Τετάρτη 30.11.2022
More

  Το παλίμψηστο της πόλης στην ψηφιακή εποχή

  Με μία συνάντηση εργασίας στην οποία έγινε ένας αναλυτικός απολογισμός των μέχρι σήμερα βημάτων, αλλά και μία παρουσίαση των προοπτικών το επόμενο διάστημα επισφραγίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πορεία υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου προγράμματος με το ακρωνύμιο Palimpsest.

  Το έργο βασίζεται στην έννοια του παλίμψηστου της πόλης όπως αυτή διαμορφώνεται στην ψηφιακή εποχή και σκοπός του είναι η αναβίωση ξεχασμένων ιστοριών και εμπειριών που έλαβαν χώρα στον αστικό ιστό και οι οποίες ανακτώνται μέσω της προφορικής ιστορίας και παράδοσης.

  Το επόμενο βήμα όμως που είναι το πιο σημαντικό είναι ο μετασχηματισμός αυτών των εμπειριών σε ένα ανοιχτό μουσείο με τη δημιουργία εικαστικών εγκαταστάσεων που θα μεταφέρουν τις ιστορίες αυτές στην αρχική τους τοποθεσία.

  Η έννοια της διαδραστικότητας θα έχει κυρίαρχο ρόλο αφού οι εγκαταστάσεις θα ενεργοποιούνται επιλεκτικά από τους επισκέπτες και έτσι θα επιτυγχάνεται η αναβίωση στιγμών του παρελθόντος.

  Στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το έργο αναφέρθηκε ο Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξενοφών Μπίτσικας, καθώς επίσης και η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Πολυξένη Μάντζου.

  Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου η Σοφία Τριάντου μετέφερε την ικανοποίηση των φορέων που συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά για την πορεία υλοποίησης του έργου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ