργοστασιακών ρύπων.

  Οι νέες εικόνες, που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και αναλύονται από την μη κερδοσκοπική Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), δείχνουν την μεταβαλλόμενη πυκνότητα του διοξειδίου του αζώτου, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.

  Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) παρουσίασαν παρόμοια μειωμένη τάση ατμοσφαιρικών ρύπων κατά την περίοδο 16-22 Μαρτίου.

  Στη Μαδρίτη, τα μέσα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 56% ανά εβδομάδα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας από την ισπανική κυβέρνηση στις 14 Μαρτίου.

  Κορωνοϊός και μολυσμένες πόλεις

  Το EPHA δήλωσε ότι τα άτομα που ζουν σε μολυσμένες πόλεις ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το κορωνοϊό, ωστόσο, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στον «κακό αέρα» μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας πιο δύσκολη την καταπολέμηση της λοίμωξης.

  «Αυτή η σχέση είναι πολύ πιθανή», δήλωσε στο Reuters ο Zoltan Massay-Kosubek, υπεύθυνος πολιτικής για τον καθαρό αέρα στο EPHA. «Αλλά επειδή η νόσος είναι καινούρια, πρέπει κάτι τέτοιο να αποδειχθεί και επιστημονικά».

  Η Κίνα σημείωσε επίσης πτώση των αριθμών στον τομέα της ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου στις μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση επέβαλε καθολική καραντίνα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

  Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της Πολωνίας, την ίδια ώρα, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου παρέμειναν σχετικά υψηλά, παρά τα έκτακτα μέτρα. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και έχουν κατά βάση τον άνθρακα.

  Οι χώρες που άργησαν να επιβάλλουν μέτρα αυτοπεριορισμού των κατοίκων όπως η Βρετανία, φαίνεται πως μεταθέτουν τη μείωση της ρύπανσης για τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε η EPHA.

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠ.

   

  Με πληροφορίες του Reuters

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης των αερομεταφορών – Μέτρα 115 εκατ. ευρώ

  Τους άξονες στήριξης τού κλάδου των αερομεταφορών ανακοίνωσαν με κοινό δελτίο Τύπου τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μεταφορών.

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022 σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης στην εστίαση

  Για την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος πολλών επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη, που δεν εκμισθώνουν τα ακίνητα από τον δήμο Ιωαννιτών, έκανε λόγο σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου.

  Τα νοσοκομεία της Ηπείρου στη νέα 3η ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα- “Σπάει” η 6η ΥΠΕ

  Ιδρύεται νέα Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα υπάγονται πλέον τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία μέχρι σήμερα ανήκαν στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.