Σειρά συναγερμών έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ένα κύμα αναφορών για απειλές τοποθέτησης βομβών σε επιβατικά αεροσκάφη. Τα περιστατικά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και Τσεχία, με αποτέλεσμα πτήσεις να αλλάξουν πορεία, να πραγματοποιήσουν έκτακτες προσγειώσεις ή να υποβληθούν σε ελέγχους ασφαλείας.
Ένα από τα περιστατικά αφορά αεροσκάφος της Aer Lingus, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Δουβλίνο – Ρώμη. Μετά από απειλή για βόμβα, η πτήση ανακατευθύνθηκε στη Γαλλία και προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση στην περιοχή του Εβρέ, στη Νορμανδία.
Σύμφωνα με ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Le Parisien», το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ και οι 151 επιβάτες καθώς και τα έξι μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους. Στο σημείο έσπευσαν ομάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών για να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους.
Την ίδια ώρα, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι είχαν αναφερθεί απειλές για βόμβες σε δύο πτήσεις με αφετηρία τη Ρώμη και το Μιλάνο.
Σε ένα από τα περιστατικά, μαχητικά της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας συνόδευσαν αεροσκάφος της φινλανδικής εταιρείας Finnair, που εκτελούσε πτήση από το Ελσίνκι προς τη Ρώμη. Η συνοδεία πραγματοποιήθηκε μετά την προειδοποίηση για πιθανή ύπαρξη βόμβας, με το αεροσκάφος να φτάνει με ασφάλεια στον προορισμό του.
Τρεις πτήσεις της Ryanair στο επίκεντρο στη Βουλγαρία
Συναγερμός σήμανε και στη Βουλγαρία, όπου τρία αεροσκάφη της Ryanair με προορισμό τη Σόφια δέχθηκαν απειλές για βόμβα το πρωί της Πέμπτης. Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, ακολούθησαν έκτακτες προσγειώσεις και έλεγχοι ασφαλείας στα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με το βουλγαρικό ραδιοφωνικό δίκτυο BNR, οι απειλές διαβιβάστηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αφορούσαν αεροσκάφη που ταξίδευαν από διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις προς τη Βουλγαρία.
Δύο από τις πτήσεις, με αφετηρία την Κοπεγχάγη και τη Μαδρίτη, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Βασίλ Λέβσκι» της Σόφιας, όπου ξεκίνησαν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι. Η τρίτη, που είχε αναχωρήσει από το Λονδίνο, άλλαξε προορισμό και κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο του Πλόβντιβ.
Το υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ειδησεογραφικό δίκτυο NOVA, ενώ οι επιβάτες και τα πληρώματα ακολούθησαν τις καθιερωμένες διαδικασίες ασφαλείας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ο εντοπισμός επικίνδυνων αντικειμένων σε κάποιο από τα τρία αεροσκάφη. Παράλληλα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι απειλές αντιστοιχούσαν σε πραγματικό κίνδυνο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διερευνούν τις υποθέσεις, προκειμένου να εντοπίσουν την προέλευση των μηνυμάτων.
Συναγερμός και σε Βρυξέλλες και Πράγα
Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στο Βέλγιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Soir», επιβατικό αεροσκάφος της πολωνικής LOT, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Βαρσοβία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών έπειτα από ύποπτη αναφορά. Η προσγείωση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια, στον προγραμματισμένο προορισμό της πτήσης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τέσσερα αεροσκάφη με προορισμό την Πράγα δέχθηκαν απειλές για βόμβα και προετοιμάζονταν για προσγείωση.
Υπενθυμίζεται ότι και τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγραφεί περιστατικά απειλών, τα οποία οδήγησαν στην αλλαγή πορείας επιβατικών αεροσκαφών.
Οι πτήσεις που έχουν επηρεαστεί
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Daily Mail», μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα περιστατικά:
-
Ryanair, Στάνστεντ – Σόφια: Το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Πλόβντιβ.
-
Aer Lingus, Δουβλίνο – Ρώμη: Η πτήση ανακατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο του Εβρέ, στη Νορμανδία.
-
LOT Polish Airlines, Βαρσοβία – Βρυξέλλες: Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στον προγραμματισμένο προορισμό του.
-
Finnair, Ελσίνκι – Ρώμη: Το αεροσκάφος συνοδεύτηκε από μαχητικά της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του.
-
Finnair, Ελσίνκι – Βιέννη: Η πτήση προσγειώθηκε με ασφάλεια στον προορισμό της.
-
Ryanair, Κοπεγχάγη – Σόφια: Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα μετά την απειλή.
-
Ryanair, Μαδρίτη – Σόφια: Πραγματοποιήθηκε επίσης έκτακτη προσγείωση στη Σόφια.
-
Μιλάνο – Βαρσοβία: Η πτήση εκτράπηκε προς τη Βιέννη.
-
Τέσσερα αεροσκάφη με προορισμό την Πράγα: Δέχθηκαν απειλές για βόμβα και προετοιμάζονταν για προσγείωση.
Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών στα αεροσκάφη που έχουν ελεγχθεί.







