Κυριακή 20.06.2021
More

  Το Πανεπιστήμιο τίμησε τον Ξενοφώντα Κοντιάδη

  Τη μνήμη ενός σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, του καθηγητή χειρουργικής Ξενοφώντα Κοντιάδη τίμησαν τα Γιάννενα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

  Ο Ξενοφών Κοντιάδης έπεσε στο καθήκον, την ώρα που χειρουργούσε μαζί με τις νοσοκόμες στις 20 Απριλίου του 1941 στο στρατιωτικό νοσοκομείο που είχε εγκατασταθεί στη Ζωσιμαία Ακαδημία, όταν γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το κτίριο σπέρνοντας τον θάνατο.

  Η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι στο πανεπιστήμιο με την παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης  και ο Αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος αναφέρθηκαν στη σημασία της εκδήλωσης ενώ ο Καθηγητής  Ιστορίας της Ιατρικής Στέφανος Γερουλάνος που αναφέρθηκε επίσης στα γεγονότα του 1941 πρόσθεσε και τον δεύτερο σκοπό της εκδήλωσης που ήταν η φύτευση του Πλατάνου του Ιπποκράτη, έξω από το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής με την οποία και ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τον συμβολισμό που έχει η θυσία του Ξενοφώντος Κοντιάδη το μέγεθος της ναζιστικής βαρβαρότητας.

  Μετά την αποκάλυψη της προτομής και τη φύτευση του πλατάνου στην οποία παρέστη και ο Δήμαρχος της Κω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε  το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή Κωνσταντίνο Πέτσιο.

   

  Ρεπορτάζ ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ