Κυριακή 19.01.2025
More

    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -Νέος πόλος έλξης τα καταδυτικά πάρκα

    Η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά τις διαδικασίες για τη δημιουργία τριών καταδυτικών πάρκων σε Πάργα, Σύβοτα και Πρέβεζα

    Νέα δεδομένα στο τουριστικό προϊόν της Ηπείρου και φυσικά έναν νέο πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες, αναμένεται να δημιουργήσουν για τα παράλια της Ηπείρου τα καταδυτικά πάρκα.

    Ήδη, η Περιφέρεια Ηπείρου, στοχεύει στη δημιουργία τριών καταδυτικών πάρκων, των πρώτων στα ηπειρωτικά παράλια και στο Ιόνιο, με την Περιφερειακή Αρχή να συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος του έργου με τίτλο «Tactical Tourism» με χρηματοδότηση από το Interreg Ελλάδα – Αλβανία.

    Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένας νέος στόχος για τις περιοχές που παρουσιάζουν αντίστοιχο τουριστικό ενδιαφέρον, ωστόσο εκείνο που διαφοροποιεί το ένα πάρκο από το άλλο, είναι η εικόνα του βυθού σε κάθε ένα σε συνδυασμό με τη βιοποικιλότητα ή ακόμη και με την ύπαρξη ναυαγίων σε αυτά.

    Η Ήπειρος κάνει τώρα τις πρώτες προσπάθειες να μπει σε αυτήν τη διαδικασία και μάλιστα με μία περιφερειακή λογική, καθώς οι προτάσεις της αφορούν τρία καταδυτικά πάρκα σε Πάργα, Σύβοτα και Πρέβεζα.

    Τα δύο πρώτα είναι έτοιμα από πλευράς μελετών, ενώ η μελέτη για το πάρκο της Πρέβεζας αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

    Την προσεχή εβδομάδα η Περιφέρεια Ηπείρου ως επικεφαλής εταίρος του έργου διοργανώνει δύο ανοιχτές ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό. Η πρώτη ημερίδα θα γίνει τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο Πάργας και η δεύτερη την Τρίτη 25 Ιουλίου στις 11.30 στο Συνεδριακό Κέντρο των Συβότων.

    Την Παρασκευή στο Ioannina TV, μίλησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για τον τουρισμό στην Ήπειρο, Στράτος Ιωάννου, ο οποόιος τόνισε πως τα καταδυτικά πάρκα ανοίγουν ένα νέο ορίζοντα για την τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα στην Ήπειρο, καθώς η αντίστοιχη πρακτική και εμπειρία και στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δείχνει, πως αποτελούν από μόνα τους, παράγοντες προσέλκυσης ενός συγκεκριμένου τουριστικού ενδιαφέροντος.

    Αν μάλιστα αυτό το ενδιαφέρον συνδυαστεί και με την τοπική μοναδικότητα της βιοποικιλότητας και του βυθού κάτι που εγγυώνται οι συνθήκες στα τρία προτεινόμενα πάρκα της Ηπείρου, τότε η επιτυχία κρίνεται εκ προοιμίου σίγουρη.

    «Είναι μία νέα τουριστική αγορά που απευθύνεται σε ένα κοινό άγνωστο για την Ήπειρο. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάτι τελείως διαφορετικό από τα ήδη γνωστά μέχρι σήμερα πλεονεκτήματα της Ηπείρου και να προσθέσουμε τον καταδυτικό τουρισμό στις άλλες μορφές του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου. Αυτό που επιχειρήσαμε εξαρχής ήταν να μετατρέψουμε όλη την Ήπειρο σε έναν καταδυτικό προορισμό αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει κάτι αντίστοιχο και στον Αμβρακικό, λόγω της μικρής διαύγειας των νερών. Έτσι προχωράμε στη δημιουργία των τριών πάρκων σε Πάργα, Σύβοτα κα Πρέβεζα και πιστεύω, ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε τα πολλαπλά οφέλη της νέας αυτής προσπάθειας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

    Τα καταδυτικά πάρκα στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η ιστορία των καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα είναι παλιά σε θεωρητικό όμως επίπεδο, αλλά σε πρακτικό μία υπόθεση μόλις της τελευταίας πενταετίας.

    Το ενδιαφέρον υπήρχε και εξακολουθεί να είναι έντονο από πολλές περιοχές, πλην όμως είναι τόσο δαιδαλώδης η νομοθεσία που απαιτεί πολύμηνες ή πολύχρονες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν οι αδειοδοτήσεις.

    Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στη χώρα μας εγκρίθηκε στην περιοχή «Ομπρός Γιαλός» του Αποκόρωνα και έχει έκταση 60 στρεμμάτων. Για να θεσμοθετηθεί όμως χρειάστηκαν να περάσουν έξι χρόνια και να εξασφαλιστούν 46 αδειοδοτήσεις. Για μία πενταετία γραφειοκρατίας κάνουν λόγο και στην Αρκαδία που θεσμοθετήθηκε το δεύτερο καταδυτικό πάρκο στην περιοχή Τυρού από το Ακρωτήριο Τρίκερι μέχρι την παραλία Τηγάνι.

    Δύο καταδυτικά πάρκα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης στην Κρήτη στους δήμους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου αντίστοιχα, σε λειτουργία είναι το καταδυτικό πάρκο Αλοννήσου, ενώ ο δήμος Μεγαρέων διεκδικεί το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Αττική.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ