Η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά την καθιέρωση νομοθετικής ρύθμισης, παρόμοιας με εκείνη που ισχύει για το Λιμενικό Σώμα, με σκοπό να περιοριστεί το φαινόμενο των συχνών και αδικαιολόγητων κλήσεων για παροχή βοήθειας
Ενώπιον του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολ. Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά τέθηκε από τον περιφερειακό συντονιστή Πολ. Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργο το αίτημα προς την πολιτική ηγεσία ώστε να νομοθετηθεί η σχετική ρύθμιση για να προβλέπεται και να επιβάλλεται χρέωση στους πολίτες, όταν μέχρι και για ήσσονος σημασίας λόγο, αιτούνται τη συνδρομή βοήθειας από την Πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες.
Τα δεκάδες συμβάντα που συνεχίζουν να απασχολούν τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ αλλά και άλλες, μέχρι την Πολεμική Αεροπορία για την παροχή βοήθειας σε πεζοπόρους που αντιμετωπίζουν ακόμη και κάποιο μικρό πρόβλημα υγείας, έχουν προκαλέσει πολλές φορές συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δε γίνεται λόγος φυσικά για τις αυτονόητες επιχειρήσεις για τη διάσωση μίας ή περισσότερων ανθρώπινων ζωών αλλά για εκείνες που χαρακτηρίζονται ως «άσκοπες μετακινήσεις» όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος.
Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη όλων εκείνων που επιλέγουν να κινηθούν σε πεζοπορικές διαδρομές είτε μόνοι τους είτε με κάποιο γκρουπ, έχοντας ή όχι τη βοήθεια κάποιου συνοδού. Αυτό, όμως, προϋποθέτει διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες καθότι μπορεί να γίνει, αλλά σε περιοχές που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κυρίως έχουν σαφή όρια, ώστε να θεσπιστεί ένα εισιτήριο εισόδου που θα συμπεριλαμβάνει και την ασφαλιστική κάλυψη.
Για παράδειγμα, στα όρια ευθύνης και αρμοδιότητας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έχει προταθεί εδώ και χρόνια να εφαρμόζεται έαν σύστημα με εισιτήριο εισόδου που εκτός της ασφαλιστικής κάλυψης θα περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους, όπως η πλήρης ενημέρωση των αρχών για το ποιος κινείται και την εκτιμώμενη ώρα επιστροφής και ούτω καθεξής.
Στην Ελλάδα, όμως, που έχει μείνει μόνο στα λόγια ακόμη και για την ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης «Ερμής Θεοφ. Θεοχαρόπουλος», κάθε τέτοια σκέψη μάλλον είναι απαγορευτική. Παρόλα αυτά, οι πολύωρες επιχειρήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που είναι αυτονόητο ότι ανταποκρίνονται ως οφείλουν για την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής, αλλά με τεραστιο κόστος, δημιουργούν μία σειρά άλλων προβλημάτων.
Η διαδικασία που ακολουθεί το Λιμενικό Σώμα που χρεώνει αναλόγως τους άμεσα εμπλεκόμενους στις επιχειρήσεις αναζήτησης και εντοπισμού, όταν προκύπτει κάποια ανάγκη ή υπάρχει κλήση για παροχή βοήθειας, προτείνεται και από την Περιφέρεια Ηπείρου να εφαρμοστεί και σε όλες τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην ξηρά.
Ο περιφερειακός συντονιστής Πολ. Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος έθεσε το θέμα ενώπιον του κ. Τουρνά το πρωί της Τρίτης στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, αναφερόμενος σε μερικά απολύτως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναστάτωσης του υπηρεσιακού κρατικού μηχανισμού και πολύωρων επιχειρήσεων, για απεγκλωβισμούς ατόμων που επέλεξαν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις για απαγορεύσεις μετακινήσεων και να βρεθούν σε απομονωμένα και δύσβατα ορεινά σημεία, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
«Ή θα πρέπει να προβλεφθεί χρέωση για κάθε έναν που κινητοποιεί τον υπηρεσιακό μηχανισμό ή να προβλέπεται κάποια ιδιωτική ασφάλεια. Αν δεν κοστολογηθούν αυτές οι υπηρεσίες δεν πρόκειται ποτέ να διορθωθούν ορισμένοι. Φτάσαμε σε σημείο να κινητοποιείται ολόκληρος μηχανισμός για να απεγκλωβίσουν μία ομάδα ατόμων που αψήφησαν τις απαγορεύσεις και μετέβησαν σε χιονισμένα σημεία για να βγάλουν φωτογραφίες και «κόλλησαν» στο χιόνι και κάλεσαν σε βοήθεια. Πρέπει να γίνει ό,τι εφαρμόζει και το Λιμενικό Σώμα για τις επιχειρήσεις αυτού του είδους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρογιώργος προς τον κ. Τουρνά. Ο υφυπουργός απάντησε λέγοντας πως είναι εν ισχύ το Π.Δ που αφορά στις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε συνθήκες απαγορεύσεων με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να λέει, πως «και σε αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχει συνδρομή από την Πολεμική Αεροπορία υπάρχει χρέωση αλλά τη μεταφέρουν στην Πολ. Προστασία και όχι στους υπαίτιους»…
Σε αυτό απάντηση δεν δόθηκε, αλλά είναι βέβαιο, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει με διαφορετικούς όρους την ελαφρότητα με την οποία επιλέγουν να κινηθούν κάποιοι αγνοώντας τους στοιχείωσεις κανόνες ασφάλειας, πρωτίστως για τους ίδιους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ