Κυριακή 26.05.2024
More

  Τρεις μήνες μετά την τοποθέτησή τους δε λειτουργούν οι Γωνιές Ανακύκλωσης

  Τρεις μήνες έχουν περάσει από την τοποθέτηση των νέων βυθιζόμενων κάδων ανακύκλωσης στο πάρκο στο Γηροκομείο, αλλά και σε άλλα σημεία που έχει επιλέξει η υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, αλλά τα συστήματα δεν έχουν τεθεί καν σε λειτουργία παρότι όπως μπορείτε να διακρίνετε στη φωτογραφία, οι κάδοι έχουν ξεχειλίσει…

  Πρόκειται για μία από τις έντεκα συνολικά «Γωνιές Ανακύκλωσης», ένα φιλόδοξο έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής που άρχισε να υλοποιείται από τις αρχές του 2024 από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας και το εργοτάξιο του δήμου Ιωαννιτών.

  Το σύστημα με τους τέσσερις κάδους ανακύκλωσης, για χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο, τοποθετήθηκε στο Γηροκομείο στα μέσα Ιανουαρίου.

  Σε κάθε ένα από τα συστήματα υπάρχει και ηλεκτρονική ζυγαριά ώστε ο πολίτης πριν απορρίψει τα απορρίμματα στον αντίστοιχο κάδο, να παίρνει και μία σχετική απόδειξη για την ποσότητα που έχει απορρίψει. Σε επόμενη φάση προβλέπεται άλλωστε και σχετικό μπόνους ανταμοιβής για τον πολίτη, μέσω της διαδικασίας αυτής.

  Τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση του συστήματος των κάδων ανακύκλωσης στο ίδιο σημείο, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει στις φωτογραφίες οι βυθιζόμενοι κάδοι – τουλάχιστον οι δύο εκ των τεσσάρων – είναι ασφυκτικά γεμάτοι με τα καπάκια τους να μην κλείνουν καν!

  Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χρυσοστόμου προκειμένου να ενημερωθούμε για τους λόγους που δε γίνεται η αποκομιδή, με την απάντηση να είναι απολύτως χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας της αρμόδιας υπηρεσίας και όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως επίσης και της αδυναμίας της διοίκησης να παρέμβει και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις. Τα συστήματα των βυθιζόμενων κάδων στις Γωνιές Ανακύκλωσης προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά, όταν συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ώστε να είναι λειτουργικό και το σύστημα ζύγισης. Όμως, η υπηρεσία αφού τοποθέτησε τους κάδους όχι μόνο δε θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει τους πολίτες ότι οι κάδοι δεν είναι ακόμη λειτουργικοί, αλλά προχώρησε και στην αποσφράγισή τους, ώστε να δείχνουν λειτουργικοί.

  Οι πολίτες που δε γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει άρχισαν να κάνουν χρήση των κάδων, με αποτέλεσμα οι κάδοι να γεμίσουν, αλλά η υπηρεσία να μην μπορεί να κάνει την αποκομιδή!

  Μάλιστα, αρκετές φορές τα απορρίμματα βρίσκονται στο πεζοδρόμιο ή στο οδόστρωμα και οι περίοικοι είναι αυτοί που κάνουν τους… οδοκαθαριστές, ενώ έχουν απευθυνθεί στην υπηρεσία, χωρίς να έχουν λάβει συγκεκριμένη απάντηση. Τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση των κάδων στο συγκεκριμένο σημείο και οι κάδοι όχι μόνο δεν είναι λειτουργικοί στην πραγματικότητα, αλλά ενυπάρχει και ο κίνδυνος πρόκλησης φθορών σε αυτούς, από την κακή χρήση τους, χωρίς ευθύνη των πολιτών και με την υπηρεσία να είναι άφαντη.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ